ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Φόρος υγείας» σε αλάτι, ζάχαρη, αλκοόλ, καπνά! Για τα εμβόλια θα πληρώσει κανείς;

Ρωσία: Ενισχύει το οπλοστάσιο του Ιράν ενάντια σε ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις

Η σχέση της Ρωσίας με το Ιράν και οι τρόποι με τους οποίους αυτή μπορεί να βοηθήσει την Τεχεράνη να αμυνθεί

Ρωσία: Ενισχύει το οπλοστάσιο του Ιράν ενάντια σε ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις

Οι εκτεταμένοι δεσμοί έχουν συντελέσει στην κατοχύρωση συμφωνιών ανάμεσα στη Μόσχα και την Τεχεράνη, περιλαμβάνοντας τη δέσμευση της Ρωσίας να εφοδιάσει τον σύμμαχό της με προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη και τεχνολογία αεράμυνας.

Αυτός ο εξοπλισμός θα μπορούσε να ενισχύσει την Τεχεράνη στο να ενδυναμώσει την άμυνά της απέναντι σε οποιαδήποτε μελλοντική αεροπορική επίθεση από το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με αξιωματούχους αμερικανικών, ευρωπαϊκών και μεσανατολικών μυστικών υπηρεσιών και ειδικούς σε θέματα οπλισμού.

Οι αξιωματούχοι, όπως και αρκετοί άλλοι που πήραν συνέντευξη για το άρθρο αυτό, μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα.

Δεν είναι γνωστό πόσα από τα συστήματα έχουν παρασχεθεί και αναπτυχθεί, αλλά η ρωσική τεχνολογία θα μπορούσε να μετατρέψει το Ιράν σε έναν πολύ πιο ισχυρό αντίπαλο, με ενισχυμένη ικανότητα κατάρριψης αεροσκαφών και πυραύλων, είπαν οι αξιωματούχοι και οι εμπειρογνώμονες.

Οι συμφωνίες για τα όπλα, ορισμένες λεπτομέρειες των οποίων δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης συνεργασίας που περιλαμβάνει τη συμπαραγωγή στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εντός της Ρωσίας, την ανταλλαγή τεχνολογίας κατά των παρεμβολών και την αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο της μάχης των όπλων που αναπτύχθηκαν εναντίον των εξοπλισμένων από το ΝΑΤΟ δυνάμεων στην Ουκρανία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και οι εμπειρογνώμονες σε θέματα όπλων. Η συνεργασία αποφέρει σημαντικά οφέλη και για τις δύο χώρες, ενώ αναβαθμίζει το καθεστώς του Ιράν από κατώτερο σύμμαχο σε στρατηγικό εταίρο, είπαν.

Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών περιέγραψαν ότι η Ρωσία “προχωρά” συμφωνίες που διαπραγματεύτηκε μυστικά για την προμήθεια στο Ιράν Su-35, ένα από τα πιο ικανά ρωσικά μαχητικά-βομβαρδιστικά και μια δυνητικά δραματική αναβάθμιση για μια ιρανική πολεμική αεροπορία που αποτελείται κυρίως από ανακατασκευασμένα αμερικανικά και σοβιετικά αεροσκάφη που χρονολογούνται πριν από το 1979. Η Ρωσία δεσμεύτηκε επίσης να παράσχει τεχνική βοήθεια με τους ιρανικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους, καθώς και βοήθεια στην κατασκευή πυραύλων για την τοποθέτηση περισσότερων δορυφόρων στο διάστημα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Τι όπλα ζητάει το Ιράν από τη Ρωσία

Δεν υπάρχουν δημόσιες αποδείξεις ότι τα Su-35 έχουν παραδοθεί- η καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται στην καθυστέρηση του Ιράν να πληρώσει για τα αεροπλάνα, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και έναν αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών της Μέσης Ανατολής.

Στην αμυντική πλευρά, το Ιράν αναζητά εδώ και καιρό τις κορυφαίες συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων της Ρωσίας για να προστατεύσει τις πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του από ένα πιθανό αμερικανικό ή ισραηλινό πλήγμα. Το 2007, η Τεχεράνη συνήψε συμφωνία για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300, αλλά η Μόσχα καθυστέρησε την προμήθεια των όπλων εν μέσω πιέσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Η απαγόρευση έληξε το 2016 και τα ιρανικά S-300 έγιναν επιχειρησιακά το 2019.

Το Ιράν έχει έκτοτε επιδιώξει να αγοράσει το πιο ικανό σύστημα S-400 της Ρωσίας, αν και δεν είναι δημοσίως γνωστό αν η Μόσχα έχει προχωρήσει στην παροχή συστοιχιών S-400.

Ορισμένες παραλλαγές των S-400 είναι εξοπλισμένες με ραντάρ που μπορούν να νικήσουν την τεχνολογία stealth που χρησιμοποιούν τα σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη. Η Ρωσία έχει αναπτύξει τους S-400 για να προστατεύσει τις στρατιωτικές της βάσεις στη Συρία και οι συστοιχίες αποτελούν δυνητικά θανατηφόρα απειλή για τα αμερικανικά και ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη που επιχειρούν περιστασιακά στον συριακό εναέριο χώρο.

Τι κερδίζει η Ρωσία

Η Μόσχα αποκομίζει επίσης οφέλη από τη συνεργασία, δήλωσαν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών. Εκτός από τα χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προμηθεύτηκαν από το Ιράν, η Ρωσία συμφώνησε στα τέλη του περασμένου έτους να αγοράσει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων αμυντικών συστημάτων κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχουν γίνει κορυφαία προτεραιότητα για τους Ρώσους στρατηγούς στην Ουκρανία, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών με λεπτομερή γνώση της συμφωνίας.

Το Ιράν συμφώνησε ξεχωριστά να πουλήσει στη Ρωσία πυραύλους εδάφους-εδάφους για χρήση στην Ουκρανία και, σύμφωνα με μια νέα εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τη μεταφορά των όπλων. Οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες δεν έχουν δει μέχρι στιγμής στοιχεία ότι οι πύραυλοι έχουν παραδοθεί, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης, εν τω μεταξύ, έχει εξελιχθεί σε κοινή επιχείρηση μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσαν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών. Αρχικά, η παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν στη Ρωσία ήταν μια προσπάθεια της Τεχεράνης να βοηθήσει τον σύμμαχό της να καλύψει ένα κενό στη στρατιωτική εκστρατεία της εναντίον της Ουκρανίας. Η Ρωσία, η οποία διέθετε ελάχιστα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης στην αρχή του πολέμου, άρχισε να χρησιμοποιεί δύο τύπους ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed το φθινόπωρο του 2022: το μακράς εμβέλειας Shahed-131 και το Shahed-136.

Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού του 2023, η Ρωσία είχε αρχίσει να κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής σχεδίασης Shahed-136 εγχώρια. Ρωσικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Washington Post πέρυσι περιέγραφαν σχέδια για την κατασκευή 6.000 μη επανδρωμένων αεροσκαφών μέχρι το καλοκαίρι του 2025, τα οποία θα χρησιμοποιούσε στην εκστρατεία των χτυπημάτων της κατά των ουκρανικών δυνάμεων, καθώς και κατά σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων ζωτικών υποδομών.

Συνεργασία Μόσχας και Τεχεράνης για τα drones
Πιο πρόσφατα, η Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν αρχίσει να συνεργάζονται σε νέα είδη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και έγγραφα που διέρρευσαν. Τα ρωσικά και ιρανικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αρχεία που κυκλοφόρησαν από την ομάδα χάκερ Prana Network φέρεται να εκλάπησαν από έναν ιρανικό διακομιστή που συνδέεται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν νωρίτερα φέτος.

Μεταξύ των εγγράφων υπήρχαν λεπτομέρειες σχετικά με επισκέψεις ιρανικών και ρωσικών αντιπροσωπειών για να ξεναγηθούν σε οπλικές εγκαταστάσεις και στις δύο χώρες.

Η Post δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τα έγγραφα, αλλά δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αναγνώρισαν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν μελετήσει προσεκτικά το υλικό που διέρρευσε και δεν αμφισβητούν τη γνησιότητά του. Ούτε η Ρωσία ούτε το Ιράν απάντησαν δημοσίως στη διαρροή.

Αρκετά έγγραφα περιγράφουν ένα ταξίδι τον Απρίλιο του 2023 στο Ιράν από μια αντιπροσωπεία Ρώσων μηχανικών για να παρακολουθήσουν μια επίδειξη ενός νέου μη επανδρωμένου αεροσκάφους με αεριωθούμενο κινητήρα, καθώς και μια σειρά UAV κυνηγών-δολοφόνων που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Και τα δύο φάνηκαν να εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.

Οι παραλλαγές του αεροσκάφους τζετ, που ονομάστηκαν MS-237, Shahed-238 και Shahed-236, αναφέρεται ότι είχαν μέγιστη ταχύτητα περίπου 400 mph — περίπου τρεις φορές ταχύτερη από προηγούμενα ιρανικά drones. Η Τεχεράνη αποκάλυψε την ύπαρξη του νέου drone σε αεροπορική έκθεση τον Νοέμβριο.

Στην επίδειξη, για το μη επανδρωμένο αεροσκάφος – με την κωδική ονομασία «μηχανοκίνητο σκάφος» στις εσωτερικές του επικοινωνίες οι Ρώσοι αναφέρουν ότι «δεδομένης της υψηλής ταχύτητάς του, το σκάφος είναι ουσιαστικά ένας πύραυλος κρουζ».

Η δοκιμή προφανώς βοήθησε να εδραιωθεί μια συμφωνία για την απόκτηση περισσότερων από 600 ιρανικής σχεδίασης τζετ drones, με τα περισσότερα από αυτά να είναι κατασκευασμένα σε ρωσικό έδαφος με ιρανικά εξαρτήματα και βοήθεια, σύμφωνα με τα email που διέρρευσαν. Τα έγγραφα περιγράφουν επίσης παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για το πώς θα πλήρωνε η Ρωσία για τα drones. Τουλάχιστον δύο δόσεις επρόκειτο να δοθούν με τη μορφή χρυσού αξίας περίπου 140 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κοινή παραγωγή drones προσφέρει σημαντικά οφέλη για το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας αξιολόγησης της απόδοσής τους στα πεδία μάχης της Ουκρανίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.