Tουρκία: Kινητοποιεί 90.000 στρατιώτες για πρόβα πολέμου σε 3 μέτωπα – Μετασταθμεύσεις τουρκικών δυνάμεων σε Α.Θράκη

Tουρκία: Kινητοποιεί 90.000 στρατιώτες για πρόβα πολέμου σε 3 μέτωπα – Μετασταθμεύσεις τουρκικών δυνάμεων σε Α.Θράκη

Άσκηση μαμούθ ή «προπέτασμα καπνού»; Την μεγαλύτερη πρόβα πολέμου του τουρκικού ναυτικού στις θάλασσες αλλά και η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της Τουρκίας με κινητοποίηση 90.000 στρατιωτών ανακοίνωσε η Αγκυρα και για το λόγο αυτό ξεκίνησαν οι δεσμεύσεις περιοχών στο Αιγαίο καθώς και οι μετασταθμεύσεις τουρκικών δυνάμεων.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την μεταστάθμευση του 4ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού από το Α/Δ Samandira (ασιατική πλευρά της Κων/πολης) στην Ανατολική Θράκη με πιθανούς προορισμούς τα Α/Δ Τυρολόης ή Κεσσάνης.

Η βάση αυτή αποτελείται από επιθετικά ελικόπτερα και είναι ξεκάθαρη η στόχευση της Άγκυρας στην περιοχή. Πρόκειται για την δεύτερη μεταστάθμευση μέσα σε λίγους μήνες, καθώς πριν από λίγο καιρό, 45 επιθετικά ελικόπτερα μεταστάθμευσαν στην πόλη Ισπάρτα στην έδρα της πιο επίλεκτης δύναμη του τουρκικού στρατού όπου γίνεται η βασική εκπαίδευση των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων.

Η άσκηση ‘Γαλάζια Πατρίδα’, η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ 27 Φεβρουαρίου με 8 Μαρτίου θα είναι η μεγαλύτερη πρόβα πολέμου, σύμφωνα με το Ανατολού. Θα συμμετέχουν εκτός από πλοία, ομάδες ειδικών δυνάμεων SAT και SAS, χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις και η τουρκική ακτοφυλακή. Θα διεξαχθεί σε μία ευρεία έκταση 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Προπαγανδίζουν πως θα πάρουν μέρος σ’ αυτή 90.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, πως θα γίνει σε τρία σημεία καλύπτοντας μια τεραστίων διαστάσεων περιοχή που ξεκινά από τη Μαύρη Θάλασσα, περνά στο Αιγαίο κι από εκεί στην Δυτική και Ανατολική Μεσόγειο.

Στις ασκήσεις θα συμμετέχουν φρεγάτες, υποβρύχια και κορβέτες που κατασκευάστηκαν με εθνικά μέσα και πόρους (MİLGEM), αποβατικά σκάφη, πεζοναύτες, βατραχάνθρωποι SAS και SAT, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ελικόπτερα, και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου ANKA και Bayraktar.

Στην άσκηση θα δοκιμαστούν η συνεργασία και ο συντονισμός των πλοίων επιφανείας, των υποβρυχίων και των εναέριων μέσων και αεροσκαφών, ενώ θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ANKA και Bayraktar. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν τα ελικόπτερα Seahawk, τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας του τουρκικού Ναυτικού, και αεροσκάφη F-16 της τουρκικής Αεροπορίας.

Επίσης, στην άσκηση θα συμμετέχουν και μονάδες της τουρκικής ακτοφυλακής , επάκτια ραντάρ και επάκτιο πυροβολικό, που θα υποστηρίξουν τις μονάδες που θα βρίσκονται στη θάλασσα.

Με δεσμεύσεις περιοχών για μεγάλο χρονικό διάστημα, φαίνεται πως ξεκινούν οι προασκήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν ορισμένες μονάδες επιφανείας της Τουρκίας να βγαίνουν στο Βόρειο Αιγαίο, αρχικά για γυμνάσια ναυτικής συνεργασίας και μετά τις 18 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν πυρά όπως προκύπτει κι από τις navtex που εξέδωσαν.

Επίδειξη ισχύος και σε ξηρά

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές “οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για επίδειξη ισχύος και σε ξηρά με την άσκηση “Χειμώνας-2019” στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις του στρατού, της θάλασσας και της αεροπορίας και λαμβάνουν μέρος 8 χώρες, ανάμεσά τους το Αζερμπαϊτζάν, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ιταλία.

Την άσκηση οργανώνει το 9ο Σώμα Στρατού αλλά συμμετέχουν σε αυτήν ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαχητικά και μονάδες χημικού, βιολογικού και ραδιενεργού, πυρηνικού πολέμου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χειμερινή άσκηση της Τουρκίας, η οποία στόχο έχει να δοκιμάσει τις αντοχές του στρατού της σε εξαιρετικά παγωμένες συνθήκες.

Μιλιέτ: Πέρασε το Γιβραλτάρ ο νέος «Πορθητής» της Μεσογείου

“Γεμίζουν” την Αν.Μεσόγειο με γεωτρύπανα οι Τούρκοι. Ενα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας θα “κτυπήσει” σε Αιγαίο.

Το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το DeepSea Metro-1 πέρασε τα στενά του Γιβραλτάρ, όπως ανακοίνωσε η εφημερίδα ‘Μιλιέτ’, με τίτλο «Ο νέος “Πορθητής” της Μεσογείου».

«To γεωτρύπανο, που κατευθύνεται στην Τουρκία, έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ελλάδα και την Ε/κ πλευρά», σχολιάζει η εφημερίδα, ενώ φιλοξενεί δηλώσεις απόστρατου Τούρκου αντιναύαρχου που λέει ότι «Το DeepSea Metro-1 μας κάνει πιο ισχυρούς, αλλά πολιτικά πρέπει να κηρύξουμε πια και την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη (ΑΟΖ)».

Σύμφωνα με τη «Μιλιέτ», το νέο γεωτρύπανο πέρασε τα στενά του Γιβραλτάρ και βρίσκεται στα ανοιχτά της Αλγερίας, ενώ αναμένεται στη Γιάλοβα (απέναντι από την Κων/λη) στις 20 Φεβρουαρίου.

Δεν κατευθύνεται απευθείας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά στα ναυπηγεία που βρίσκονται στον κόλπο της Γιάλοβας για να βαφτιστεί με τουρκικό όνομα και έπειτα να κατευθυνθεί στην ανατ. Μεσόγειο μέσω Αιγαίου.

Το DeepSea Metro-1 αποτελεί 6ης γενιάς πλοίο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα στην ανατ. Μεσόγειο, όπως αναφέρει ο απόστρατος αντιναύαρχος Αττίλα Κεζέκ, που θεωρεί ότι το νέο γεωτρύπανο έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις έρευνες που διεξάγουν οι Έλληνες.

«Ακόμη και οι NAVTEX ενοχλούν την ελληνική πλευρά. Και ο ελληνικός τύπος παρακολουθεί στενά την πορεία τώρα του Deepsea Metro-1 από τότε που έφτασε στο Γιβραλτάρ» υποστηρίζει ο Τούρκος απόστρατος στρατιωτικός, ο οποίος προσθέτει ότι «όσο οι Έλληνες βλέπουν τουρκικές προκλήσεις πίσω από τις Navtex, είμαστε σε καλό δρόμο κι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Δείχνει στην Ελλάδα πόσο ισχυροί είμαστε», δηλώνει εμφαντικά ο Τούρκος αντιναύαρχος εν αποστρατεία.

Κύπριοι καταδρομείς σε σενάρια πολέμου στο Τρόοδος

Κύπριοι καταδρομείς εκπαιδεύονται σε σενάρια πολέμου κι επιβίωσης στο χιονισμένο Τρόοδος. Τακτικές πολέμου, ελεύθεροι σκοπευτές, επιβίωση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Η Ε.Φ. προμηθεύτηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ισραήλ και μεγάλο αριθμό όπλων Tavor X95. που κατασκευάζεται από την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ, Israel Weapon Industries Ltd (IWI).

Ο νέος οπλισμός των ειδικών δυνάμεων είναι διαμετρήματος 5,56 mm (πρότυπα ΝΑΤΟ).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=8roxg1Xw1AQ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.