ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που οι Αμερικανοί συμφώνησαν σε ότι τους ζήτησα στην Συρία»

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που οι Αμερικανοί συμφώνησαν σε ότι τους ζήτησα στην Συρία»

Ικανοποιημένος είναι ο Ρ.Τ.Ερντογάν που κατάφερε να περάσει τον εκβιασμό στην Συρία και ανάγκασε τους Αμερικανούς να ανακοινώσουν την απόσυρσή τους από την Συρία και δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για την Τουρκία να δράσει όπως θέλει.

«Υπήρξε μια τριήμερη περίοδος διαπραγμάτευσης, η οποία έλαβε μια θετική κατεύθυνση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, εκτιμώντας ότι το κοινό κέντρο επιχειρήσεων με τις ΗΠΑ που θα συσταθεί στην Άγκυρα είναι ένα σημαντικό βήμα.

«Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα κέντρο επιχειρήσεων με τους Αμερικανούς. Αυτό που πραγματικά είχε σημασία ήταν το βήμα αυτό στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και αυτό γίνεται με τους Αμερικανούς. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει με την ίδρυση αυτού του κέντρου επιχειρήσεων», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Δυστυχώς για πολλούς που είχαν ιδεοληψίες στην Αθήνα επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι οι Αμερικανοι ΔΕΝ μπορούν να προχωρήσουν τους γεωπολιτικούς τους σχεδιασμούς χωρίς Σ.Αραβία και Τουρκία.

Δεν είναι ακόμα σε θέση να έρθουν σε ολοκληρωτική ρήξη με την Άγκυρα και μένουν ακόμα πολλά να γίνουν και σε ότι αφορά την ιστορία των F-35. Μέχρι τον Μάρτιο του 2020 οπότε λήγει το «τελεσίγραφο» των ΗΠΑ μπορεί να γίνουν πολλές ακόμα εντυπωσιακές «κυβιστήσεις».

Ας θυμηθούμε την χθεσινή συμφωνία Τουρκία και ΗΠΑ η οποία έπληξε ανεπανόρθωτα το κύρος των Αμερικανών και θα πρέπει στην Αθήνα να προσέχουν πολύ αν είναι να θεωρούν ότι στην Ουάσινγκτον θα θεωρήσουν την Ελλάδα ως κάτι σημαντικό λόγω «καλής διαγωγής» σε αντίθεση με την «κάκιστη διαγωγή» της Τουρκίας.

Ως γνωστόν ο «δεδομένος» δεν υπολογίζεται ποτέ από κανέναν…

H Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν χθες στην δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία, προκειμένου να μην εισβάλλουν οι τουρκικές δυνάμεις.

Αυτό σημαίνει πως ο τουρκικός εκβιασμός στην Ουάσινγκτον για εισβολή στη Συρία πέρασε, κάτι που δείχνει πως οι κινήσεις στρατευμάτων του Ερντογάν δεν ήταν για το “θεαθήναι”.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας αναφέρει ότι αξιωματούχοι της Τουρκίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα “Κοινό Κέντρο Δράσης” για τον συντονισμό και τη διαχείριση μιας τέτοιας ζώνης.

Σε δήλωση που εκδόθηκε στο τέλος των τριήμερων συνομιλιών μεταξύ αξιωματούχων της Τουρκίας και των ΗΠΑ, το υπουργείο δήλωσε ότι το κέντρο θα εδρεύει στην Τουρκία και θα συσταθεί “το συντομότερο δυνατό”.

Το υπουργείο δεν παρέσχε περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι οι πλευρές συμφώνησαν ότι η ασφαλής ζώνη θα γίνει «διάδρομος ειρήνης» και ότι θα ληφθούν όλα τα πρόσθετα μέτρα για να εξασφαλιστεί η επιστροφή των προσφύγων στη Συρία.

Αυτό είναι μία αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας,αφού πλέον η Τουρκία θα “κλείσει” εν μέρη το μέτωπο που την άγχωνε περισσότερο και θα ρίξει της όλες της τις δυνάμεις στην Αν.Μεσόγειο.

Η Τουρκία σε συντονισμό με τις Η.Π.Α. θα εκκαθαρίσει μια ζώνη βάθους 19-25 μιλίων εντός της Συρίας, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη από συριακές κουρδικές δυνάμεις τις οποίες και θα αφοπλίσουν.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Άκαρ, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι συνομιλίες με τις Η.Π.Α. για μία ασφαλή ζώνη στη βόρεια Συρία ήταν «θετικές» μετά από προηγούμενη συνάντηση που άφησε την Άγκυρα ανήσυχη.

“Είδαμε με ικανοποίηση ότι οι συνομιλητές μας πλησίασαν στις θέσεις μας. Οι συναντήσεις ήταν θετικές και αρκετά εποικοδομητικές “, δήλωσε ο Akar, όπως ανέφερε ο κρατικός οργανισμός Anadolu.

Βέβαια ο Ακάρ ακόμα και τότε δεν παρέλειψε να εκβιάσει τις ΗΠΑ υπενθυμίζοντάς τους πως η Τουρκία είναι έτοιμη να “μπει” στη Συρία.

“Τα σχέδιά μας, οι προετοιμασίες, η ανάπτυξη των μονάδων μας στην περιοχή είναι πλήρεις. Αλλά είπαμε ότι θέλαμε να συνεργαστούμε με τον φίλο και τον σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες “,συνεχίζει ο Akar, προσθέτοντας ότι” αν αυτό δεν είναι δυνατό, έχουμε πει πολλές φορές ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο “.

Η Τουρκία απειλούσε να ξεκινήσει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για να καταλάβει την ανατολική περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Ευφράτη.

Το τουρκικό καθεστώς κατηγόρησε τον Συνασπισμό των ΗΠΑ ότι προστατεύει το Κουρδικό (YPG), η οποία λέει η Άγκυρα ότι είναι παρακλάδι του PKK.

Η Ουάσινγκτον αρνείται ότι συντονίσεται με το YPG, αλλά υποστηρίζει ότι συνεργάζεται με τις δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας (SDF), οι οποίες αποτελούνται από αρκετές εθνοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων και των Αράβων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία όπου θα πραγματοποιηθεί η τουρκική επιχείρηση.

«Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρό μας, ο Αμερικανός πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναχωρήσουν από την περιοχή. Θα συζητήσουμε ζητήματα συνεργασίας μετά την αποχώρηση. Η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία ζώνη ασφαλείας είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα» ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να καθυστερήσουν την επιβολή ζώνης ασφαλείας και έχει δείξει στην Ουάσιγκτον ότι είναι έτοιμη να στηρίξει με πράξεις τα λόγια της. «Ή θα το κάνουμε μαζί, ή θα το κάνουμε μόνοι μας» υπογράμμισε.

«Η απόφασή μας να δημιουργήσουμε ζώνη ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρχουν εκεί τρομοκράτες από τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε αυτή η συμφωνία να μετατραπεί σε (αμερικανικό) οδικό χάρτη για τη Μανμπίζ» σημείωσε αναφερόμενος στην αμερικανο-τουρκική συμφωνία που αποτέλεσε προϊόν διαπραγμάτευσης πέρσι.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι Άγκυρα και Ουάσιγκτον είχαν συμφωνήσει να εγκαθιδρύσουν κέντρο συνεργασίας για κοινές επιχειρήσεις και «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία που θα δει ζώνη 3- έως 40χλμ. σε συριακό έδαφος να ελέγχεται από την Τουρκία σε συνεργασία με τις ΗΠα, με τις κουρδικές-συριακές δυνάμεις στην περιοχή να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τη ζώνη και να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους.

Οι συριακές αρχές απέρριψαν τη συμφωνία, αποκαλώντας την «επικίνδυνη» παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας και εκφράζοντας τη λύπη τους που «οι Κούρδοι της Συρίας, που δέχτηκαν να γίνουν εργαλείο σε αυτό το επιθετικό αμερικανο-τουρκικό σχέδιο, φέρουν ιστορική ευθύνη γι’ αυτό».

Η Δαμασκός κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει» αυτό το δείγμα «κατάφωρης επιθετικότητας» από Τουρκία και ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός Στρατός καθιέρωσε την παρουσία του στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία κατά τη διάρκεια του πολέμου με τον ISIS, ενώνοντας δυνάμεις, κυρίως με Κούρδους μαχητές στην εκδίωξη των τρομοκρατών εκτός των συγκεκριμένων περιοχών και βοηθώντας στην δημιουργία αυτόνομης διακυβέρνησης από τη Δαμασκό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Τουρκία έχει διεξάγει αρκετές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στη Συρία κατά μήκος των συνόρων της, αποκαλώντας τους «τρομοκράτες» και κατηγορώντας του ότι έχουν δεσμούς με το Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν, οργανισμός με έδρα την Τουρκία, τον οποίο η Άγκυρα επίσης θεωρεί «τρομοκρατικό» και με τους οποίους οι τουρκικές δυνάμεις έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα στην Τουρκία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.