ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι Αμερικανοί «ξανακτίζουν» τον 2ο Στόλο για να αντιμετωπίσουν το νέο ρωσικό Ναυτικό στις … ακτές των ΗΠΑ!

Οι Αμερικανοί «ξανακτίζουν» τον 2ο Στόλο για να αντιμετωπίσουν το νέο ρωσικό Ναυτικό στις … ακτές των ΗΠΑ!

Το αμερικανικό Ναυτικό προχωρά σε μια σημαντική απόφαση να «επαναδημιουργήσει» τον Δεύτερο Στόλο του την στιγμή που η αντιπαλότητα με το Ναυτικό της Ρωσίας κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο ειδικά μετά την πυραυλική επίθεση-«φιάσκο» της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της (Βρετανίας και Γαλλίας) κατά της Συρίας τον προηγούμενο μήνα όπου οι περισσότεροι από τους πυραύλους cruise αναχαιτίστηκαν.

Ο συγκεκριμένος στόλος επαναδημιουργείται μετά από 7 χρόνια και καθίσταται υπεύθυνος για την περιοχή του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, με το Πεντάγωνο να θέτει εκ νέου στο επίκεντρο το νέο στρατιωτικό του δόγμα για αντιμετώπιση της Ρωσίας.

Βέβαια το pronews.gr είχε ενημερώσει για την υπερσυγκέντρωση των Στόλων Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας και Ρωσίας στην Μεσόγειο με τις ΗΠΑ να προχωρούν σ’ αυτήν την κίνηση στην πλευρά του Ατλαντικού για να μην βρεθούν στην ίδια «μοίρα».

«Η (νέα) Στρατηγική Εθνικής Άμυνας (των ΗΠΑ) καθιστά σαφές ότι έχουμε επιστρέψει σε μια εποχή ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων, καθώς το περιβάλλον ασφαλείας συνεχίζει να εγείρει όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις και να γίνεται πιο περίπλοκο», επισήμανε ο ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον, αρμόδιος για τις αμερικανικές ναυτικές επιχειρήσεις.

Ο Δεύτερος Στόλος σταδιακά αναμένεται να έχει στη διάθεσή του πλοία, αεροσκάφη και αποβατικές δυνάμεις και θα είναι αρμόδιος «για την Ανατολική Ακτή και τον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό», διευκρίνισε ο ναύαρχος Ρίτσαρντσον.

Η νέα διοίκηση, με έδρα το Νόρφολκ, στη Βιρτζίνια, αρχικά θα διαθέτει 15 άνδρες και σε λίγους μήνες η δύναμή του θα αυξηθεί σε 200 στελέχη, σύμφωνα με αξιωματικούς.

Απομένουν ακόμη να ληφθούν αποφάσεις για το ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση του Δεύτερου Στόλου και ποιοι θα είναι οι πόροι που θα του διατεθούν.

Ο Δεύτερος Στόλος είχε καταργηθεί το 2011 για λόγους εξοικονόμησης κόστους, εν μέσω αλλαγών της οργανωτικής δομής του αμερικανικού Ναυτικού.

Έκτοτε όμως η Ρωσία, σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη στην Ουάσινγκτον, έγινε πιο επιθετική, ενεπλάκη σε συρράξεις όπως αυτές στην Ουκρανία και στη Συρία, ενώ οι εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσινγκτον έχουν κλιμακωθεί.

Νωρίτερα φέτος, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις παρουσίασαν μια νέα στρατηγική για την εθνική άμυνα που προβλέπει ότι η αποτροπή της Ρωσίας και της Κίνας μετατρέπεται σε προτεραιότητα, σηματοδοτώντας τον αναπροσανατολισμό του αμερικανικού στρατιωτικού δόγματος, έπειτα από μιάμιση δεκαετία κατά τη διάρκεια της οποίας η έμφαση δινόταν στην αντιμετώπιση τζιχαντιστικών οργανώσεων.

ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία να μπορεί να δώσει μία «απάντηση»

«Η επιστροφή του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων και η αναγεννημένη Ρωσία απαιτεί το ΝΑΤΟ να εστιάσει ξανά στον Ατλαντικό, για να διασφαλίσει την ειδική ενίσχυση και να επιδείξει ικανό και αξιόπιστο αποτρεπτικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Τζόνι Μάικλ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Η νέα διοίκηση του ΝΑΤΟ θα είναι ο άξονας της δια-ατλαντικής ασφάλειας, συμπλήρωσε, σύμφωνα με τον Guardian.

Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι εντείνεται η ανησυχία εντός της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ για την αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας και τις περιπολίες στον Ατλαντικό.

Το περίγραμμα αυτού του σχεδίου είχε εγκριθεί στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ασφάλεια στις θαλάσσιες οδούς και στις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.

«Έχουμε δει μια πολύ πιο αποφασιστική Ρωσία, μια Ρωσία που για πολλά χρόνια έχει επενδύσει βαριά στις αμυντικές δυνατότητές της, με τον εκσυγχρονισμό τους, όχι μόνο με συμβατικές αλλά και με πυρηνικές δυνάμεις», είχε δηλώσει τότε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα, είχε επισημάνει ότι η νέα ατλαντικής διοίκηση θα είναι κρίσιμης σημασίας, προκειμένου η Συμμαχία να μπορεί να δώσει μία «απάντηση». Θα επιβλέπει τις δυνάμεις- πλοία, αεροσκάφη και αποβατικές- στην ανατολική ακτή και τον βόρειο Ατλαντικό και θα έχει την ευθύνη ναυτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Την επαναφορά του Δεύτερου Στόλου πρότεινε μια μελέτη που είχε γίνει έπειτα από δύο συγκρούσεις πλοίων του ναυτικού των ΗΠΑ, με πάνω από 17 νεκρούς, την προηγούμενη χρονιά.

Το Ναυτικό της Ρωσίας έχει εντείνει την παρουσία του και τις περιπολίες του στη Βαλτική, στον Βόρειο Ατλαντικό και στην Αρκτική, λένε αξιωματούχοι του NATO, μολονότι το μέγεθός του είναι πολύ μικρότερο από εκείνο της Σοβιετικής Ένωσης την εποχή του ψυχρού πολέμου.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε εξάλλου την Παρασκευή ότι προσφέρεται να φιλοξενήσει τη διοίκηση μιας κοινής, νατοϊκής δύναμης στη ναυτική βάση στο Νόρφολκ των ΗΠΑ.

Αφορά μία από τις δύο νέες νατοϊκές διοικήσεις με βασική αποστολή την αποτροπή της Ρωσίας. Η Γερμανία έχει προσφερθεί επίσης να τις φιλοξενήσει με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για την διεθνή σκακιέρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.