ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Aυτοί Tulpar, εμείς “παγωμένα’ BMP-3HEL…

Aυτοί Tulpar, εμείς “παγωμένα’ BMP-3HEL…

Eνώ η Ελλάδα έχει “παγώσει” εδώ και τέσσερα χρόνια την διακρατική συμφωνία με την Ρωσία για την προμήθεια του νέου ΤΟΜΑ του ΕΣ του BMP-3HEL, η τουρκική Otokar παρουσίασε στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων IDEF 2013 για πρώτη φορά ένα νέο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) το οποίο θα αποτελέσει κατά πάσα πιθανοτητα το μελλοντικό ΤΟΜΑ του τουρκικού Στρατού και θα βρεθεί αντιμέτωπο με τα “αρχαία” ελληνικά Μ113 με την ονομασία Tulpar.

Πρόκειται για ένα ΤΟΜΑ βάρους 32 τόνων το οποίο όμως έχει τη δυνατότητα αύξησης του στους 42 τόνους αν απαιτείται αύξηση του επιπέδου προστασίας. Το Tulpar έχει τριμελές πλήρωμα και δυνατότητα μεταφοράς ομάδας τυφεκιοφόρων εννέα ατόμων.

Σε σχέση με το BMP-3HE μειονεκτεί δραματικά στον οπλισμό και θα μπορούσε να γίνει εύκολο θύμα αφού το 30άρι πυροβόλο που αποτελεί τον βασικό οπλισμό του, στο BMP-3HEL είναι ο … δευτερεύων οπλισμός! Όταν το BMP-3HEL θα μπορούσε να εμπλέξει το Tulpar από αποστάσεις τέτοιες (μέχρι 5 χλμ) που ούτε θα καταλάβουν οι Τούρκοι τις τους έχει κτυπήσει…

Το συγκρότημα ισχύος είναι ένας υπετροφοδοούμενος πετρελαιοκινητήρας Scania DI 16 (η οικογένεια DI 16 σύμφωνα με τη Scania είναι ναυτικοί κινητήρες οι οποίοι φθάνουν σε απόδοση μέχρι και τους 900 ίππους).

Πάντως το Tulpar θα διαθέτει έναν μη επανδρωμένο πύργο Misrak 30 (ομοίως κατασκευής της Otokar) που θα φέρει ως κύριο οπλισμό διπλής τροφοδοσίας αυτόματο πυροβόλο διαμετρήματος 30 χλστ. με αναχορηγία 210 βλημάτων έτοιμα προς χρήση και ως συζυγή πολυβόλο διαμετρήματος 7,62 χλστ. με 500 φυσίγγια έτοιμα προς χρήση.

Η τουρκική εταιρεία επέλεξε η φόρτωση των πυρομαχικών και των δύο όπλων γίνεται από το εσωτερικό του οχήματος υπό την προστασία της θωράκισης. Η επιλογή μη επανδρωμένου πύργου αιτιολογήθηκε από την Otokar για δύο λόγους. Γιατί αφενός αυξάνει τον εσωτερικά διαθέσιμο χώρο (δεν παρεμβάλλεται στο διαμέρισμα μάχης κάλαθος του πύργου) και αφετέρου επιτρέπει την απρόσκοπτη οπτική επικοινωνία μεταξύ των τριών μελών του πληρώματος.

Η ανάπτυξη του Tulpar άρχισε πριν περίπου ένα χρόνο και την παρούσα περίοδο συνεχίζονται οι δοκιμές του πρωτοτύπου. Το πρωτότυπο που παρουσιάζεται στην έκθεση αποτελεί το πρώτο μέλος μίας οικογένειας οχημάτων μάχης στις οποίες περιλαμβάνεται μία έκδοση εξοπλισμένη με πυροβόλο διαμετρήματος 105 χλστ. και ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς όλμου (ΤΟΜΟ) με όλμο διαμετρήματος των 120 χλστ..

Το Tulpar θα επιχειρεί από κοινού με το επίσης εγχώριας κατασκευής άρμα μάχης ALTAY στα τακτικά συγκροτήματα των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων και ο γρίφος αντμετώπισής τους, από τον ΕΣ όταν το δίδυμο θα εμφανιστεί στις τεθωρακισμένες τουρκικές ταξιαρχίες του Έβρου περί το 2018, παραμένει σήμερα χωρίς λύση…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.