ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Ν.Δένδιας: «Σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία ξεχάστε την αμυντική συνδρομή ΗΠΑ και Γαλλίας»

Τι ανέφερε ο υπουργός Άμυνας ερωτώμενος σχετικά με το θέμα σε συνέντευξή του

Ν.Δένδιας: «Σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία ξεχάστε την αμυντική συνδρομή ΗΠΑ και Γαλλίας»

Ο υπουργός Αμύνης εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το μέλλον στα ελληνοτουρκικά, και ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα είναι μόνη της, σε περίπτωση που προκληθεί θερμό επεισόδιο με την γείτονα χώρα.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον συνεχή εξοπλισμό της Άγκυρας, ενώ ο Ερντογάν κάνει ανοίγματα σε Αίγυπτο και Αλβανία, με απώτερο σκοπό την περικύκλωση της Ελλάδος.

«Εάν προκληθεί θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, θα είμαστε μόνοι μας, παρά τις αμυντικές συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με Γαλλία και ΗΠΑ αλλά και την ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ».

Η παραδοχή αυτή έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όταν προέρχεται από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας της χώρας, ο οποίος κόντρα στην γραμμή του Μαξίμου περί «ήρεμων νερών» εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με δύο βαρυσήμαντες τοποθετήσεις του την περασμένη εβδομάδα.

Ερωτώμενος σε συνέντευξή του για το ποια θεωρεί ότι είναι η μεγαλύτερη παρανόηση ή μη κατανόηση που πρέπει να αφήσει στην άκρη ο ελληνικός λαός, ο κ. Νίκος Δένδιας ανέφερε αφοπλιστικά: «την αίσθηση της ασφάλειας που του έδωσε η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ναι, είναι σημαντική, ναι, είναι μεγάλη πρόοδος. Εξασφαλίζει απόλυτη ασφάλεια για τη χώρα; Όχι. Πρέπει η χώρα να μπορεί να αμυνθεί».

Ενώ σε άλλο σημείο υπερθεμάτισε ότι «δεν μπορεί να βασιζόμαστε μόνο στις συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχα την τιμή να υπογράψω, ούτε στις συμφωνίες με τη Γαλλία, για την οποία είμαι εξαιρετικά περήφανος, ούτε στη συμφωνία με τα Εμιράτα, ούτε στη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, ούτε στις συμφωνίες με την Αίγυπτο…»

Λίγες ώρες νωρίτερα, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι «η Τουρκία έχει χαμηλώσει τους τόνους αλλά δεν έχει αλλάξει τις θέσεις ούτε κατά κεραία. Εμείς τι συμπέρασμα πρέπει να συνάγουμε; Όταν, μάλιστα, συνδυάζει η Τουρκία σε Navtex την κυριαρχία με την ναυσιπλοία; Το υφέρπον επιχείρημα είναι εκεί».

Και συνέχισε: «Όταν προγραμματίζουμε για την επόμενη δεκαετία, θα πρέπει να μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Ανησυχώ, και ανησυχώ μάλιστα πάρα πολύ. Όταν έχω 100 εκατ. δίπλα μου να διατυπώνουν ισχυρισμούς αντίθετους με το Διεθνές Δίκαιο, ανησυχώ και οφείλω να εισηγηθώ στην χώρα μου τρόπους για να διατηρήσει ακέραια την εθνική της κυριαρχία. Αλλιώς εγκληματώ», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως «δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι.

Όμως, δεν μπορούμε και να μην εκμεταλλευτούμε το διάστημα σχετικής ηρεμίας του τελευταίου διαστήματος. Συναντήθηκα πρόσφατα με τον Τούρκο ομόλογό μου και του ζήτησα να διατηρηθεί το ήρεμο κλίμα. Πάντοτε αναζητούμε το ήρεμο κλίμα, αλλά χρειάζεται δύο για να γίνει αυτό».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους τουρκικούς εξοπλισμούς, με αφορμή την ναυπήγηση δεύτερου πιο εξελιγμένου τουρκικού ελικοπτεροφόρου. «Το μεγάλο ερώτημα που θα έθετε κανείς είναι “Γιατί φτιάχνεται αυτό το πλοίο; Απλώς και μόνο για να κάνει παρέλαση εντός του Βοσπόρου, ή η Τουρκία διεκδικεί την πλήρη υπεροχή και τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου, επί τη βάση κειμένων που έχει υπογράψει, όπως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο είναι ανύπαρκτο μεν αλλά η Τουρκία συνεχίζει να το επικαλείται;”», διηρωτήθη ο ίδιος.

Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς KAAN, εν μέσω έξαλλων πανηγυρισμών του Ερντογάν και των τουρκικών ΜΜΕ. Πρόκειται για αεροσκάφος τεχνολογίας Stealth χαμηλής ορατότητας, που σχεδίασε η τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία με υπεργολάβο την βρετανική BAE Systems, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35.

«Σήμερα ζήσαμε άλλη μία ημέρα υπερηφάνειας για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας» είπε σε ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εξήγγειλε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα οπλικά συστήματα τουρκικής παραγωγής, την ώρα που στην Ελλάδα ακολουθούμε την αντιστρόφως ανάλογη πορεία, με την απαξίωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, όπως, άλλωστε, παρεδέχθη και ο κ. Δένδιας, δεσμευόμενος, όμως, ότι αυτό θα αλλάξει.

«Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, που παλιά ήταν μία πολύ σημαντική επιχείρηση κρατικών συμφερόντων, αντί να βοηθάει την προσπάθεια της χώρας κατανάλωνε χρήματα και όλα τα μεταγωγικά αεροπλάνα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι εκεί και περιμένουν να επισκευαστούν.

Υπάρχουν πράγματα που γίνονται σωστά; Βεβαίως. Η αναβάθμιση των F-16 σε Viper. Καθυστερεί λίγο αλλά προχωρεί, αλλά χρειάζεται μία καινούργια προσπάθεια για να φτάσει στο σημείο που ήτανε πριν. Πότε μπορεί να παράξει; Δεν είμαστε εκεί ακόμα.

Η χώρα μέσα στο χρονικό πλαίσιο που προσδιόρισα, αυτών των έξι χρόνων, θα φτάσει σε ένα επίπεδο που να μπορεί με επάρκεια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που περιμένουμε ότι θα δημιουργηθούν», ανέφερε στο podcast.

Εξ άλλου, η ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα. Σε επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαική Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κα Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη υπεγράμμισε την διγλωσσία και την επιθετική ρητορική του Προέδρου Ερντογάν, που συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης, παρά το Μνημόνιο Φιλίας που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κα Βόζεμπεργκ ρωτά την Επιτροπή πως αξιολογεί τις νέες τουρκικές προκλήσεις και με ποιο τρόπο σκοπεύει να αντιδράσει κατηγορηματικά, προκειμένου η Τουρκία να απέχει από κάθε επιθετική ενέργεια κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Είχε προηγηθεί η έκδοσις μπαράζ Navtex και NOTAM από την Τουρκία, θέτοντας εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποιήσεως όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την Θάσο μέχρι και το Καστελλόριζο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε, επιδίδοντας ρηματική Διακοίνωση στην τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ΥΠΕΞ απέστειλε ακόμη επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας στην αρμόδια υπηρεσία IΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός) και στον Ισπανό συντονιστή για τις Navtex της περιοχής της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Σε όλα τα κείμενα, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, απορρίπτονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί και προβάλλεται η νομική ορθότητα των ελληνικών θέσεων.

Μόλις προ μιας εβδομάδος, το προηγούμενο Σάββατο, απεφεύχθη την τελευταία στιγμή θερμό επεισόδιο στα Ίμια, όταν τουρκική ακταιωρός εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων και απεχώρησε μετά 15 λεπτά χωρίς να προκληθεί περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ είναι πλέον σαφές ότι η Άγκυρα έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», προχωρώντας σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδος.

Είναι χαρακτηριστικό, μετά την επιστολή εγκρίσεως για την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ, που έστειλε το Σταίητ Ντηπάρτμεντ στο Κογκρέσσο, ότι ο Ερντογάν επιδόθηκε στο γνωστό επιθετικό του κρεσέντο, απειλώντας ότι θα μας ρίξει στην θάλασσα.

Όπως μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός, κατά την διάρκεια ομιλίας του για τους υποψήφιους δημάρχους της Σμύρνης, ο Ερντογάν δήλωσε εμφατικώς: «Ο αγώνας μας δεν τελείωσε με την εκδίωξη του εχθρού από τα εδάφη μας, ρίχνοντάς τον στην θάλασσα στην Σμύρνη πριν 100 χρόνια»! Αν όλα αυτά μεταφράζονται από το Μαξίμου ως ήρεμο κλίμα και σχέσεις καλής γειτονίας, φοβόμαστε να ρωτήσουμε τι άλλο πρέπει να περιμένουμε…

Στην γενικότερη κλιμάκωση των επιθετικών πρωτοβουλιών της Άγκυρας, έρχονται να προστεθούν και οι εντατικές διπλωματικές προσπάθειές της για την συγκρότηση ισχυρών συμμαχιών με γειτονικές χώρες, με σκοπό την περικύκλωση της Ελλάδος.

Κατά την ιστορική επίσκεψή του στο Κάιρο προ δύο εβδομάδων, πέρα από την πώληση των τουρκικών drones, ο Ερντογάν επιχείρησε να παίξει και τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην σύγκρουση Τουρκίας, Λιβύης και Αιγύπτου για την ΑΟΖ, τονίζοντας ότι μαζί με το Κάιρο θα αναλάβουν τον ρόλο του ειρηνοποιού για την επίτευξη συνολικής λύσεως στην Λιβύη, με όποιες ολέθριες συνέπειες μπορεί αυτό να έχει για τα ελληνικά συμφέροντα.

Ο Σίσι ανέφερε ενδεικτικώς κατά την διάρκεια της συνεντεύξεως Τύπου ότι συμφωνεί με τον Ερντογάν για την ανάγκη ενισχύσεως των διαβουλεύσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας για τον φάκελο της Λιβύης, για να βοηθήσει στην διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών και να ενοποιήσει τον στρατιωτικό θεσμό της Λιβύης.

«Αναμένουμε ότι η επιτυχία μας στην επίτευξη σταθερότητας πολιτικής και ασφάλειας στην Λιβύη θα αποτελέσει ένα μοντέλο προς μίμηση», δήλωσε ο Σίσι. Πρόσθεσε ότι οι χώρες της περιοχής είναι σε καλύτερη θέση να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα του φακέλου της Λιβύης και τους τρόπους επιλύσεως των υφιστάμενων διαφορών σε αυτό.

Αλλά το πιο ανησυχητικό και θλιβερό συνάμα για ολάκερο τον Ελληνισμό ‒αν τελικώς επιβεβαιωθεί‒ είναι ότι έχει τεθεί στο τραπέζι και θέμα πωλήσεως του λιμανιού της Αλεξάνδρειας στην Τουρκία! Σύμφωνα με αραβικά δημοσιεύματα, που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, η Τουρκία θα αγοράσει γη από το Κάιρο, όπως έκαναν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η εφημερίδα Alquds έγραψε ότι η πιθανότητα πωλήσεως του λιμανιού της Αλεξάνδρειας, που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος και πήρε το όνομά του, στην Τουρκία αυξήθηκε μετά την συνάντηση Ερντογάν – Σίσι.

Ανέφερε ακόμη ότι η Αλεξάνδρεια, εκτός από ενδεχόμενη πύλη της Τουρκίας προς την Αφρική, θα βελτιώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο. Αναλυτές, μιλώντας στον αραβικό Τύπο, ανέφεραν ακόμη ότι «η Αίγυπτος δεν έχει αρκετά χρήματα, για να αναπτύξει την πόλη της Αλεξάνδρειας, επομένως η συνεργασία με την Τουρκία θα αυξήσει τους εμπορικούς πόρους».

Ο αραβικός Τύπος υπενθύμισε ότι η Αίγυπτος, η οποία βιώνει νομισματική κρίση, πώλησε την περιοχή Ras El-Hikma στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αν τελικώς η πώλησις του λιμανιού της Αλεξάνδρειας στην Τουρκία γίνει πράξη, ο καθείς αντιλαμβάνεται πόσο μπορεί να επηρεάσει τα ελληνικά συμφέροντα και, δη, το εμπόριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ μία συμμαχία Τουρκίας – Λιβύης και Αιγύπτου μπορεί να περικυκλώσει την Ελλάδα και την Κύπρο διά θαλάσσης.

Παρόμοιος κίνδυνος ελλοχεύει και στην στεριά, με την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας – Αλβανίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε μία ακόμη ιδιαιτέρως θερμή συνάντηση στην Άγκυρα με τον Αλβανό Πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, την περασμένη εβδομάδα, την στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις διέρχονται κρίση λόγω της παράνομης φυλακίσεως του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη.

Ο Ερντογάν, πάντως, του επεφύλαξε υποδοχή με 21 κανονιοβολισμούς, ενώ ο Ράμα ανταπέδωσε λέγοντας με νόημα «Όσο η Τουρκία υπάρχει, η Αλβανία δεν θα είναι ποτέ μόνη της». Επί του πρακτέου, Άγκυρα και Τίρανα υπέγραψαν μεταξύ άλλων και αμυντική συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει την πώληση τεθωρακισμένων, καθώς και των διάσημων πλέον τουρκικών drones.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2020 Τουρκία και Αλβανία υπέγραψαν Σχέδιο Αμυντικής Συνεργασίας, για να αναπτύξουν περισσότερο τις σχέσεις στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον, δε, Ιούνιο του ίδιου έτους, το αλβανικό κοινοβούλιο επικύρωσε την συνεργασία που ορίζει ότι η Αλβανία θα αγοράζει οπλικά συστήματα τουρκικής παραγωγής. Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 Bayraktar έχουν αγοράσει και οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου, προκαλώντας την οργή της Σερβίας. Είναι πλέον κοινή διαπίστωσις ότι η Τουρκία όχι μόνο αυξάνει τις πωλήσεις των Bayraktar αλλά τα χρησιμοποιεί για να περικυκλώσει την Ελλάδα διά ξηράς και θαλάσσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.