ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ν.Δένδιας: «Χρειαζόμαστε drone – Θα πάμε στο φινλανδικό μοντέλο στην θητεία»

«Σίγουρα θα αποκτήσουμε τα F-35»

Ν.Δένδιας: «Χρειαζόμαστε drone – Θα πάμε στο φινλανδικό μοντέλο στην θητεία»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο ΥΕΘΑ ανέφερε ότι υπάρχει ήδη Έλληνας αξιωματικός στο Μπαχρέιν που επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες της ανάπτυξης της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης Prosperity Guardian, για την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει περισσότερες επιχειρησιακές λεπτομέρειες, ενώ δεν αποκάλυψε ούτε τον τύπο της φρεγάτας, ούτε το χρονοδιάγραμμα.

Τόνισε, επίσης, ότι η ελληνική φρεγάτα θα αναπτυχθεί στην περιοχή για να προστατεύσει και τα ελληνικά συμφέροντα, «όταν είμαστε απολύτως έτοιμοι επιχειρησιακά» και ο ρόλος της θα εξαρτηθεί από την κατανομή ρόλων.

Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά

Ερωτώμενος για τα ελληνοτουρκικά και την τάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επαναφέρει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε πως αν και υπάρχει μια αλλαγή ύφους και ένα καλύτερο κλίμα στα ελληνοτουρκικά, δεν υπάρχει αλλαγή θέσεων από την μεριά της Τουρκίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως «δεν εμπιστευόμαστε την Τουρκία». «Παρακολουθούμε και αντιδράμε ανάλογα με το κλίμα».

«Τα εξοπλιστικά προγράμματα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα εποχή»

Μιλώντας για το «νέο αμυντικό δόγμα με ορίζοντα το 20230», μετά και την αλλαγή στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο ΥΕΘΑ ανέφερε ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις δείχνουν πως έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή και ο πόλεμος διεξάγεται με διαφορετικό τρόπο. «Γι’αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας πρέπει να εκσυγχρονιστούν, σε στρατηγική και μέσα. Αυτήν την προτεραιότητα εκφράζει η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο κ.Δένδιας εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ. 

«Δεν φτάνουν τα F-35. Πρέπει να γίνει συνολική αλλαγή τοπίου και αντίληψης. Τα drones μπορούν να επιφέρουν πλήγματα σε στόχους πολλών δισεκατομμυρίων. Τα μη επανδρωμένα συστήματα (drones) είναι το μέλλον. Ζούμε μια επανάσταση και δεν γίνεται να συνεχίσουμε το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα με γραμμές που τέθηκαν πολλά χρόνια πριν. Αυτό θα σήμαινε μια απόλυτη τύφλωση», τόνισε ο Υπουργός.

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό. Θα ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του Στόλου, που ξεκίνησε με την απόκτηση των φρεγατών FDI Belharra, έχοντας υπόψιν τις νέες ανάγκες», πρόσθεσε ο κ.Δένδιας.

Τι είπε για τις αλλαγές στη θητεία και το «φινλανδικό μοντέλο»

Ο ΥΕΘΑ δήλωσε πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη θητεία όσον αφορά τον χρόνο, αλλά τον τρόπο. «Περνάμε από τη θητεία-αγγαρεία, στη θητεία-ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για το λεγόμενο «φινλανδικό μοντέλο», είπε ότι στόχος είναι η υπηρεσία στον ελληνικό στρατό να γίνει ευκαιρία να αποκτηθούν περισσότερες δεξιότητες και να υπάρχει συνεχής εκπαίδευση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ερωτώμενος για την επανεκπαίδευση στον στρατό, είπε: «Σε πρώτη φάση θα γίνει εθελοντικά. Αλλά πρέπει να έχουμε έναν στρατό εφεδρείας που θα είναι έτοιμος να ενταχθεί στις αναδιοργανωμένες μονάδες μας και να υπηρετήσει την πατρίδα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.