Κυβερνητική εντολή για ενίσχυση των ΜΑΤ: Δημιουργούν επειγόντως πέντε νέες διμοιρίες – Φοβούνται «θύελλα» (φωτό, upd)

Κυβερνητική εντολή για ενίσχυση των ΜΑΤ: Δημιουργούν επειγόντως πέντε νέες διμοιρίες – Φοβούνται «θύελλα» (φωτό, upd)

(Ανανέωση από αρχικό κείμενο 07.30) Σε ενίσχυση των ΜΑΤ προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με διαταγή που εκδόθηκε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στις 7 Φεβρουαρίου.

Η διαταγή προβλέπει την ενίσχυση των ΜΑΤ με 100 αστυνομικούς από άλλες υπηρεσίες που τυπικά σημαίνει τη δημιουργία νέων 5 διμοιριών.

Η συγκεκριμένη διαταγή που προήλθε με εντολές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε την αναστάτωση στο αστυνομικό προσωπικό εξαιτίας του εξαναγκαστικού τρόπου επιλογής των αστυνομικών από «αποψιλωμένες» υπηρεσίες Τάξης και Ασφάλειας και την επιλεκτική εξαίρεση εκείνων που υπηρετούν σε υπηρεσίες φρούρησης ευπαθών στόχων και προσώπων, μεταξύ των οποίων πολλά κυβερνητικά στελέχη.

«Από εκεί που θα καταργούσαν τα ΜΑΤ, καταργούν άλλες υπηρεσίες για να ενισχύσουν τα ΜΑΤ» σχολιάζουν συνδικαλιστές αστυνομικοί στον Ελεύθερο Τύπο οι οποίοι καταγγέλλουν τον «εκβιαστικό» τρόπο απόσπασης των 100 αστυνομικών που θα γίνει με το προνόμιο επιλογής του διοικητή κάθε υπηρεσίας και ανεξαρτήτως του αν το επιθυμεί ή όχι ο προς μετακίνηση αστυνομικός.

Οι συνδικαλιστές τονίζουν, ακόμα, ότι με την απόφαση αυτή οι διμοιρίες των ΜΑΤ ενισχύονται πρόχειρα με ανεκπαίδευτους αστυνομικούς άνω των 25-27 ετών ενώ πρόκειται για μια υπηρεσία με ειδικές δυσκολίες και κινδύνους.

Σύμφωνα με τη διαταγή η ενίσχυση ανά αστυνομική διεύθυνση κατανέμεται ως εξής:

– Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών 14 άτομα
– Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιώς 11 άτομα
– Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής 14 άτομα
– Διεύθυνση Νοτιοανατολικής Αττικής 11 άτομα
– Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής 11 άτομα
– Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής 15 άτομα
– Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής 13 άτομα
– Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής 11 άτομα

Διαταγή απόσπασης

Στη διαταγή ζητείται από διάφορες αστυνομικές διευθύνσεις η αποστολή στοιχείων αστυνομικών που επιθυμούν να αποσπαστούν στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής. Μάλιστα τα στοιχεί να υποβάλονταν συγκεντρωτικά μέσω των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Αττικής, μέχρι 8/2/2019 (χθες) ανυπερθέτως…

«Σε περίπτωση που δεν προκύψουν επιθυμούντες για την στελέχωση της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, παρακαλούμε όπως μέχρι την ως άνω ημερομηνία έκαστη υπηρεσία μας γνωρίσει στοιχεία ενός υπαστυνόμου και ενός αστυφύλακα (πλην την Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής) η οποία θα προτείνει δύο αστυφύλακες, που να πληρούν τις προϋποθέσεις», γράφει η διαταγή, δηλώνοντας ουσιαστικά τη «με το ζόρι» απόσπαση αστυνομικών.

«Επιλεκτικές» εξαιρέσεις

Με κατεπείγον σήμα την ίδια μέρα η ΓΑΔΑ παρακαλεί μέχρι τις 12:00 της 9/2/2019 (σήμερα), να προτείνουν ονομαστικά τον αριθμό των αστυνομικών που θα αποσπαστούν στα ΜΑΤ, με συγκεκριμένη αριθμητική κατανομή. Δηλαδή: Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών 14, Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιώς 11, Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής 14, Διεύθυνση Νοτιοανατολικής Αττικής 11, Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής 11, Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής 15, Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής 13, Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής 11 (σύνολο 100).

Στις προϋποθέσεις για την επιλογή του προσωπικού είναι να μην εκκρεμεί μετάθεση σε υπηρεσία εκτός Αττικής, να μην εμπίπτει στις περιοριστικές διατάξεις για την απόσπασή του, να είναι μάχιμο και να μην έχει αφαιρεθεί ο οπλισμός, έστω και προσωρινά. Οι εξαιρέσεις των υπηρεσιών από τις οποίες δεν πρέπει να υπάρξουν αποσπάσεις ήταν αυτές που προκάλεσαν τον εκνευρισμό μεγάλης μερίδας αστυνομικών και συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. Εξαιρούνται λοιπόν εκείνοι που υπηρετούν σε Ομάδες Μέτρων Τάξης των κατά τόπους τμημάτων ή σε Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας και να μην έχει παρακολουθήσει εκπαίδευση για τη στελέχωσή τους.

Να μην υπηρετεί στη νεοσύστατη Υποδιεύθυνση Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών και η… οργή έρχεται με την εξαίρεση εκείνων που υπηρετούν στη φρούρηση ευπαθών στόχων και υψηλών προσώπων, όπως υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.