Ουκρανική αντεπίθεση έσπασε τον αποκλεισμό του Μπάκχμουτ – Ανεφοδιάστηκε η πολιορκημένη φρουρά – Ανοιξε ο δρόμος στα δυτικά

Οι Ουκρανοί επιτίθενται με δυτικά ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ στην 72η ρωσική Μηχανοκίνητη Μεραρχία

Ουκρανική αντεπίθεση έσπασε τον αποκλεισμό του Μπάκχμουτ – Ανεφοδιάστηκε η πολιορκημένη φρουρά – Ανοιξε ο δρόμος στα δυτικά

Οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν την πρώτη μεγάλη αντεπίθεσή τους με δυτικά ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ εναντίον της ρωσικής 72ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας στο Ντονέτσκ. 

Έχουν προχωρήσει σε κάποια σημεία, αλλά οι Ρώσοι αντιστέκονται και επιχειρούν να μεταφέρουν επιπλέον δυνάμεις.

Οι Ουκρανοί κατάφεραν να σπάσουν την ρωσική πολιορκία στο Μπάκχμουτ και να επαναχρησιμοποιήσουν τον αυτοκινητόδρομο Τ 0504 και να ανεφοδιάσουν τις δυνάμεις τους με προσωπικό και εφόδια.

Πρόκειται για μεγάλη αποτυχία των ρωσικών δυνάμεων αφού ήλπιζαν ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα καταφέρουν να πάρουν την πόλη εκμεταλλευόμενοι τον αποκλεισμό της. Κάτι που δεν φαίνεται πλέον εφικτό.

Πάντως οι Ρώσοι μεταφέρουν άρματα μάχης T-80BVM τα οποία λαμβάνουν θέσεις γύρω από το Μπάκχμουτ, με αποστολή να απορροφήσουν τις πρώτες επιθέσεις από τα δυτικά άρματα μάχης.

Επίσης μεταφέρουν παλιά άρματα μάχης Τ-62, παραγωγής δεκαετίας του 1960, τα οποία είναι όμως ίσως και κατώτερα από τα LEO1A5 καθώς μπορεί να έχουν πυροβόλο των 115 χλστ., αλλά τα ηλεκτροοπτικά τους είναι χειρότερα από της έκδοσης Α5 του LEO1

Για πολλούς οι Ρώσοι έχουν ετοιμάσει μεγάλους θύλακες τύπου «Κουρσκ» όπου πιστεύουν πως θα αναλωθούν οι τελευταίες εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις και θα καταστραφούν τα δυτικά άρματα μάχης και εν συνεχεία θα αναλάβουν την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων στο ουκρανικό μέτωπο.

Το «Κουρσκ» ήταν το αριστούργημα του στρατηγού Ζούκοφ το 1943 όπου παγίδεψε τις τελευταίες εφεδρείες των Γερμανών σε μία ανούσια για την Βέρμαχτ μάχη, κατά την οποία δεν κέρδισαν ούτε ένα μέτρο έδαφος.

Στην συνέχεια οι Ρώσοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινήσεων, την οποία δεν έχασαν ποτέ, μέχρι την είσοδό τους (ως Σοβιετικοί τότε), το 1945 στο Βερολίνο.

Το αν θα τα καταφέρουν οι Ρώσοι θα φανεί τον επόμενο μήνα, καθώς τα δυτικά άρματα μάχης LEO2A6/Α4, M1 Abrams, Chalenger 2 είναι σαφώς ανώτερα από τα T-80BVM και μόνο τα LEO1A5 που επίσης παραδίδουν οι δυτικοί θεωρούνται αντιμετωπίσιμα από τα ρωσικά άρματα λόγω του μικρού διαμετρήματος πυροβόλου των 105 χλστ. και της ελαφράς θωράκισής τους.

Οι Ουκρανοί θα έχουν σχηματίσει ολοκληρωμένες επιλαρχίες με δυτικά άρματα μάχης και ΤΟΜΑ, το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου βάσει των ροών που αφικνούνται στο ρωσικό έδαφος.

Οι Ρώσοι υπερέχουν σε αριθμούς, αλλά οι Ουκρανοί σε ποιότητα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.