Ουκρανία: Πλησιάζει «η ώρα της αλήθειας» – Ουκρανική «σφήνα» στην Μελιτόπολη ή ρωσική επίθεση δυτικά του Κιέβου; (upd 2)

Όλα θα κριθούν από το αν οι Ρώσοι καταφέρουν να κόψουν τις δυτικές γραμμές ανεφοδιασμού της Ουκρανίας

Ουκρανία: Πλησιάζει «η ώρα της αλήθειας» – Ουκρανική «σφήνα» στην Μελιτόπολη ή ρωσική επίθεση δυτικά του Κιέβου; (upd 2)

(Ανανέωση – Αρχικό δημοσίευμα 27/01, 23.59): Η Ρωσία  ετοιμάζει νέα επίθεση στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να αρχίσει τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τις αυτές τις «ρωσικές» πηγές, η Μόσχα θα επιδιώξει να καταλάβει όλο το Ντονμπάς και να πιέσει το Χάρκοβο, δηλαδή να ανακαταλάβει το Ιζιούμ και την Λίμαν και να καταλάβει επιτέλους το Σλαβιάσνκ, του οποίου οι ρωσόφωνοι κάτοικοι υποφέρουν.

Το πιθανότερο όλων, όμως, είναι να υπάρξει ρωσική επίθεση από την Λευκορωσία δυτικά του Κιέβου, προκειμένου η Μόσχα να «σπάσει» τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ουκρανών από τους Δυτικούς που θέλουν να «πλημμυρίσουν» τον ουκρανικό Στρατό με άρματα μάχης LEO2A5/A6, M1A2 Abrams και Challenger-2, όπως και εκατοντάδες ΤΟΜΑ Μ-2 Bradley, αυτοκινούμενα πυροβόλα κλπ.

Δέκα ουκρανικές ίλες που θα απαρτήσουν μία Ταξιαρχία ετοιμάζονται σε πρώτη φάση με 120-140 άρματα μάχης και περί τα 400 ΤΟΜΑ.

Αυτή η δύναμη δεν είναι γνωστό κατά πόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους Ρώσους, βάσει αυτών που έχουμε δει μέχρι τώρα, για τις δυνατότητες του ρωσικού Στρατού.

Είναι γεγονός ότι οι Ρώσοι έχουν καταλάβει τι έρχεται και ουσιαστικά έχουν αποσύρει τις βαριές τεθωρακισμένες δυνάμεις από τις μάχες, κρατώντας εφεδρείες: Ελάχιστα άρματα Τ-90MS ή Τ-72Β3 ή Τ-80ΜS έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες εβδομάδες στις μάχες σε Σόλενταρ, Μαρίνκα,Μπάκχμουτ κλπ.

Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι κάνουν συντήρηση και συγκεντρώνουν αθόρυβα αλλού τις δυνάμεις τους: Στον βορρά.

Αλλά αν καταφέρουν και δημιουργήσουν αυτή την Ταξιαρχία οι δυτικοί και τις άλλες έξι που σχεδιάζουν, σύνολο επτά, τα πράγματα δεν θα είναι απλά για τους Ρώσους. 

Οι Δυτικοί σχεδιαστές των ουκρανικών επιθετικών προσπαθειών μέχρι στιγμής παίρνουν πολύ καλό βαθμό, ειδικά για την εξαιρετική αντεπίθεση Αυγούστου-Νοεμβρίου σε Ντονμπάς και Χερσώνα.

Είχαν πλήρη εικόνα για την χαμηλή ποιότητα των ρωσικών στρατευμάτων, των κενών στις γραμμές τους και πάνω απ’όλα για την έλλειψη συντονισμού και την αδυναμία της ρωσικής Αεροπορίας να εμπλακεί αποτελεσματικά.

Με αποτέλεσμα από το 25% του ουκρανικού εδάφους που είχε «καταληφθεί» (ή «απελευθερωθεί» κατά τους Ρώσους) από το 2014, να ανακαταλάβουν οι Ουκρανοί σχεδόν το 7%, δηλαδή τα μισά από τα εδάφη που έχασαν από τον Φεβρουάριο του 2022. 

Δείτε τον παρακάτω χάρτη και θα καταλάβετε την έκταση της ουκρανικής αμυντικής επιτυχίας:

Όλα για τους Ουκρανούς θα κριθούν από το αν θα καταφέρουν να διασπάσουν την ρωσική άμυνα και να διασχίσουν την λίγων δεκάδων χιλιομέτρων απόσταση από τα εδάφη που ανακατέλαβαν στην Χεσρώνα, μέχρι την 100% ρωσόφωνη, πλέον. Μελιτόπολη, μεταξύ της Μαριούπολης και της εναπομείνασας στους Ρώσους περιοχής της Χερσώνας.

Αν τυχόν ανακαταλάβουν την Μελιτόπολη -και έχουν δείξει ότι έχουν τις δυνατότητες για τέτοιες επιθετικές επιχειρήσεις και πλέον θα έχουν ακόμα μεγαλύτερες με το «ποτάμι» των δυτικών αρμάτων μάχης (θα φτάσουν τα 800) και ΤΟΜΑ (τουλάχιστον 1600)- τότε θα απομονώσουν την Κριμαία από την Μαριούπολη και όλα θα ξεκινήσουν από την αρχή για τους Ρώσους.

 Άρα η καλύτερη λύση για τους Ρώσους είναι η εφαρμογή -αν έχουν τις δυνατότητες- να εφαρμόσουν το σχέδιο που εγκαταλείφθηκε ανοήτως από την ανεπαρκή, τότε, ρωσική στρατιωτική ηγεσία, για δημιουργία επιθετικού άξονα δυτικά του Κιέβου, στα τέλη Μαρτίου.

Χωρίς βέβαια, να εγκαταλειφθεί η επιχείρηση κατάληψης του Ντονμπάς.

Αν δεν «σπάσουν» την δυτική γραμμή ανεφοδιασμού και δεν απομονώσουν την ανατολική από την δυτική Ουκρανία, θα βρεθούν την άνοιξη ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων…

«Ακόμη και ο Πούτιν δεν μπορεί να αρνηθεί την αδυναμία των ενόπλων δυνάμεων, για την δημιουργία των οποίων χρειάστηκε δεκαετίες», ανέφεραν οι ίδιες «ρωσικές» πηγές του πρακτορείου, υπογραμμίζοντας ότι οι συνεχείς ρωσικές αποτυχίες, ανάγκασαν «πολλούς στο Κρεμλίνο να δουν πιο ρεαλιστικά τις άμεσες φιλοδοξίες τους, παραδεχόμενοι, ότι θα ήταν επίτευγμα να διατηρήσουν την υπάρχουσα γραμμή μετώπου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.