ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πρόσθετα PzH-2000 για τον Ελληνικό Στρατό

Πρόσθετα PzH-2000 για τον Ελληνικό Στρατό

Την προμήθεια συνολικά 48 αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH-2000 των 155 χιλ. από την Ολλανδία και τα αποθέματα του Γερμανικού στρατού σχεδιάζει ο Ελληνικός Στρατός για την ανανέωση και εκσυγχρονισμό του Πυροβολικού Μάχης.

Η προμήθεια των PzH-2000 αποτελεί πλέον τη μόνη διαθέσιμη επιλογή μετά την αμερικανική άρνηση για την έκδοση πιστοποιητικού τελικού χρήστη (end user certificate) που οδήγησε σε ναυάγιο το ύψους 15 εκατ. ευρώ πρόγραμμα προμήθειας 151 αυτοκινούμενων πυροβόλων M109A3GEA1 των 155 χιλ. από τα αποθέματα του Γερμανικού στρατού. Έτσι το ΓΕΣ οδηγήθηκε στην αναζήτηση άλλων λύσεων για την κάλυψη της «μαύρης» τρύπας που δημιουργήθηκε στους σχεδιασμούς του σε ότι αφορά την ανανέωση και εκσυγχρονισμό του πυροβολικού μάχης. Τα ολλανδικά πυροβόλα προσφέρονται στην τιμή των 4 εκατ. ευρώ έκαστο και σε αυτή την τιμή περιλαμβάνεται και η τροποποίηση των 350 (!) σημείων διαφοράς από την ελληνική διαμόρφωση PzH-2000GR, ώστε να αποκτήσουν πλήρως την ελληνική διαμόρφωση. Τα γερμανικά πυροβόλα προέρχονται από τα αποθέματα του Γερμανικού στρατού και πιστεύεται ότι θα προσφερθούν σε χαμηλότερη τιμή από τα ολλανδικά τουλάχιστον κατά 10%. Η γερμανική έκδοση βρίσκεται σε ότι αφορά τη διαμόρφωση κοντύτερα στην ελληνική και άρα θα απαιτηθούν λιγότερες τροποποιήσεις.

Η υλοποίηση του προγράμματος προμηθείας αφενός θα ενισχύσει δραματικά τις επιχειρησιακές ικανότητες του Πυροβολικού Μάχης ιδιαίτερα στη ζώνη ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού (ας σημειωθεί ότι ο συντελεστής μαχητικής ισχύος του PzH-2000GR προς το M109A3 είναι ένα προς έξι) και αφετέρου θα «απελευθερώσει» τέσσερις μοίρες των 18 M109 που μπορούν να αντικαταστήσουν ρυμουλκούμενα πυροβόλα μικρότερων επιχειρησιακών επιδόσεων σε άλλους σχηματισμούς του Ελληνικού Στρατού. Όσον αφορά τα ολλανδικά πυροβόλα, το ΓΕΣ έχει ήδη συγκροτήσει ειδική επιτροπή η οποία αρχίζοντας τις εργασίες της στις 16 Μαΐου 2006, θα μελετήσει και θα διαπραγματευτεί (οπότε υφίσταται και το ενδεχόμενο βελτίωσης των οικονομικών όρων) την ολλανδική προσφορά και θα συντάξει σχετικό πρακτικό-πόρισμα. Στη συνέχεια το πρακτικό θα εισαχθεί προς συζήτηση στα σχετικά συμβούλια του Κλάδου (Μόνιμη Επιτροπή Εξοπλισμών, Συμβούλιο Εξοπλισμών, κ.λ.π.) και μετά την έγκριση του θα υποβληθεί στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στη διακριτική ευχέρεια του οποίου υπόκειται η αποδοχή ή μη της υποβαλλόμενης μέσω του Κλάδου πρότασης. Στην πρώτη περίπτωση υπογράφεται τότε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας η αρχική εντολή προμήθειας και στη συνέχεια η νεοσύστατη Γενική Διεύθυνση  Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) θα αρχίσει τις διαδικασίες κατάρτισης της σχετικής (στη συγκεκριμένη περίπτωση) διακρατικής σύμβασης.

Το PzH-2000GR στον Ελληνικό Στρατό

Η σύμβαση προμήθειας των PzH-2000GR για την κάλυψη «άμεσων και επιτακτικών αναγκών» του Ελληνικού Στρατού υπογράφηκε, στις 5 Ιουλίου 2001, στις εγκαταστάσεις της τότε ΓΔΕ (Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών), στο στρατόπεδο «Φακίνου» στον Παπάγου. Η ύψους 193.121.848 ευρώ σύμβαση υπογράφηκε από τον τότε Γενικό Διευθυντή της ΓΔΕ Γεώργιο Κολίρη και τον πρόεδρο της εδρεύουσας στο Μόναχο, γερμανικής εταιρίας Krauss-Maffei Wegmann (KMW) Manfred Bode. Οι παραδόσεις επρόκειτο να αρχίσουν τον 19ο μήνα από την ενεργοποίηση της σύμβασης (κατάθεση της προκαταβολής) και να ολοκληρωθούν τον 30ο μήνα. Η σύμβαση περιελάμβανε την προμήθεια

-24 Α/Κ οβιδοβόλων PzH-2000,

-24 ειδικών οχημάτων μεταφοράς πυρομαχικών MAN 32.403 VFX-MULTI εφοδιασμένων με το σύστημα διαχείρισης φορτίων MULTI που τους επιτρέπει τη διαχείριση πυρομαχικών σε παλέτες (τελικά αποκτήθηκαν ισάριθμα οχήματα MAN Cat I A1 (6×6) με σύστημα διαχείρισης φορτίου Platform FR4300H (Kioleidis))

-4 οχημάτων φορτοεκφόρτωσης πυρομαχικών,

-ενός εξομοιωτή εκπαίδευσης πεδίου

-δύο συσκευών εκπαίδευσης Short Barrel, και

-λοιπών υλικών και μέσων υποστήριξης και περιφερειακού εξοπλισμού.

Μέσω της σύμβασης εξασφαλίστηκε η παροχή προγραμμάτων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ) σε ποσοστό 120% της αξίας της κύριας σύμβασης. Η ονομαστική αξία των προγραμμάτων ΑΩ ανέρχεται σε 38.600.000 ευρώ και αντιστοιχεί στο 20% του ύψους της κύριας προμήθειας. Η ονομαστική αξία του έργου που μέσω των ΑΩ ανατέθηκε σε ελληνικές εταιρίες ανέρχεται σε 24.240.000 ευρώ και αντιστοιχεί στο 12,6% του ύψους της κύριας προμήθειας. Οι ελληνικές εταιρίες οι οποίες μετείχαν στην υλοποίηση των ΑΩ είναι οι: Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) (τότε Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ) και ΠΥΡΚΑΛ), Ν. Κιολεϊδης, ΑΚΜΩΝ, Χουρδάκης, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Olympic Tool και MILTECH. Στα προγράμματα ΑΩ περιλαμβανόταν επίσης μεταφορά τεχνολογίας, εκπαίδευση και παροχή υλικών και υπηρεσιών στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνολικού ύψους 14.360.000 ευρώ.

Το πρώτο αυτοκινούμενο πυροβόλο PzH-2000GR έφθασε στην Αλεξανδρούπολη στις 6 Ιουνίου 2003. Η πρώτη μονάδα που εξοπλίστηκε με 12 PzH-2000GR είναι η υπαγόμενη στη Διοίκηση Πυροβολικού της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ) 156 Αυτοκινούμενη Μοίρα Μέσου Πυροβολικού (156 Α/Κ ΜΜΠ), πρώην 156 Α/Κ Μοίρα Βαρέος Πυροβολικού-Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (156 Α/Κ ΜΒΠ-ΠΕΠ), που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη. Η δεύτερη μονάδα που εξοπλίστηκε με τα υπόλοιπα 12 PzH-2000GR είναι η υπαγόμενη στη Διοίκηση Πυροβολικού της ΧVΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧVΙ Μ/Κ ΜΠ), 163 Α/Κ ΜΜΠ (Α/Κ ΜΒΠ-ΠΕΠ), που επίσης έχει ως αποστολή τη γενική υποστήριξη και εδρεύει στο Διδυμότειχο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά PzH-2000

Πλήρωμα: 5

Βάρος μάχης: 55.330 κιλά

Κλάση Φορτίου: MLC 60

Σχέση ισχύος/βάρος: 18 ίπποι/τόνο

Εδαφική πίεση: 0,98 κιλά/τετρ. εκατ.

Μήκος ολικό: 11,669 μέτρα

Μήκος σκάφους: 7,30 μέτρα

Πλάτος: 3,58 μέτρα

Ύψος ολικό: 3,46 μέτρα

Ύψος (πύργου): 3,06 μέτρα

Εδαφική ανοχή: 0,44 μέτρα

Πλάτος ερπύστριας: 550 χιλ.

Μήκος ίχνους ερπύστριας: 4,91 μέτρα

Μέγιστη ταχύτητα επί οδού: 60 χλμ./ώρα

Μέγιστη ταχύτητα εκτός οδού: 45 χλμ./ώρα

Αυτονομία: 420 χλμ.

Ικανότητα διάβασης τάφρου: 3 μέτρα

Ικανότητα διάβασης κάθετου εμποδίου: 1 μέτρο

Ικανότητα αναρρίχησης: 50%

Ικανότητα πλευρικής κλίσης: 25%

Κινητήρας: οκτακύλινδρος, υπερτροφοδοτούμενος, πετρελαιοκινητήρας ψεκασμού καυσίμου MTU 881 Ka-500 V8 απόδοσης 1.000 ίππων (736 kW)

Μετάδοση: HSWL 284C της RENK, αυτόματη με τέσσερις ταχύτητες εμπροσθοπορείας και οπισθοπορείας, με ενσωματωμένο σύστημα αλλαγής διεύθυνσης και πέδησης.

Ανάρτηση: ράβδοι στρέψεως

Ηλεκτρικό σύστημα: 24V

Οπλισμός: 1 πυροβόλο L52 των 155 χιλ./52 διαμ., 1 αντιαεροπορικό πολυβόλο MG3 των 7,62 χιλ.

Πυρομαχικά: 60 βλήματα των 155 χιλ., 288 προωθητικά γεμίσματα

Εκτοξευτές καπνογόνων: 2Χ4 των 76 mm

Τροφοδότηση: αυτόματη

Έλεγχος πύργου: ηλεκτρικό σύστημα με εφεδρικό χειροκίνητο

Περιστροφή: 360 μοίρες

Ανύψωση/καταβίβαση πυροβόλου: +65/-2,5 μοίρες

Θωράκιση: ναι

Σύστημα προστασίας ΠΒΧ (NBC): ναι

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύστημα νυχτερινής όρασης: ναι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.