ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Σαν σήμερα χάνεται το ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ – Πήρε στον βυθό 118 ψυχές

Όταν αντιτάχτηκε τορπίλη νέου τύπου στην διάρκεια δοκιμής

Σαν σήμερα χάνεται το ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ – Πήρε στον βυθό 118 ψυχές

Σαν σήμερα το 2000 το ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ εκρήγνυται κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης και βυθίζεται στη Θάλασσα Μπάρεντς, παρασέρνοντας μαζί του 118 ψυχές.

Η βύθιση του Κουρσκ, ενός ρωσικού υποβρυχίου κλάσης «Όσκαρ ΙΙ», συνέβη στις 12 Αυγούστου του 2000, ανοιχτά της θάλασσας του Μπάρεντς κατά την διάρκεια άσκησης.

Η βύθιση επήλθε, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές της ρωσικής κυβέρνησης, όταν προκλήθηκε έκρηξη εξαιτίας διαρροής καυσίμων υπεροξείδιου του υδρογόνου από μια ελαττωματική τορπίλη, που έφερε το υποβρύχιο στα πλαίσια πραγματοποίησης δοκιμών του όπλου.

O αρχηγός στόλου της Ρωσίας επιβεβαιώνει στις 21 Αυγούστου ότι και τα 118 μέλη του πληρώματος του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Κουρσκ είναι νεκροί.

Η έκρηξη της τορπίλης

Το «Κουρσκ» βρισκόταν σε σοβαρή αποστολή, που λάμβανε μέρος και η Αμερική! Την πρώτη του σοβαρή άσκηση από το 1994, τότε που παρακολουθούσε τις κινήσεις του 6ου Αμερικανικού Στόλου στην Μεσόγειο. Είναι οι εποχές που η Ρωσία παραπαίει οικονομικά και η συντήρηση είναι μία άγνωστη λέξη.

Λίγο πριν το τέλος της άσκησης ο κυβερνήτης Γκενάντι Λιάτσιν, είχε στείλει μήνυμα για την επικινδυνότητα των τορπιλών Shkval, που θα εκτόξευε το «Κουρσκ» και την μη λειτουργία μιας εξ’ αυτών, ωστόσο τίποτα δεν έγινε.

Η τορπίλη έσκασε στον τορπιλοσωλήνα, ανατινάχθηκαν και οι υπόλοιπες με αποτέλεσμα το «Κουρσκ» να μετράει ακαριαία 95 νεκρούς και 23 επιζώντες, σε βάθος 160 μέτρων και με το οξυγόνο να τελειώνει.

Οι ναύαρχοι αρνούνται να πουν την αλήθεια στον Βλάντιμιρ Πούτιν. Του λένε αρχικά πως πιστεύουν ότι συγκρούστηκε με άλλο υποβρύχιο, ενώ το δεύτερο σενάριο είναι ότι το βύθισε «εχθρική» τορπίλη με το άγχος των Ρώσων να είναι να μην μάθουν οι δυτικοί για το νέο όπλο.

Γι αυτό και αρνούνται την προσφορά βοηθείας πολλών χωρών που τους πρότειναν, απαντώντας ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Όταν ο Πούτιν, αποφασίζει να ζητήσει βοήθεια από όποιον μπορεί να προσφέρει, συνομιλεί με τον πρόεδρος της Αμερικής Μπιλ Κλίντον αλλά πλέον ήταν πολύ αργά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όταν Νορβηγοί δύτες καταφέρνουν να μπουν μέσα στο «Κουρσκ» στις 22 Αυγούστου, όλα τα διαμερίσματα του υποβρυχίου είναι πλημμυρισμένα και δεν υπάρχει φυσικά ίχνος ζωής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.