Η Μόσχα πυροδότησε την «τορπίλη της Αποκάλυψης» & τον υπερηχητικό πύραυλο Avangard (βίντεο)

Η Μόσχα πυροδότησε την «τορπίλη της Αποκάλυψης» & τον υπερηχητικό πύραυλο Avangard (βίντεο)

Eντονη ανησυχία επικρατεί εδώ και λίγη ώρα στη Δύση καθώς η Μόσχα “πυροδότησε” δύο νέα όπλα μη ανασχέσιμα από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, τον όχημα – φορέα πυρηνικών κεφαλών (Independent Post-Boost Vehicles, IPBV) “Avangard” που εφαρμόζεται σε διηπειρωτικούς πυραύλους και την “διηπειρωτική τορπίλη της Αποκάλυψης” γνωστή ως “Poseidon” (ή Status-6) .

Η Δύση μέχρι και πριν λίγη ώρα πίστευε πως τα συγκεκριμένα όπλα δεν υπάρχουν καν (πρόκειται για αστικούς μύθους έλεγαν χαρακτηριστικά) ή απλά είναι όπλα …”μακέτες”. Ξεκάθαρο μήνυμα της Μόσχας ενόψει ραγδαίων εξελίξεων σε Ουκρανία και αλλού.

“Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρακολούθησε την επιτυχή δοκιμή νέου ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου, του συστήματος με την ονομασία Avangard, ικανού να οπλισθεί με πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές” μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Β.Πούτιν παρακολούθησε την δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στην ρωσική Απω Ανατολή από κτίριο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας στην Μόσχα.

Το πυραυλικό σύστημα “Αβανγκάρντ” έκανε τη δοκιμαστική εκτόξευση στην περιοχή του Όρενμπουργκ και έπληξε στόχο στη χερσόνησο της Καμτσάκα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη όσους συνέβαλαν στην ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος για την «άριστη δουλειά» τους.

“Οι δυνατότητες του Αβανγκάρντ εξασφαλίζουν την σίγουρη διαπέραση οποιουδήποτε υφιστάμενου αντιπυραυλικού συστήματος” ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι η Μόσχα αναπτύσσει σειρά νέων οπλικών συστημάτων, ανάμεσά τους και το “Avangard”, κατά την διάρκεια μίας από τις πλέον πολεμοχαρείς ομιλίες του αυτής της χρονιάς, λέγοντας ότι θα μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο και να διαφύγουν τις αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας.

Το “Avangard” αφορά πολλαπλά οχήματα – φορείς πυρηνικών κεφαλών στους διηπειρωτικούς πυραύλους που αντικαθιστούν το μοναδικό όχημα-φορέα MIRV το οποίο έφερε τις πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές. Το όχημα φορέας απελευθέρωνε στην τελική φάση της πτήσης της κεφαλές οι οποίες ακολουθούσαν μια γραμμική, προβλέψιμη τροχιά προς την Γη.

Έτσι κάθε όχημα-φορέας πλέον μπορεί να ακολουθήσει την δική του τροχιά εκτός ατμόσφαιρας και να απελευθερώσει στην συνέχεια τις κεφαλές οι οποίες θα ακολουθήσουν μια πιο ανεξάρτητηι, μη προβλεπόμενη πορεία από τα αντιβαλλιστικά όπλα του αντιπάλου, από ότι αν έφευγαν από ένα μοναδικό MIRV.

Κατά αυτό τον τρόπο, ένας μόλις πύραυλος με αριθμό οχημάτων-φορέων IPBV “Avangard” θα μπορεί να πλήξει μια σαφώς πιο ευρύτερη περιοχή από ότι ένας υπάρχων βαλλιστικός διηπειρωτικός πύραυλος εξοπλισμένος με ένα μοναδικό MIRV, αλλά το κυριότερο είναι ότι θα μπορέσει να προκαλέσει πλήγμα με ελάχιστες πιθανότητες να αναχαιτιστεί.

Το δεύτερο σύστημα που δοκίμασε η Μόσχα, είναι μια διηπειρωτική πυρηνική τορπίλη με την κωδική ονομασία Kanyon ή Status-6. Το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί αναβίωση ενός σοβιετικού συστήματος το οποίο θα μπορεί να εξαπολύεται είτε από υποβρύχια είτε από την ξηρά και έχει εμβέλεια εμβέλεια περίπου 10.000 χλμ.!

Η τορπίλη είναι εξοπλισμένη με μικρό πυρηνικό αντιδραστήρα (!) και μπορεί να φτάσει την ταχύτητα των 54 κόμβων. Η τορπίλη μπορεί να φτάσει σε μέγιστο βάθος 1.000 μέτρα και μπορεί με την πυρηνική της κεφαλή να πλήξει αεροπλανοφόρα, υποβρύχια και παράκτιες εγκαταστάσεις.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS, ανέφερε πως ξεκίνησαν οι υποθαλάσσιες δοκιμές της πυρηνοκίνητης τορπίλης «Poseidon», γνωστής και ως “Status 6”.

Σύμφωνα με μη κατονομαζόμενη πηγή που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο Tass, «Σε θαλάσσια περιοχή που προστατεύεται από την πιθανή εχθρική αναγνώριση, οι υποβρύχιες δοκιμές της πυρηνικής μονάδας πρόωσης του Poseidon βρίσκονται σε εξέλιξη«.

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν τις τελευταίες ώρες πως ο βασικός εξοπλισμός της νέας «υπερτορπίλης», δηλαδή η πυρηνική της κεφαλή που μπορεί να έχει την εξωπραγματική ισχύ των 100 μεγατόνων, είναι έτοιμη για τοποθέτηση στο νέο όπλο.

Η θερμοπυρηνική κεφαλή του Poseidon έχει σχεδιαστεί για να καταστρέψει παράκτιες τοποθεσίες όπως λιμάνια, πόλεις και άλλες θαλάσσιες υποδομές. Η έκρηξη θα δημιουργούσε ραδιενεργό τσουνάμι, που θα καθιστούσε μεγάλες περιοχές απρόσιτες για ολόκληρες γενιές.

Η θερμοπυρηνική κεφαλή εκτιμάται ότι μπορεί να ρυθμιστεί σε διάφορα επίπεδα από 2 έως 100 μεγατόνους. Μία τέτοια ισχύ ενάντια σε μία πόλη σαν τη Νέα Υόρκη θα σκότωνε άμεσα τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, θα τραυμάτιζε άλλα 5 εκατομμύρια και η διασπορά της ραδιενέργειας θα έφτανε μέχρι το Κεμπέκ.

Η πρώτη δημόσια αμερικανική αναφορά για την ύπαρξη αυτού του όπλου έγινε τον Σεπτέμβριο του 2015. Στις 10 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, ο ρώσικος τηλεοπτικός σταθμός NTV έδειξε ένα έγγραφο του νέου όπλου στο χέρι ενός Ρώσου στρατηγού κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατήγγειλε την αμερικανική επιθετικότητα.

Πολλοί τότε έκαναν λόγο για εσκεμμένη «διαρροή». Mπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες του οπλικού συστήματος παρακάτω.

Ποια ρωσικά υποβρύχια θα εξοπλιστούν με την “υπερ-τορπίλη” Status-6

Οι νέες τορπίλες θα αξιοποιηθούν από τα δύο υποβρύχια ειδικού τύπου το KC-139 Belgorod (Project 09852, NATO: Oscar II) και το Khabarovsk (Project 09851). Η ναυπήγηση του πρώτου υποβρυχίου ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2012.

Το υποβρύχιο KC-139 Belgorod έχει μήκος 184 μέτρα, διάμετρο 18,2 μέτρα, εκτόπισμα σε κατάδυση 24.000 τόνους, αυτονομία τέσσερις μήνες, πλήρωμα 110 άτομα, ταχύτητα σε κατάδυση 32 κόμβους και μέγιστο βάθος κατάδυσης 500-520 μέτρα.

Το KC-139 Belgorod θα εξοπλιστεί με έξι τορπίλες Poseidon (Status-6) οι οποίες θα εκτοξεύονται από τους 3+3 τορπιλοσωλήνες που βρίσκονται στις δύο πλευρές της πλώρης του υποβρυχίου.

Το δεύτερο υποβρύχιο Khabarovsk (Project 09851) θα εξοπλιστεί επίσης με έξι τορπίλες Poseidon (Status-6)

Δείτε εικόνες και βίντεο





Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.