ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Μπαράζ δηλώσεων από την Άγκυρα – Χ.Ακάρ: «Δεν θα ανεχτούμε τίποτα στο Αιγαίο- Δεν θα σας κοιτάμε να πλουτίζετε» (upd)

Μπαράζ δηλώσεων από την Άγκυρα – Χ.Ακάρ: «Δεν θα ανεχτούμε τίποτα στο Αιγαίο- Δεν θα σας κοιτάμε να πλουτίζετε» (upd)

Συνεχίζουν τις προκλητικές δηλώσεις τους οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης. Ο ΥΠΑΜ της Τουρκίας για δεύτερη φορά σε 48ώρες καταφέρθηκε εναντίον Ελλάδος και Κύπρου, ενώ εμπρηστικό μήνυμα έστειλε και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.

Ο Οκτάι έστειλε μήνυμα για τις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί ανοιχτά της Κύπρου, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει προτού να φτάσει εκεί που θέλει, δηλαδή στο μοίρασμα των κοιτασμάτων όχι μόνο της Κύπρου αλλά κι ολόκληρης της Αν.Μεσογείου.

«Οι γεωτρήσεις μας στη Αν.Μεσόγειο θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα», τόνισε στις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή. «Η Τουρκία θα προωθήσει τα δικαώματά της με σταθερότητα και χωρίς να δείχνει δισταγμό θα προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Anadolu.

Μόλις το Σάββατο ο Χουλουσί Ακάρ είχε στείλει το δικό του μήνυμα για τις γεωτρήσεις, μιλώντας μάλιστα από τα Κατεχόμενα. «Οι γείτονές μας πρέπει να μαζέψουν τα μυαλά τους και να δουν τα γεγονότα αντικειμενικά», είπε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό. «Όταν μιλάμε για ειρήνη, κάποιοι το θεωρούν αδυναμία. Οταν χρειαστεί, παίρνουμε το δίκιο μας και δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα», τόνισε ακόμη μεταξύ άλλων.

(upd) Σε φρεγάτα που συνοδεύει το Γιαβούζ ο Ακάρ

Πέρα από τις συναντήσεις που είχε στα Κατεχόμενα και την επίσκεψη στην Αμμόχωστο, ο Χουλουσί Ακάρ πήγε με ελικόπτερο και στη φρεγάτα που έχει στείλει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, για να συνοδεύσει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Ο υπουργός Αμυνας ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της Πολεμικού Ναυτικού σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και σχολίασε:

«Εχουμε υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας, τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι». Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες είχε επισκεφθεί το «Γιαβούζ» ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Μιλώντας στο προσωπικό της φρεγάτας της Τουρκίας, ο Ακάρ μίλησε πάλι για «γαλάζια πατρίδα». «Εδώ στην Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, δεν θα ανεχθούμε τίποτα. Από την αρχή λέμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση λήψης αποφάσεων χωρίς τη συμμετοχή μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας.

«Είναι αστείο να περιμένουν ότι θα κάνουν γεωτρήσεις, να επωφελούνται από τον πλούτο και θα παρακολουθούν 82 εκατ. Τούρκοι χωρίς να κάνουν κάτι. Δεν υπάρχει αυτό. Υπάρχουν διεθνείς κανόνες, πρακτικές, μέθοδοι. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους. Για αυτό, κανένας δεν πρέπει να δοκιμάσει την ισχύ μας», είπε.

Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και από τα Κατεχόμενα πριν από λίγα 24ωρα.

Τα πλάνα για τις γεωτρήσεις

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, βρέθηκε στο κατάστρωμα του «Γιαβούζ» ενός εκ των τουρκικών γεωτρύπανων που «δουλεύουν» ανοιχτά της Κύπρου. Ο Ντονμέζ ανέφερε ότι το «Γιαβούζ» έχει φτάσει σε βάθος 1.710 μέτρων, ανοιχτά της Καρπασίας. Δήλωσε ακόμη ότι το πρόγραμμα γεωτρήσεων του συγκεκριμένου πλοίου θα ολοκληρωθεί σε 2,5 μήνες, ενώ τον Αύγουστο η Αγκυρα θα στείλει και τέταρτο σκάφος ανοιχτά της Κύπρου, το σεισμογραφικό «Oruc Reis». «Αν υπάρχει φυσικό αέριο, θα το βρούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντονμέζ.

Ένας πιθανός προορισμός για το «Oruc Reis» είναι η περιοχή πλησίον του Καστελόριζου με σκοπό να προκαλέσει θερμό επεισόδιο και να την “γκριζάρει”.

Άλλωστε όλοι είναι εν’ αναμονή των επόμενων κινήσεων της Άγκυρας στην Αν.Μεσόγειο, ειδικά τώρα που φαίνεται να υπάρχει καταρχήν συμφωνία με τις ΗΠΑ στο μέτωπο της Συρίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.