ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τα υπερηχητικά βλήματα επακτίου αμύνης P-800 Oniks ο στόχος των ισραηλινών F-16 στην Ταρτούς… (φωτό)

Τα υπερηχητικά βλήματα επακτίου αμύνης P-800 Oniks ο στόχος των ισραηλινών F-16 στην Ταρτούς… (φωτό)

Τα υπερηχητικά βλήματα επακτίου αμύνης P-800 Oniks, η επιτομή των πυραυλικών συστημάτων κατά πλοίων, ήταν ο στόχος των Ισραηλινών F-16 χτες στην Ταρτούς. Σύμφωνα με συριακές πηγές, δύο συστήματα P-800 βρίσκονταν στην περιοχή. Οπως είχαμε ήδη αναφέρει χτες, τα ισραηλινά F-16 σε μια ασυνήθιστη κίνηση, έπληξαν στόχους στην Ταρτούς, περιοχή που υπάρχουν μόνο ρωσικές δυνάμεις και κατά συνέπεια τα συστήματα τα χειρίζονται αποκλειστικά Ρώσοι.

Ο πύραυλος αποτελεί και την βάση ανάπτυξης του πυραυλικού συστήματος BrahMos. Έχει κινητήρα ramjet που του χαρίζει ταχύτητες που φτάνουν τα 2,5μαχ και σε εμβέλειες μέχρι τα 600χλμ για την έκδοση για το ρωσικό ναυτικό.

Το 2017 αναπτύχθηκαν δύο συστοιχίες του πυραυλικού συστήματος επάκτιας άμυνας.

Οι δύο συστοιχίες με 36 βλήματα η κάθε μία, μπορεί να κορέσει την αντιπυραυλική άμυνα σε κάθε στόλο, αφού το βλήμα λόγω υπερηχητικής ταχύτητας και δυνατότητας ελιγμών μέχρι 50 g, μπορεί να ξεφύγει εύκολα από το σύνολο των αντιπυραυλικών συστημάτων. Ο πύραυλος Yakhont έχει βεληνεκές 120 με 300 χιλιόμετρα, ανάλογα με το ύψος άφεσης του, με βάση την πλατφόρμα εκτόξευσης. Η ταχύτητά του φτάνει τα 2,5 Mach και η πολεμική του κεφαλή τα 300 κιλά. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το κόστος του συμβολαίου ανέρχεται στα 223 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως γίνεται κατανοητό, το σύστημα αυτό αποτελεί τον εφιάλτη για το εχθρικό ναυτικό ενώ ίσως είχε ενεργοποιηθεί κατά την έναρξη των ασκήσεων του ρωσικού Στόλου Μεσογείου.

Λίγες ώρες πριν, αμερικανικά-νατοϊκά αεροσκάφη P-8A Poseidon (168431) και RC-135 RivetJoint, (164407) περιπολούσαν συνεχώς στην ευρύτερη περιοχή μεταδίδοντας συντεταγμένες και πληροφορίες για τις ρωσικές μετακινήσεις δυνάμεων.

“Είναι η δεύτερη φορά κατά την διάρκεια του συριακού Πολέμου που το Ισραήλ “ψάχνει” τους P-800″ αναφέρουν συριακές πηγές.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία συνεχίζει την αερογέφυρα δυνάμεων με μεταφορά Tu-154M κωδικούς RA-85041 μαζί με 4 Su-30SM από την Ρωσία στην βάση της Hmeimim ώστε να λάβουν μέρος στην επιχείρηση κατά της Ιντλίμπ

Ενα ακόμη ρωσικό Tu-154Μ μαζί με Il-76MD ακολούθησε τη διαδρομή από την Κασπία από Αστραχάν προς Λατάκειαενώ

Σε βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα, 8 ρωσικά Su-30SMs, 2 ανθυποβρυχιακά Tu-142MK και 4 ιτπάμενα τάνκερ Il-78M συμμετέχουν στις ασκήσεις στην Μεσόγειο με 4 ακόμη Su-30SM να καταφθάνουν από Ρωσία.

Πάντως, με αναφορές, Συρία, Ιράν και Ρωσία τονίζουν πως δεν υπήρχαν ιρανοί στην Ταρτούς αλλά πολλοί Ρώσοι στην Banias, εκεί όπου κτύπησαν τα ισραηλινά μαχητικά.

Οι χτεσινές αναφορές περί αναγκαστικής προσγείωσης ισραηλινού F-16 στο Ιντσιρλίκ, δεν επιβεβαιώνονται αλλά και ούτε διαψεύδονται κατά την πάγια ισρηαλινή τακτική.

Οπως και να χει, η Συρία ξαναπαίρνει φωτιά, καθώς σε 24 ώρες έχουμε μεγάλη μετακίνηση τουρκικών δυνάμεων, επιδρομές του Ισραήλ κατά στόχων στην Συρία, επιδρομές της Ρωσία, ασκήσεις στην Μεσόγειο, τελεσίγραφο ΗΠΑ για βομβαρδισμούς στην Συρία και τον απόπλου του USS Newport προς Α.Μεσόγειο, ανάπτυξη τουρκικών πλοίων στην περιοχή και μετακίνηση συριακών δυνάμεων προς Ιντλίμπ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.