ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κρίση εν όψει και με τη Ρωσία: Η Oλομέλεια του ΣτΕ στέλνει τον «Μr. Bitcoin» προς «εκτέλεση» στις ΗΠΑ

Κρίση εν όψει και με τη Ρωσία: Η Oλομέλεια του ΣτΕ στέλνει τον «Μr. Bitcoin» προς «εκτέλεση» στις ΗΠΑ

Εκδίδεται τελικά στην Γαλλία ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίννικ, γνωστός και ως «Mr Bitcoin», καθώς σήμερα σε έκτακτη συνεδρίασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του όπου ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, με την οποία διατάχθηκε η έκδοση του στην Γαλλία και εν συνεχεία στην Αμερική και τέλος στην Ρωσία.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, έκρινε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διαθέτει ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, να διατάξει ή όχι την έκδοση του εκζητουμένου.

Η Ρωσία θεωρεί την απόφαση στημένη και απόρροια της συνεννόησης με τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι o υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στις 25 Δεκεμβρίου είχε δηλώσει:

«Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε, η ελληνική δικαιοσύνη έλαβε μια αρκετά δόλια απόφαση, επειδή υπήρχαν τρία αιτήματα έκδοσης: γαλλικό, αμερικανικό και ρωσικό. Αντίθετα με αυτά που συζητήσαμε εδώ με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος υποσχέθηκε να εξεταστούν εκ νέου προσεκτικά τα επιχειρήματά μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επικαιροποιήθηκαν για να αντικατοπτρίσουν αλλαγές στην ελληνική νομοθεσία, ελήφθη, χωρίς να έχουμε ενημερωθεί, η απόφαση που λέει ότι το δικαστήριο σύστησε την έκδοση και το υπουργείο Δικαιοσύνης συμφώνησε με αυτό, πρώτα στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και μετά στη Ρωσία.

Θεωρούμε απολύτως απαράδεκτη προσέγγιση των Ελλήνων συναδέλφων μας, οι οποίοι υποσχέθηκαν να μπουν στην ουσία των επιπρόσθετων, υπογραμμίζω στοιχείων που τους δώσαμε. Είμαστε σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές και επιμένουμε να γίνουν επιπλέον ενέργειες για να εξεταστεί το αίτημά μας».

Μόλις προχθές o Σ.Λαβροφ με μια φράση που έδειχνε ότι η Μόσχα ετοιμάζεται για «απότομες» κινήσεις κατά της Αθήνας σε περίπτωση που εν τέλει εκδοθεί στις ΗΠΑ ο «Mr Bitcoin», Αλεξάντερ Βίνικ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι «Προσπαθείτε να δώσετε τον άνθρωπό μας στους Αμερικανούς και δεν είναι καθόλου σωστό».

Η δήλωση έγινε στον Έλληνα ανταποκριτή στην Μόσχα, Θανάση Αυγερινό και μόνο συνήθης δεν είναι από τον ισχυρό άνδρα της ρωσικής διπλωματίας.

Στις 25 Ιουλίου 2017 ο τότε 38χρονος Βίνικ συνελήφθη σε τουριστικό θέρετρο της Χαλκιδικής, όπου παραθέριζε μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους. Εκκρεμούσε εις βάρος του διεθνές ένταλμα των αμερικανικών αρχών με την κατηγορία του «ξεπλύματος» 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω κρυπτονομισμάτων.

Κατά τις ΗΠΑ, ο Βίνικ, γνωστός πλέον ως «Mr Bitcoin», ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας έμποροι ναρκωτικών, κυβερνοεκβιαστές, χάκερ και διεφθαρμένοι ομοσπονδιακοί πράκτορες φέρονται να «ξέπλεναν» τα έσοδά τους.

Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά όσα του αποδίδουν οι Αμερικανοί. Αντιδρώντας στο αίτημα των ΗΠΑ, η Ρωσία ζήτησε και εκείνη την έκδοση του υπηκόου της, αρχικά εμπλέκοντάς τον σε απάτη αγοραπωλησίας εμπορευμάτων ύψους περίπου 10.000 ευρώ. Αργότερα, η ρωσική πλευρά επανήλθε με δεύτερο αίτημα κατηγορώντας τον Βίνικ για «ξέπλυμα» χρήματος από επιθέσεις κατά ρωσικών τραπεζών που είχαν μολυνθεί με τον ιό Buhtrap.

Στη διελκυστίνδα διεκδίκησης του Βίνικ προστέθηκε και η Γαλλία, η οποία εξέδωσε εις βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Η υπόθεση που κινητοποίησε τη Γαλλία αφορά τη διασπορά του ransomware Locky, ένα από τα πιο δημοφιλή κακόβουλα λογισμικά σε περιστατικά ψηφιακής ομηρίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο «Mr Bitcoin» αρνείται κάθε σχέση με την υπόθεση, ενώ οι συνήγοροί του ισχυρίζονται ότι οι γαλλικές αρχές δεν έχουν ασκήσει δίωξη εναντίον του και τον διεκδικούν προσχηματικά για να καταλήξει από εκεί στις ΗΠΑ. Ο Βίνικ δηλώνει αθώος για ό,τι του προσάπτει κάθε χώρα, αλλά συναινεί να εκδοθεί στην πατρίδα του όπου ζουν τα παιδιά και η βαριά άρρωστη σύζυγός του. Θεωρεί ότι μόνο εκεί θα έχει δίκαιη δίκη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.