ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σε πολιτική αστάθεια τα Σκόπια

Σε πολιτική αστάθεια τα Σκόπια

Συνεχίζεται το αδιέξοδο σχετικά με την αντιμετώπιση της προβληματικής πολιτικής κατάστασης στην ΠΓΔΜ η οποία προκλήθηκε αμέσως μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, στα τέλη Απριλίου και την απόφαση της αντιπολίτευσης να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα τους και να απέχει από τη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε σήμερα ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε επικοινωνία, σε διάφορα επίπεδα, μεταξύ του κόμματός του και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), χωρίς όμως να σημειωθεί κάποια πρόοδος. Από τη μεριά του το SDSM ανέφερε ότι θα προσέλθει σε συνομιλίες με το VMRO-DPMNE μόνον όταν το τελευταίο αποδεχτεί να εξετάσει τα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση έχει θέσει πέντε όρους για να υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και να επιστρέψει στη Βουλή, ορισμένοι εκ των οποίων απορρίπτονται εκ των προτέρων από το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η αντιπολίτευση ζητά το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα διοργανώσει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές στη χώρα (όποτε διεξαχθούν αυτές), το διαχωρισμό του κράτους από το κυβερνών κόμμα, τη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης της χώρας, τροποποιήσεις της εκλογικής νομοθεσίας και διεξαγωγή απογραφής του πληθυσμού , ώστε να προσδιοριστεί και ο αριθμός του εκλογικού σώματος στη χώρα.

Το VMRO-DPMNE και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι απορρίπτουν κατηγορηματικά το αίτημα της αντιπολίτευσης για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διεξάγει νέες εκλογές στη χώρα.

Η προβληματική πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΠΓΔΜ έχει επισημανθεί ιδιαίτερα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, στην πρόσφατη έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αποκατάστασης του πολιτικού διαλόγου στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το SDSM του Ζόραν Ζάεβ, δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα στις 27 Απριλίου, καθώς θεωρεί ότι οι εκλογές δεν ήταν δίκαιες και δημοκρατικές και απέχει από τη Βουλή.

Το VMRO-DPMNE και ο Ν.Γκρούεφσκι απορρίπτουν τις κατηγορίες αυτές και υποστηρίζουν ότι η αντιπολίτευση, με τη στάση της, επιδιώκει να προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης εξέλεξε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές 34 βουλευτές, εκ των οποίων τρεις διαφώνησαν με την απόφαση για μποϋκοτάζ της Βουλής και συμμετέχουν στις εργασίες του Κοινοβουλίου.

Ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι έχει εκλέξει 61 βουλευτές από τους 123 που αριθμεί η Βουλή.

Το κόμμα του κ.Γκρούεφσκι συνεργάζεται στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ με το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι το οποίο διαθέτει 19 βουλευτές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.