ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

SIPRI: «Η Τουρκία αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες 86% την τελευταία 10ετία»! – Άκουσαν στην Αθήνα;

SIPRI: «Η Τουρκία αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες 86% την τελευταία 10ετία»! – Άκουσαν στην Αθήνα;

Πολύ ανησυχητικά είναι για την Ελλάδα τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Ερευνών για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) με βάση τα οποία η Τουρκία όχι μόνο καταλαμβάνει τη 16η θέση στην κατάταξη των χωρών με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες το 2019 αλλά οι στρατιωτικές δαπάνες της αυξήθηκαν κατά 86% μέσα σε μια δεκαετία!

Σημειώνεται ότι σε αυτή την συγκεκριμένη δεκαετία οι ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες έπεσαν κατακόρυφα σε βαθμό προκλήσεως κατάθλιψης.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας παρουσίασαν θεαματική αύξηση το 2017 και το 2018, κατά 27%, ενώ το 2019 η Τουρκία διέθεσε 20,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες, ποσό αυξημένο κατά 5,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Για να πάρετε μια ιδέα στο τι συμβαίνει στις αντίστοιχες ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες, η Αθήνα ξόδεψε για τις Ένοπλες Δυνάμεις το 2018 4,934 δισ. δολάρια από 5,094 δισ. δολάρια το 2017 ποσά καθόλου ενθαρυντικά.

Υπάρχει έτοιμη η δικαιολογία των μνημονίων αλλά η Τουρκία ουδέποτε μείωσε τις στρατιωτικές της δαπάνες και ας είχε πάει στο ΔΝΤ καμιά 20αριά φορές.

Το μέγιστο που έχουν καταγράψει οι ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες ήταν το 2009 με 9,095 δισ. δολάρια.

Η Τουρκία καταλαμβάνει τη 16η θέση στην κατάταξη των χωρών με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες το 2019, με παγκόσμιο μερίδιο 1,1%. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας το 2019 αντιπροσώπευαν το 2,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της, ενώ το ποσοστό αυτό το 2010 ανερχόταν στο 2,3% του ΑΕΠ.

Στην έκθεση του SIPRI σημειώνεται ότι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019, σημειώνοντας αύξηση 3,6% σε σχέση με το 2018 και τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2010.

Nα πούμε πως οι στρατιωτικές δαπάνες ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας και Σαουδικής Αραβίας αποτελούσαν το 62% των συνολικών δαπανών για το 2019.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.