ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η αντιπολίτευση ζητά εξηγήσεις για τo μοιραίο RF-4E

Η αντιπολίτευση ζητά εξηγήσεις για τo μοιραίο RF-4E

Στην τουρκική εθνοσυνέλευση έφτασε το θέμα της κατάρριψης του αναγνωριστικού μαχητικού RF-4E Phantom της τουρκικής Αεροπορίας από συριακά πυρά στις 22 Ιουνίου 2012 καθώς κόμμα της αντιπολίτευσης έθεσε ζήτημα αν αληθεύουν πληροφορίες που κάνουν λόγω για υπαιτιότητα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην απώλεια του αεροσκάφους με το πλήρωμα τους.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής Özgür Özel του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας (CHP) ανέφερε νέα στοιχεία για την υπόθεση αποκαλύπτοντας ότι το σχέδιο πτήσης της μοιραίας αποστολής είχε σταλεί μια ημέρα πριν στο Γενικό Επιτελείο της τουρκικής Αεροπορίας αλλά αυτό επιστράφηκε για αναθεώρηση καθώς διαπιστώθηκε ότι η πορεία του παραβίαζε τον εναέριο χώρο της Συρίας.

Το RF-4E συνετρίβη έξω από τις ακτές της Συρίας και την ευθύνη της κατάρριψης ανάλαβε αμέσως η συριακή κυβέρνηση αναφέροντας ρητά ότι η αεράμυνα της χώρας αναγκάστηκε να αντιδράσει καθώς το τουρκικό μαχητικό πετούσε σε ύψος 100μ με υψηλή ταχύτητα εντός του συριακού εναέριου χώρου «παραβιάζοντας ξεκάθαρα την συριακή κυριαρχία».

Η κατάρριψη του αν και αρχικά αποδόθηκε σε βολή πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος εν τούτοις οφείλεται σε πυρά ΑΑ και συγκεκριμένα σε βλήματα των 23mm από δίδυμα αντιαεροπορικά πυροβόλα ZU-23.

Ο Ozel κατήγγειλε ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ διέταξε την εκτέλεση της αποστολής με το αρχικό σχέδιο πτήσης το οποίο παραβίαζε τον Συριακό Εναέριο Χώρο και τώρα αυτό που ζητείται είναι να επιβεβαιωθεί εάν αυτό είναι αληθές.

Επίσης εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον οι αρβύλες που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα και παραδόθηκαν με άλλα υπολείμματα του αεροσκάφους ανήκουν στη πραγματικότητα σε μέλος του πληρώματος του μοιραίου RF-4E.

Ο βοηθός εισαγγελέα στη πόλη Μαλάτια ανέφερε ότι θα ζητήσει άδεια από το πρωθυπουργό της Τουρκίας για να ερευνήσει τις καταγγελίες καλώντας σε κατάθεση και τον επικεφαλής της ΜΙΤ Hakan Fidan.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα  έπειτα από κατάθεση μήνυσης από την οικογένεια ενός εκ των χειριστών εναντίον της ηγεσίας της τουρκικής Αεροπορίας και κρατικών αξιωματούχων που εμπλέκονται στην υπόθεση για εγκληματική αμέλεια και ανεπαρκή χειρισμό της υπόθεσης που οδήγησε στην απώλεια του α/φους.

Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή του μοιραίου αναγνωριστικού RF-4E σχετίζεται με ένα νέο σύστημα καταγραφής ηλεκτρονικών εκπομπών (ELINT), η δοκιμή του οποίου πραγματοποιήθηκε μία ημέρα νωρίτερα, στις 21 Ιουνίου 2012 για λογαριασμό αρμόδιας διεύθυνσης της ΜΙΤ (MİT Sinyal İstihbarat Başkanlığı).

Το σύστημα αυτό σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες έχει δοκιμαστεί από τον ίδιο τύπο αεροσκάφους και μάλιστα της ίδιας Μοίρας (173Filo) και στο Αιγαίο στη περιοχή του Καστελόριζου.

Η πτήση είχε γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου του 2011, έξι μήνες πριν την κατάρριψη. Τότε δύο RF-4E πέρασαν επάνω από το Καστελόριζο, σαρώνοντας ηλεκτρονικά όλη την περιοχή.

Στην ίδια περιοχή ασκείται συχνά-πυκνά και ένα CN-235 ELINT. Ειδικά το Καστελόριζο αποτελεί τον πιο συχνό “ηλεκτρονικό” στόχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.