ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εξαρθρώθηκε επικίνδυνη σπείρα Αλβανών

Εξαρθρώθηκε επικίνδυνη σπείρα Αλβανών

Επικίνδυνη σπείρα που εμπλέκεται στη δολοφονία πολίτη και σε σειρά άλλων ενόπλων ληστειών και διαρρήξεων, αλλά και συμπλοκές με αστυνομικούς κατά την τελευταία τετραετία εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής.

Ειδικότερα οι δράστες κατηγορούνται για μια ανθρωποκτονία ιδιώτη που έγινε τον Ιούνιο του 2012 στην Καισαριανή και τον σοβαρό τραυματισμό του αδελφού του, 17 ένοπλες ληστείες σε οικίες, 18 ένοπλες ληστείες σε καταστήματα, μία ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα ΕΛ.ΤΑ., τρεις ένοπλες ληστείες σε ιδιώτες, επτά ένοπλες συμπλοκές από τις οποίες οι έξι με αστυνομικούς, έξι διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα και 17 κλοπές αυτοκινήτων.

Το αγριότερο έγκλημα της σπείρας, είχε γίνει τα ξημερώματα της 2 Ιουνίου 2012, όταν δύο από τους δράστες επιχειρούσαν να διαρρήξουν αυτοκίνητο στη περιοχή της Καισαριανής. Οι διαρρήκτες έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη και τον αδελφό του που επιχείρησαν να τους εμποδίσουν. Τότε πυροβόλησαν εναντίον τους με αποτέλεσμα ο κάτοχος του οχήματος να χάσει τη ζωή του και να τραυματιστεί σοβαρά ο αδελφός του.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Χρήστος Παρθένης, η σπείρα είχε τουλάχιστον οκτώ μέλη και σε αυτή «είχαν ενταχθεί νεαρά άτομα αλβανικής καταγωγής, τα οποία ξεκινώντας από την περιοχή του Ζωγράφου, επέκτειναν την δράση τους σε διάφορες περιοχές, κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής, όπως την Καισαριανή, το Παγκράτι, τον Βύρωνα, την Ν. Σμύρνη, τον Ν. Κόσμο, το Π. Φάληρο, την Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη, τη Γλυφάδα και το Ελληνικό».

Μέχρις στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί πέντε από τα μέλη της σπείρας, ενώ κατά τις έρευνες συνελήφθησαν στις 13 Ιουλίου στη Γλυφάδα και στο Παγκράτι οι δύο εξ αυτών, ένας 26χρονος και ένας 29χρονος.

«Εγκέφαλος» φέρεται να είναι ένας άλλος 26χρονος, υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος εξόπλιζε τα άλλα μέλη, οργάνωνε τα «χτυπήματα» και είχε το γενικό πρόσταγμα σε όλες τις περιπτώσεις. Επίσης ήταν ο συνδετικός κρίκος όλων των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και αυτός που «στρατολογούσε» νέα πρόσωπα.

Όπως είπε ο κ. Παρθένης χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας τους είναι ότι έμπαιναν στα κοσμηματοπωλεία και τα εμπορικά καταστήματα, κατά τις ώρες λειτουργίας τους και αφού ακινητοποιούσαν με την απειλή όπλων υπαλλήλους και πελάτες, αφαιρούσαν διάφορα χρηματικά ποσά και εμπορεύματα.

Επίσης κυρίως τις νυχτερινές ώρες έκαναν ληστείες σε αρτοποιεία και περίπτερα όταν η κίνηση ήταν περιορισμένη, ώστε να ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες να γίνουν αντιληπτοί από μάρτυρες ή ακόμα και να συλληφθούν. Όποτε έβαζαν στο στόχαστρό τους σπίτια έμπαιναν σε αυτά κυρίως από ανασφάλιστες μπαλκονόπορτες ή παράθυρα και αφού ακινητοποιούσαν με την απειλή όπλων τους ενοίκους, στη συνέχεια τους έδεναν και τους κάλυπταν τα πρόσωπα με σεντόνια, κουβέρτες ή πετσέτες, ώστε να μην μπορούν να τους αναγνωρίσουν.

Επιπλέον προκειμένου να αποκρύπτουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, αλλά και τα χαρακτηριστικά «τατουάζ» που είχαν στα χέρια τους, φορούσαν σχεδόν πάντα μακρυμάνικες μπλούζες φούτερ με κουκούλες στο κεφάλι, κασκόλ ή «μπαλακλάβες» μοτοσικλετιστών, τις οποίες σήκωναν μέχρι τα μάτια τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φορούσαν κουκούλες φουλ φεις, γάντια και καπέλα τύπου τζόκεϊ.

Για να μετακινούνται χρησιμοποιούσαν πάντα κλεμμένα αυτοκίνητα τα οποία αφαιρούσαν από διάφορες περιοχές ενώ στον οπλισμό τους περιλαμβάνονταν καλάσνικοφ, πιστόλια, περίστροφα, φυσίγγια και χειροβομβίδες.

Πυρ κατά αστυνομικών

Οι αστυνομικοί χαρακτηρίζουν τα μέλη της σπείρας ως ιδιαίτερα επικίνδυνα καθώς δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικών για να διαφύγουν. Τα μέλη της ομάδας ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνα, ενεργούσαν και μεταχειρίζονταν τους παθόντες με ιδιαίτερη βιαιότητα και σκληρότητα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα ενώ τραυμάτιζαν συχνά τα θύματα τους. Επιπλέον, δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν τον οπλισμό τους και εναντίον Αστυνομικών, προκειμένου να διαφύγουν σε όσες περιπτώσεις μετά από ληστείες εντοπίσθηκαν και καταδιώχθηκαν.

Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν συμμετείχαν και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.