ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Υπογράφτηκε η αρχική έγκριση προμήθειας για τα 12 Pzh-2000 από τον Γερμανικό Στρατό

Υπογράφτηκε η αρχική έγκριση προμήθειας για τα 12 Pzh-2000 από τον Γερμανικό Στρατό

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.defencenet.gr ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Μεϊμαράκης υπέγραψε την αρχική έγκριση προμήθειας για δώδεκα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000 των 155 χιλ./52 cal. από τα αποθέματα του γερμανικού Στρατού.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.defencenet.gr ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Μεϊμαράκης υπέγραψε την αρχική έγκριση προμήθειας για δώδεκα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000 των 155 χιλ./52 cal. από τα αποθέματα του γερμανικού Στρατού.

Ο φάκελος έχει ήδη αποσταλεί στην ΓΔΑΕΕ η οποία θα πρέπει να προχωρήσει στην προμήθεια των οβιδοβόλων μέσω διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση της Γερμανίας. Πριν από την παράδοσή τους τα οβιδοβόλα θα υποστούν πλήρη εργοστασιακή ανακατασκευή. Υπενθυμίζεται ότι τα δώδεκα συγκεκριμένα οβιδοβόλα, είχε επιλέξει επιτροπή του ΓΕΣ που είχε επιθεωρήσει συνολικά 24 διαθέσιμα οβιδοβόλα του τύπου με κύριο κριτήριο την κατάσταση στην οποία βρισκόταν και το υπόλοιπο ζωής του σωλήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή εκκίνησης ανά οβιδοβόλο ανέρχεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, ποσό που αφενός είναι πολύ χαμηλότερο της τιμής κτήσης ενός νέας κατασκευής συστήματος και το οποίο ασφαλώς θα μειωθεί κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Μαζί με τα οβιδοβόλα η ελληνική πλευρά σκοπεύει να αιτηθεί και την παραχώρηση χωρίς κόστος μεγάλης ποσότητας ποικίλων τύπων πυρομαχικών, καθώς και άλλων συναφών υλικών υποστήριξης.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι κύκλοι του ΓΕΣ θεωρούν ότι θα έπρεπε να είχε γίνει προμήθεια και των 24 οβιδοβόλων παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά είχαν μικρό υπόλοιπο ζωής σωλήνα, καθώς η αντικατάσταση αυτού σε όποιες περιπτώσεις ήταν ανάγκη θα μπορούσε να απαιτηθεί από την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της εργοστασιακής ανακατασκευής των συστημάτων.

Τα δώδεκα αυτά PzH-2000 θα ενισχύσουν άλλες 24 μονάδες του τύπου που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία στον Ελληνικό Στρατό. Επισημαίνεται ότι φαίνεται ακόμη να διατηρείται σε ισχύ η πρόταση της ολλανδικής κυβέρνησης για την πώληση 18 νέας κατασκευής Α/Κ οβιδοβόλων PzH-2000 και επιπλέον δώδεκα μονάδων του ιδίου τύπου από τα αποθέματα του Ολλανδικού Στρατού (σύνολο 30).

Η πρόταση αποτελεί κατά κάποιο τρόπο επανάληψη παλαιότερης που αφορούσε την πώληση μέσω διακρατικής συμφωνίας 18 Α/Κ οβιδοβόλων του ίδιου τύπου τα οποία θα άφηναν την γραμμή παραγωγής της κατασκευάστριας εταιρείας KMW στην ελληνική διαμόρφωση, που έχει τυποποιηθεί ως PzH-2000GR, και η οποία παρουσιάζει συνολικά 350 μικρές και μεγάλες διαφορές από την ολλανδική έναντι ποσού 72 εκατομμυρίων ευρώ.

Η τιμή στην οποία προσφέρονται σήμερα τα 30 ολλανδικά οβιδοβόλα δεν έγινε γνωστή, θεωρούμε όμως ότι η ολλανδική πρόταση θα πρέπει να εξεταστεί και υιοθετηθεί αφού με την προμήθεια των 30 μονάδων σχεδόν διπλασιάζεται ο ελληνικός στόλος PzH-2000 (24 σε υπηρεσία συν 12 «γερμανικά» συν 30 «ολλανδικά»), με αποτέλεσμα να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους αυξανόμενους αριθμούς των τουρκικών Α/Κ οβιδοβόλων νέας κατασκευής Firtina.

Επόμενο στην σειρά πρόγραμμα ενίσχυσης του πυροβολικού είναι αυτό της προμήθειας περίπου 180 από τα διατιθέμενα 230 Α/Κ οβιδοβόλων Μ109Α3GEA2 τα οποία από τον περασμένο Μάιο έχουν ήδη επιθεωρήσει αρμόδιες επιτροπές του Πυροβολικού που έκριναν ότι παρά την αποθήκευσή τους σε κάποιες περιπτώσεις σε ανοιχτούς χώρους, γενικά βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Ο ακριβής αριθμός των οβιδοβόλων που θα αποκτηθούν θα καθοριστεί σε επόμενη φάση και θα συναρτηθεί αφενός από την κατάσταση που βρίσκονται τα προσφερόμενα συστήματα αλλά και το κόστος της εργοστασιακής ανακατασκευής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του www.defencenet.gr η υπογραφή της αρχικής έγκρισης προμήθειας αναμένεται το επόμενο τρίμηνο.

Τέλος σε εξέλιξη, αν και σε πιο αρχικό στάδιο, βρίσκεται άλλο ένα πρόγραμμα που αφορά την ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης και συγκεκριμένα η προμήθεια επιπλέον Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ-MLRS) είτε από τα γερμανικά είτε από τα ολλανδικά αποθέματα.  Το πρόγραμμα αυτό εκτιμάται ότι θα αφορά μια έως δυο μοίρες και με την υλοποίησή του θα υπάρξει πλήρης αναβάθμιση του ελληνικού πυραυλικού πυροβολικού. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες νέας τεχνολογίας πυραύλων όπως π.χ. η αμερικανική Lockheed Martin με το G-MLRS (Guided MLRS) και η γερμανική Rheinmetall που προσφέρει την συλλογή αναβάθμισης CORRECT για παλαιότερες ρουκέτες Μ26/Μ26Α1 έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.