ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

110.000 τ.χλμ. της Ελλάδας έχουν σκεπαστεί από τον καπνό της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη

H υγεία των Ελλήνων πολιτών απειλείται σε όλη την επικράτεια!

110.000 τ.χλμ. της Ελλάδας έχουν σκεπαστεί από τον καπνό της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη

Oι πυρκαγιές σε όλη την χώρα με πρώτη και κύρια, αυτήν της Αλεξανδρούπολης, έχουν δημιουργήσει μία κολοσσιαία ποσότητα καπνού που μέχρι τις 10 το πρωί κάλυπτε τα 110.000 τ. χλμ. από τα 132.000 τ.χλμ που συνολικά αποτελούν την ελληνική επικράτεια!

Εάν αναλογιστούμε ότι από τις 10 το πρωί και μετά έχουν ξεσπάσει ένα σωρό άλλες πυρκαγιές οι οποίες έχουν γίνει κι αυτές ανεξέλεγκτες, μάλλον εκτιμούμε πως έχουν καλυφθεί με καπνό και τα υπόλοιπα τετραγωνικά χιλιόμετρα της χώρας.

Ένας καπνός, ο οποίος είναι καρκινογόνος και όσο διαχέεται στην ελληνική ατμόσφαιρα αποτελεί κίνδυνο για την υγεία όλων των Ελλήνων όπου κι αν βρίσκονται.

Η έκταση των δασικών πυρκαγιών που είναι ενεργές στη χώρα μας έως και λίγο πριν τις 10 το πρωί της Τρίτης αποτυπώνεται σε εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11 που επεξεργάστηκε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στην εικόνα, διακρίνεται ο πυκνός καπνός που έχει καλύψει τον ουρανό αρκετών περιοχών της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται η μεταφορά του καπνού πάνω από το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από τις δασικές πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη, καθώς και από την πυρκαγιά πάνω από τη Βοιωτία.

Ο καπνός από την πυρκαγιά στην περιοχή του Έβρου έφτασε περίπου 950 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, καλύπτοντας έκταση ίση με περίπου 110.000 τετ. χλμ.

Όπως είπαμε όμως από το πρωί έχουν συμβεί πολλά ακόμα δυσάρεστα πράγματα.

Τα τελευταία χρόνια επί των κυβερνήσεων Μητσοτάκη οι πυρκαγιές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αλλά δεν είναι ένα χαρακτηριστικό αποκλειστικό της «γαλάζιας διακυβέρνησης», είναι κάτι το οποίο συμβαίνει έντονα από την δεκαετία του 1980 και μετά και κλιμακώθηκε κατακόρυφα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Γιατί συνέβη αυτό; Το 1981 η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου όταν ανέλαβε την εξουσία κατάργησε την Αγροφυλακή όπως και την Χωροφυλακή με τα γνωστά αφηγήματα ότι επρόκειτο για κατάλοιπα του παρελθόντος κ.λ.π.

Και τα δύο σώματα ασφαλείας είχαν πρωτίστως ως καθήκον την φύλαξη των δασών και της υπαίθρου. Με την κατάργηση τους το 1984 η ασφάλεια στην ύπαιθρο κατέρρευσε.

Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησαν οι πρώτες μεγάλες πυρκαγιές σε Πεντέλη και Πάρνηθα.

Το τελειωτικό χτύπημα για την προστασία των δασών το έδωσε κυβέρνηση Σημίτη.

Το 1998 ψηφίζεται ο ν. 2612/1998, με θετική ψήφο μόνο των (παρόντων) βουλευτών της τότε συμπολίτευσης (επί 256 ψηφισάντων: 44 απόντες, 136 υπέρ, 120 κατά), με τον οποίο η δασοπυρόσβεση ανατίθεται κατ’ αποκλειστικότητα στο Πυροσβεστικό Σώμα και παραμένει το αντικείμενο της πρόληψης στη Δασική Υπηρεσία.

Από τότε και στο εξής οι πυρκαγιές εξελίχτηκαν όχι μόνο σε μόνιμο φαινόμενο αλλά έγιναν απειλή ακόμα και για την εθνική ασφάλεια.

Δεν θα ξεχαστούν ποτέ οι φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007 και στο Μάτι το 2018 που κόστισαν τις ζωές, 84 και 102 ανθρώπων αντίστοιχα.

Φυσικά, θρηνήσαμε και αρκετές δεκάδες άλλους νεκρούς σε άλλες πυρκαγιές απλά αυτές οι δύο ήταν η πιο φονικές και χαρακτηριστικές.

Πέραν λοιπόν του γεγονότος ότι από μόνοι μας «βγάλαμε τα μάτια μας» ακόμα και στην κλασική αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχουμε μείνει πολλές δεκαετίες πίσω.

Τα τελευταία σοβαρά εναέρια μέσα πυρόσβεσης το αγοράσαμε το 1999 και φυσικά μιλάμε για τα Canadair-415, η οποία έκδοση βγήκε ήσσονος δυνατότητας σε σχέση με την προηγούμενη.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, εκεί κι αν δεν έγινε απολύτως τίποτε.

Δε χρησιμοποιήθηκε καμία δυνατότητα από αυτές που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, όπως η χρήση drones επιτήρησης.

Γιατί όπως λένε και οι πυροσβέστες «το πρώτο λεπτό μιας φωτιάς χρειάζεσαι ένα ποτήρι νερό, το δευτερόλεπτο χρειάζεσαι έναν κουβά νερό και στο τρίτο λεπτό χρειάζεσαι ένα ολόκληρο πυροσβεστικό όχημα».

Συνεπώς, ο εντοπισμός μιας εστίας φωτιάς σε πραγματικό χρόνο θα ήταν ότι καλύτερο για την δασοπροστασία. Φυσικά, δεν έχει γίνει τίποτε γι’ αυτό.

Έτσι έρχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να πει πως για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή. Βέβαια, αυτό το αφήγημα το οποίο είναι πλέον όλες οι κυβερνήσεις στον πλανήτη για να καλύπτουν με ευκολία τις δικές τους αποτυχίες.

Δεν είναι όμως έτσι, καθώς η Μεσόγειος είναι μία εύφλεκτη περιοχή αφού τα δάση της αποτελούνται κυρίως από πεύκα.

Συνεπώς, το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής δεν ευσταθεί.

Να σταματήσουν όλοι να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και να αναζητήσουν λύσεις, άλλωστε γι’ αυτό και τους ψήφισε το 41% του ελληνικού λαού.

Την αλήθεια για την-μη-αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα από το 2007, όταν και σημειώθηκαν οι φονικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και κάηκαν 1.500 σπίτια, την αποκάλυψε ο εκδότης και διευθυντής του pronews.gr Τάσος Γκουριώτης, στην εκπομπή Western του Π.Παναγιωτόπουλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.