ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«UkraLeaks»: «Μέχρι τις 23 Μαΐου θα έχει μηδενιστεί η αντιαεροπορική άμυνα μέσου βεληνεκούς του Κιέβου»

Τι αναφέρουν απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν

«UkraLeaks»: «Μέχρι τις 23 Μαΐου θα έχει μηδενιστεί η αντιαεροπορική άμυνα μέσου βεληνεκούς του Κιέβου»

Δύο απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν και έχουν ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου και τα οποία αναφέρονται στην ανησυχητική κατάσταση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, που μέχρι σήμερα έπαιζε κρίσιμο ρόλο στην απόκρουση των ρωσικών πληγμάτων, εμποδίζοντας τη Μόσχα να θέσει υπό τον έλεγχό της τον εναέριο χώρο.

Η δυνατότητα του Κιέβου να διατηρεί την αντιαεροπορική άμυνα μέσου βεληνεκούς για να προστατεύει τη γραμμή του μετώπου «θα μηδενιστεί μέχρι τις 23 Μαΐου», αναφέρει το ένα από αυτά τα έγγραφα (σσ. που φέρεται να διέρρευσε ένας 21χρονος).

Σχεδόν το 90% της αντιαεροπορικής άμυνας μέσου και μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας βασίζεται ουσιαστικά στα συστήματα SA-11 και SA-10, σοβιετικής κατασκευής, τα οποία μπορεί να βρεθούν χωρίς πυρομαχικά στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Μαΐου αντίστοιχα.

«Έκλεισαν» τους Ουκρανούς στο Μπακχμούτ οι Ρώσοι

Θέμα χρόνου φαίνεται πώς είναι να πέσει η πόλη Μπακχμούτ, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει τους Ουκρανούς.

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως απέκλεισε τις ουκρανικές δυνάμεις στο Μπακχμούτ και εμποδίζει κάθε αποστολή ενισχύσεων στην πόλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να καταλάβουν την πόλη αυτή, επίκεντρο των μαχών από το περασμένο καλοκαίρι.

«Οι ομάδες επίθεσης της Βάγκνερ συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις υψηλής έντασης προκειμένου να απωθήσουν τον εχθρό από συνοικίες του κέντρου της Αρτιομόφσκ (το όνομα που δίνουν οι Ρώσοι στο Μπακχμούτ», ανέφερε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο καθημερινό του δελτίο.

«Ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα υποστηρίζουν από τα πλαϊνά τις ομάδες επίθεσης, εμποδίζοντας την αποστολή εφέδρων του ουκρανικού στρατού στην πόλη και τη δυνατότητα υποχώρησης (από το Μπακχμούτ) των μονάδων του εχθρού», συνέχισε.

Ο επικεφαλής του εθελοντικού στρατού Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, οι μαχητές του οποίου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στο Μπακχμούτ, δήλωσε από την πλευρά του πως είναι ακόμη «πρώιμο» να γίνει λόγος για πλήρη περικύκλωση της πόλης.

«Ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να φέρνει ενισχύσεις και να τις μεταφέρει στην πόλη. Δύσκολες και αιματηρές μάχες είναι σε εξέλιξη, άρα είναι πρώιμο να κάνουμε λόγο για πλήρη περικύκλωση του Μπακχμούτ», είπε.

«Τουλάχιστον το 80% του Μπακχμούτείναι υπό τον έλεγχό μας, τα υπόλοιπα τμήματα της πόλης ανθίστανται επίμονα», πρόσθεσε.

Το Μπακχμούτ, μια πόλη περίπου 70.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο η οποία είναι σήμερα πλήρως κατεστραμμένη, είναι το θέατρο τρομερών μαχών εδώ και μήνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λόγω της μακράς διάρκειας των μαχών και των βαριών απωλειών που υφίστανται και τα δύο στρατόπεδα, έχει γίνει σύμβολο της μάχης ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς για τον έλεγχο της βιομηχανικής περιοχής Ντονμπάς, τον δηλωμένο στόχο της Μόσχας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.