ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σχεδόν έτοιμο το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο του κινεζικού Ναυτικού – Ακόμα «ψάχνονται» οι ΗΠΑ

Σχεδόν έτοιμο το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο του κινεζικού Ναυτικού – Ακόμα «ψάχνονται» οι ΗΠΑ

Η Κίνα μέχρι το 2025 θα έχει το πιο ισχυρό ναυτικό όπλο, κάτι που προκαλεί προβληματισμό στις ΗΠΑ, την ώρα που αυξάνεται η ένταση στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Κίνα φαίνεται πως πλησιάζει στην κατασκευή ενός χρηστικού ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου το οποίο το ναυτικό της φιλοδοξεί να τοποθετήσει σε πολεμικά πλοία του μέχρι το 2025 ή ακόμα νωρίτερα.

Το κινεζικό υπέρ-πυροβόλο φέρεται να είναι ικανό να βάλλει βήματα με ταχύτητα 1,6 μιλίου ανά δευτερόλεπτο σε απόσταση 124 μιλίων. Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018 κυκλοφορούν φωτογραφίες του εν λόγω πυροβόλου τοποθετημένου σε σκάφος Type 072III.

Οι Κινέζοι επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι πράγματι δοκιμάζουν ένα ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο. Το πυροβόλο άρχισε να αναπτύσσεται το 2011 και να δοκιμάζεται το 2014. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι το πυροβόλο δοκιμάστηκε νωρίτερα από την ημερομηνία που ισχυρίζονται οι Κινέζοι.

Αντίθετα, το αντίστοιχο αμερικανικό πρόγραμμα φέρεται να έχει «κολλήσει» μετά από μια δεκαετία ερευνών και δαπάνες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και ο λόγος είναι η στροφή του Πενταγώνου σε άλλα προγράμματα. Προβλήματα είναι ακόμα οι απαιτήσεις ενέργειας ενός τέτοιου όπλου τοποθετημένου σε πλοίο.

Το ηλεκτρομαγνητικό όπλο εκτοξεύει βλήματα με ηλεκτρομαγνητική ενέργεια. Το αμερικανικό πρωτότυπο έχει ισχύ 100 MJ και φορτίζεται από σύστημα ισχύος 25MW. Η ενέργεια αυτή εκχέεται στο πυροβόλο σε εκατοστά του δευτερολέπτου επιταχύνοντας το βλήμα σε ταχύτητα 6 Mach. Στόχος των Αμερικανών είναι η εκτόξευση 10 βολών ανά λεπτό, δηλαδή μιας ανά 6 δευτερόλεπτα.

Ελάχιστα πλοία μπορούν να διαθέτουν τέτοια αποθέματα ενέργειας που απαιτεί το όπλο. Το πλέον πιθανό είναι τα αντιτορπιλικό Zumwalt που διαθέτουν συγκρότημα ισχύος 78MW. Τα Arleigh Burke, σε αντιδιαστολή, διαθέτουν συγκρότημα ισχύος μόλις 7,5MW.

Ωστόσο αρκετοί στις ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα πεισθεί ότι ένα τέτοιο πυροβόλο αξίζει τα λεφτά του από την στιγμή που υπάρχουν φθηνότερα όπλα που μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά, από πλήγμα ακριβείας, μέχρι αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων.

Τη ίδια στιγμή πάντως και η Ινδία αποκάλυψε ότι ανέπτυξε ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο ικανό να εκτοξεύει βλήματα με ταχύτητα 4.600 μιλίων την ώρα. Το τετραγωνισμένο πυροβόλο EMRG διαμετρήματος 12 χλστ. δοκιμάστηκε επιτυχώς τον Νοέμβριο του 2017 και γίνονται προετοιμασίες για τη δοκιμή ενός όπλου διαμετρήματος 30 χλστ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στόχος είναι η εκτόξευση βλημάτων βάρους 1 κιλού με ταχύτητα 2.000 μέτρων ανά δευτερόλεπτα. Ένα τέτοιο όπλο μπορεί να προσδώσει συντριπτικό πλεονέκτημα στο ινδικό Ναυτικό. Ένα βλήμα θα είναι αρκετό για να καταστρέψει ένα εχθρικό σκάφος σε απίστευτες αποστάσεις. Υπό την προϋπόθεση λοιπόν ότι Κίνα και Ινδία αποκτήσου τέτοιου είδους λειτουργικά όπλα ίσως η αμερικανική ναυτική υπεροχή να αποτελέσει παρελθόν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.