Πυρκαγιές στο Μάτι: Γνώριζαν τι συνέβαινε και δεν έκαναν τίποτα! – Τα κόμματα καταγγέλλουν παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης

Πυρκαγιές στο Μάτι: Γνώριζαν τι συνέβαινε και δεν έκαναν τίποτα! – Τα κόμματα καταγγέλλουν παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης

Οι καταθέσεις για την φωτιά στο Μάτι έχουν ολοκληρωθεί και πλέον σχηματίζεται η εικόνα του τι έγινε και τι δεν έγινε ώστε να αποφευχθεί η τραγωδία που στοίχισε την ζωή σε 99 ανθρώπους.

Γνώριζαν για αρκετή ώρα τι συνέβαινε και δεν έκαναν τίποτα ενώ τα κόμματα καταγγέλλουν παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης

Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης στο συντονιστικό κέντρο ήταν η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Άρα γνώριζαν τι συνέβαινε

Ώρα 16.50 :Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας δίνουν εντολή σε ένα ελικόπτερο τύπου Έρικσον- Σικόρσκι S-64 να επιχειρήσει στο μέτωπο της Πεντέλης. Είναι η λεγόμενη «εκτροπή», για την οποία μίλησε στην περίφημη συνέντευξη Τύπου ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς μέχρι εκείνη την ώρα επιχειρούσε στην Κινέτα.

Ώρα 17.10 : Το πλήρωμα του ελικοπτέρου δίνει την πρώτη εικόνα. Η φωτιά έχει μπει σε αυλές σπιτιών. Ένα γεγονός που δείχνει επιπλέον ότι είναι λάθος η επίσημη ώρα έναρξης, που έχει αποτυπωθεί στο βιβλίο συμβάντων. Γιατί η ανάλυση του βίντεο από την έναρξή της δείχνει ότι χρειάστηκε πάνω από μισή ώρα για να «ξεφύγει» από το οικόπεδο στο οποίο εκδηλώθηκε.

Ώρα 17.20 : Ο επικεφαλής αξιωματικός που πετά πάνω από το μέτωπο του Νταού Πεντέλης ενημερώνει τηλεφωνικά την ηγεσία πως η φωτιά έχει μπει σε αυλές σπιτιών και εξηγεί την κατεύθυνσή της! Είναι το πρώτο σημείο στο οποίο έμπειροι αξιωματικοί επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να σταλούν περισσότερα ελικόπτερα ή να διαταχθεί εκκένωση.

Ώρα 17.30 : Δεύτερη ενημέρωση από το πλήρωμα του Έρικσον- Σικόρσκι: Η φωτιά απειλεί σπίτια! Και όμως, ούτε και σε αυτό το σημείο αλλάζει η στρατηγική της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, που μένει να καταγράφει τα καναντέρ που δε μπορούσαν να επιχειρήσουν.

Χρειάζεται η ώρα να φθάσει 17.45, να ακολουθήσει και τρίτη ενημέρωση για τη φωτιά που έχει πλέον ξεφύγει και απειλεί τον Νέο Βουτζά για να αποφασίσουν την εκτροπή ενός ακόμη ελικοπτέρου. Αλλά, πριν ακόμη προλάβει να χαράξει πορεία προς Πεντέλη η εντολή ακυρώνεται! Ο πιλότος λαμβάνει εντολή να επιστρέψει στην περιοχή της Κινέτας!

Όπου ήδη επιχειρούσαν δύο Έρικσον- Σικόρσκι από την Ελευσίνα, δύο Σινούκ που ζητήθηκαν από το ΓΕΕΘΑ, ένα Έρικσον- Σικόρσκι από το Τατόι, ένα Έρικσον- Σικόρσκι από την Ανδραβίδα και ελικόπτερα από την Αλεξανδρούπολη και τη βάση των Μεγάρων.

Δεδομένου ότι οι κατοικημένες περιοχές στην Κινέτα είχαν ασφαλιστεί το ερώτημα είναι γιατί δεν έγινε εκτροπή περισσότερων ελικοπτέρων στην Πεντέλη, ενώ δε μπορούσαν να πετάξουν τα Καναντέρ; Γιατί ακυρώθηκε η εντολή εκτροπής του δεύτερου Έρικσον- Σικόρσκι; Γιατί δεν εκκενώθηκαν περιοχές στην Ανατολική Αττική όπως είχε γίνει νωρίτερα την ίδια ημέρα στην Δυτική Αττική;

Θύελλα για το μπλόκο στις έρευνες

Εντωμεταξύ πολιτική θύελλα προκάλεσε το «μπλόκο» στη δικαστική διερεύνηση της φωτιάς στο Μάτι μετά την ξαφνική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου να ζητήσει να συμπεριληφθεί στη δικογραφία για τις φωτιές και το πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου ένα βήμα πριν την κλήτευση ως υπόπτων συγκεκριμένων προσώπων που ενεπλάκησαν στο επιχειρησιακό και όχι μόνο σκέλος αντιμετώπισης της πυρκαγιάς που άφησε πίσω της 99 νεκρούς.

«Η εντολή της κ. Δημητρίου συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία που καλεί τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει απερίσπαστη την έρευνά της, χωρίς παρεμβάσεις που δημιουργούν βαριές σκιές για τους σκοπούς και τα κίνητρά τους. Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι η επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης κυρία Μαρία Παπασπύρου έχει «αυταπόδεικτες» στενές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση απο το Κίνημα Αλλαγής που κάνει λόγο για «μεθοδεύσεις» με τις οποίες «επιχειρείται να καθυστερήσει η δικαστική έρευνα της Εισαγγελίας Αθηνών και η προσωποποίηση ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι. Είναι αδιανόητη και προκλητική οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος από τον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται ότι η κυρία Παπασπύρου ζήτησε να διοικητικό έλεγχο στις 6 Σεπτεμβρίου που σημαίνει ότι θα πάρει μήνες για να ολοκληρωθεί ενώ η εισαγγελική έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου ξεκίνησε την επομένη της καταστροφής με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, η δυναμική της έρευνας ήταν τέτοια που δικαστικές πηγές μιλούσαν για άσκηση προσωποποιημένων ποινικών διώξεων μέσα στο Σεπτέμβριο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.