ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πύραυλος υγρών καυσίμων των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων

Πύραυλος υγρών καυσίμων των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων

Στις 26 Οκτωβρίου σύμφωνα με πληροφορίες η παραγωγή του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ΔΒΠ) υγρών καυσίμων, ο οποίος έρχεται να αντικαταστήσει το RS-20, θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

 Νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες, πως οι στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις (ΣΠΔ) θα αποκτήσουν το νέο πύραυλο κατά το δεύτερο ήμισυ αυτής της δεκαετίας.

Η έναρξη της παραγωγής του πυραύλου θα δημιουργήσει τη δυνατότητα τήρησης του χρονοδιαγράμματος.

Οι διηπειρωτικοί πύραυλοι υγρών καυσίμων εγκατεστημένοι σε σιλό , για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσαν την βάση της πυρηνικής δύναμης της Σοβιετικής Ένωσης.

Ακόμη και σήμερα παίζουν σημαντικό ρόλο στα πυρηνικά οπλοστάσια της Ρωσίας, όμως ο σταδιακός παροπλισμός του RS-20, ο οποίος σχετίζεται με την εξάντληση των πόρων βιωσιμότητας, ήταν ο ένας από τους λόγους της απότομης μείωσης του ρωσικού πυρηνικού δυναμικού.

Υπό τις συνθήκες αυτές ξεκίνησε η ανάπτυξη της νέας γενιάς πυραύλου υγρών καυσίμων φρεατίου. Όμως εδώ υπάρχουν μερικά σοβαρά προβλήματα.

Οι εκτοξευτές τύπου σιλό  μπορούν να σώσουν τον πύραυλο από πολλά πράγματα  ακόμη και η πυρηνική έκρηξη σε απόσταση διακοσίων μέτρων δεν εξασφαλίζει την εξουδετέρωση του πυραύλου.

Όμως η ανάπτυξη των συστημάτων ακρίβειας έχει κάνει την δουλειά της: σήμερα οποιοδήποτε σιλό μπορεί να απενεργοποιηθεί με 1-2 εύστοχες βολές με συμβατικά πυρομαχικά μερικών εκατοντάδων κιλών.

Η απειλή από την χρήση των όπλων ακρίβειας έχει γίνει ένας από τους κύριος λόγους μεταφοράς του «κέντρου βάρους» από την στρατηγική πυρηνική δύναμη  στα κινητά συστήματα, τα οποία αποτελούν πιο δύσκολο στόχο ούτε οι δορυφόροι, ούτε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν εξασφαλίζουν τον έγκαιρο εντοπισμό αυτών των εγκαταστάσεων, όπως επίσης και ότι αυτά που θα εντοπιστούν δεν θα είναι παραπλανητικοί στόχοι.

Η δυνατότητα γρήγορης αλλαγής θέσης, η αδυναμία ανίχνευσης από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους ενός μεγάλου μέρους του εδάφους της Ρωσίας λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών, οι μεγάλες αποστάσεις που θα έπρεπε να διανύσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη – όλα αυτά δημιουργούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα των κινητών εγκαταστάσεων σε σχέση με τις εγκαταστάσεις σε φρεάτια, τα οποία δεν μπορούν να μετακινηθούν από τη θέση τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.