ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Γαλλία: Αλλοδαποί βγήκαν με όπλα στους δρόμους – Ο Ε.Μακρόν κατηγορεί τα videogames για το χάος (βίντεο)

Εικόνες Ουκρανίας σε όλη τη γαλλική επικράτεια

Γαλλία: Αλλοδαποί βγήκαν με όπλα στους δρόμους – Ο Ε.Μακρόν κατηγορεί τα videogames για το χάος (βίντεο)

Πλήρη άγνοια για τα γεγονότα που συγκλονίζουν την Γαλλία για τέταρτη ημέρα έχει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος έριξε τις ευθύνες… στα videogames και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αγνοώντας ότι τα επεισόδια δημιουργούνται κυρίως  από τους τεράστιους πληθυσμούς από τη βόρεια Αφρική που έχουν συγκεντρωθεί στην Γαλλία.

«Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα γεγονότα των τελευταίων ημερών», δήλωσε ο Μακρόν σε τηλεοπτικές δηλώσεις.

Πέραν τούτου, κάλεσε τους γονείς των νέων να εμποδίζουν τα παιδιά τους να βγουν στους δρόμους και να συμμετέχουν στις ταραχές, καθώς πολλοί εξ αυτών «επαναλαμβάνουν ό,τι έβλεπαν στο διαδίκτυο και τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν δηλητηριάσει».

«Μερικές φορές μοιάζει σαν κάποιοι από αυτούς να ξαναζούν στους δρόμους τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν δηλητηριάσει», είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση, ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος έφυγε άρον άρον από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών χωρίς την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση» του θανάτου του 17χρονου  νέου  από αστυνομικά πυρά.

Στο τέλος της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε αυτή την Παρασκευή στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία της πρωθυπουργού Μπορν και του υπουργού Ζεράλ Νταρμανέν, ο Μακρόν κατήγγειλε «μια απαράδεκτη εκμετάλλευση του θανάτου ενός εφήβου».

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους εξήρε επίσης την «ταχεία και κατάλληλη» αντίδραση των δυνάμεων της τάξης.

Προσέθεσε δε ότι θα δοθούν περισσότεροι πόροι για τη δημόσια ασφάλεια, αλλά και θα αναπτυχθούν περισσότερες δυνάμεις – ήδη έχει κινητοποιήσει 40.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες.

Μέσα στο πλαίσιο των σοβαρών εξελίξεων, με τις αντιδράσεις να παίρνουν πλέον τη μορφή ένοπλης εξέγερασης, ανακοινώθηκε πως και σήμερα «και μέχρι νεωτέρας» θα σταματούν τα δρομολόγια λεωφορείων και τραμ σε όλο το Ile-de-France για λόγους ασφαλείας. Το ίδιο ανακοινώθηκε και στην πόλη του Μπορντό.

Επίσης, όπως αναφέρουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στη Μασσαλία, ύστερα από μια νύχτα σοβαρών επεισοδίων στην πόλη.

Καταστήματα πυρπολήθηκαν στη βόρεια Γαλλία, λεηλατήθηκαν στο Παρίσι σε κεντρικές λεωφόρους, λεωφορεία κάηκαν ολοσχερώς στο Aubervilliers, σκηνές βίας από την Τουρ μέχρι τη Ρεν, το Στρασβούργο και όλα τα προάστια του Παρισιού.

Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 875 άτομα το βράδυ της Πέμπτης 30 Ιουνίου.

Επεισόδια δε, σημειώθηκαν και στις Βρυξέλλες. «Σε διάφορες κοινότητες, νέοι συγκεντρώθηκαν και έπαιξαν γάτα-ποντίκι με την αστυνομία», δήλωσε η αστυνομία στην περιοχή Ισέλ των Βρυκελλών.

Εκεί συγκεντρώθηκε κόσμος μετά από εκκλήσεις που είχαν αναρτηθεί στα κοινωνικά δίκτυα μετά τη δολοφονία του 17χρονου. Συνολικά, 29 άτομα συνελήφθησαν από τη βελγική αστυνομία, μεταξύ των οποίων 26 ανήλικοι.

Το δε βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία λόγω των ταραχών.

«Ενδέχεται να σημειωθούν διακοπές στις οδικές μετακινήσεις και η παροχή συγκοινωνιών εντός της χώρας μπορεί να μειωθεί», ανέφερε το Foreign Office στην ταξιδιωτική οδηγία που ανήρτησε διαδικτυακά.

«Ορισμένες τοπικές αρχές ενδέχεται να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας. Είναι απρόβλεπτο πότε και πού θα ξεσπάσουν ταραχές. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τις ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης, να αποφεύγετε περιοχές όπου γίνονται ταραχές»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.