ΥΠΕΘΑ: Δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα των αργιών στα στελέχη του Στρατού

Επιστολή της ΠΟΜΕΝΣ

ΥΠΕΘΑ: Δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα των αργιών στα στελέχη του Στρατού

Αποσπασματική και αναποτελεσματική είναι η πολιτική της κυβέρνησης προς τα στελέχη του Στρατού Ξηράς, (ίσως διότι είναι και τα περισσότερα σε αριθμό), με το θέμα της καταβολής των ημερών αργιών ( αν και έχει ψηφισθεί σχετική διαταγή), σε σχέση με το «πλεύσιμο» επίδομα του Πολεμικού Ναυτικού και της αποζημίωσης αργιών της Πολεμικής Αεροπορίας που ορθότατα καταβάλλονται.

Μόνο τα χιλιάδες στελέχη του Στρατού Ξηράς, σύμφωνα με την ΠΟΜΕΝΣ, αν και υπάρχει σχετική διαταγή του υπουργείου άμυνας, φέρονται να έχουν απλήρωτες τις ημέρες αργιών που εκτέλεσαν 24ωρες υπηρεσίες, δημιουργώντας έτσι ηθικό πρόβλημα σε άνδρες και γυναίκες, που έτσι και αλλιώς θα εκτελέσουν το καθήκον τους, όποιο και να είναι αυτό.

Αυτή είναι η ανταμοιβή  της κυβέρνησης προς αυτά τα στελέχη που περιπολούν νύκτα και μέρα από τον Έβρο μέχρι την Γαύδο, κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, την περίοδο μάλιστα που η χώρα μας απειλείται με ωμό τρόπο από την Άγκυρα, και ενώ τα επιδόματα «πέφτουν βροχή»  ( καλώς δίνονται ρεύμα κά), προσλήψεις στο δημόσιο, αλλά και παροχές, ενώ τα χιλιάδες στελέχη του Στρατού Ξηράς δεν αποζημιώνονται ούτε τα δεδουλευμένα τους;

Δεν μιλάμε για τις πολλές μηνιαίες απλήρωτες ώρες πέρα του ωραρίου που εργάζονται πάντα τα στελέχη του στρατού ξηράς, αλλά για τα δεδουλευμένα αργιών, για τις οποίες όλοι εργαζόμενοι στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται κανονικά, εκτός φυσικά από τα στελέχη του στρατού ξηράς.

Τα στελέχη του Στρατού έχουν οικογένειες, προβλήματα μεταθέσεων, στέγασης, παιδιών, ρεύματος, όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες, μόνο που αυτοί έχουν ορισθεί να διαφυλάττουν τα σύνορα της πατρίδος, τα οποία θα διαφυλάττουν πάντα με όλη τους την δύναμη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι με οικονομικές ανάγκες.

Η ΠΟΜΕΝΣ αναφέρει ότι ο υπουργός απάντησε ότι αναζητούνται τα κονδύλια για την καταβολή των υπηρεσιών των αργιών στον προϋπολογισμό, κάτι που όμως δεν πείθει κανέναν στην κυριολεξία.

Η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί όνειδος και δεν συνάδει με τις κατά καιρούς δηλώσεις όλων των αρμοδίων για μέριμνα του στρατιωτικού προσωπικού του στρατού ξηράς, με την λέξη “μέριμνα” να  αφορά τα πάντα ακόμα και το οικονομικό.

Ελπίζουμε ότι η κατάσταση στα σύνορα μας και η σύνεση των αρμοδίων, να δώσει τελικά λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τα στελέχη του στρατού ξηράς από το 2018 έως σήμερα εν έτει 2022.

Η επιστολή ΠΟΜΕΝΣ στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ    

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

  1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, επανέρχεται κατόπιν των (στ) και (ζ), σχετικών επιστολών  των Ενώσεων Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου (ΕΣΠΕΕΡ) και Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ), στο θέμα της μη καταβολής της Οικονομικής Αποζημίωση Υπηρεσιών Αργιών από το ΓΕΣ, λόγω της έντονης και δικαιολογημένης δυσαρέσκειας των συναδέλφων μας του Στρατού Ξηράς, που για άγνωστους λόγους, στερούνται θεσμοθετημένων δικαιωμάτων τους, όταν μάλιστα αυτό παρέχεται κανονικά στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.
  2. Συγκεκριμένα, με το (α) σχετικό, καθορίζεται η καταβολή οικονομικής αποζημίωσης στο μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό που εκτελεί 24ωρη υπηρεσία τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες, στο 1/3 της πλήρους ημερήσιας αποζημίωσης που ισχύει κάθε φορά.

Σύμφωνα με το (β) όμοιο πραγματοποιήθηκε η καταβολή αποζημιώσεων εκτέλεσης υπηρεσιών αργιών για το έτους 2019, χωρίς ωστόσο να έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες αποζημιώσεις για το προηγούμενο έτος 2018. Αγνοήθηκε δηλαδή η παροχή υπηρεσιών μιας ολόκληρης χρονιάς, των συναδέλφων μας του Στρατού Ξηράς οι οποίοι ίσως είναι οι μόνοι Έλληνες εργαζόμενοι του Κράτους οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι μετά την παρέλευση τεσσάρων ετών, για υπηρεσίες που έχουν εκτελέσει.

Επίσης μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις των αργιών για το 2021 και το 2022.

  1. Θέτουμε υπ΄ όψιν σας ότι για όλα τα παραπάνω, η Ομοσπονδία μας έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς με τα

(γ) (https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/944-pomens-apozimiosi-ypiresion-argion-prosopikoy-s-ks ),

(δ) https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1139-oikonomiki-apozimiosi-ektelesis-yperision-argion-2018-k-2020 και

(ε)   https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1360-2018-2020

σχετικά, χωρίς εισέτι να έχει  αναληφθεί καμία ενέργεια που να αποσκοπεί στην διόρθωση των κακώς κειμένων.

Προκαλεί δυσαρέσκεια και κατά περίπτωση εκνευρισμό το γεγονός του ότι παρά τις επανειλημμένες από πλευράς της Ομοσπονδίας μας οχλήσεις ουδεμία ενέργεια έχει αναληφθεί για την καταβολή των δεδουλευμένων στους συναδέλφους του Στρατού Ξηράς.

Επίσης οι απαντήσεις του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας περί αναζήτησης τρόπων ενίσχυσης του Π/Υ του ΓΕΣ, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, προκειμένου να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη καταβολή των δικαιούμενων αποζημιώσεων για το προσωπικό του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) κρίνεται περισσότερο ως προσπάθεια υπεκφυγής καθόσον η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων όφειλε να έχει προϋπολογίσει την συγκεκριμένη δαπάνη.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

  1. Τονίζεται ότι η ισότητα που προβλέπει το Σύνταγμα επεκτείνεται όχι μόνο στις υποχρεώσεις αλλά και στα δικαιώματα των Ελλήνων Στρατιωτικών, ενώ πάσα διακριτική και άνιση μεταχείριση είναι τόσο έκνομη όσο και δυνητικός παράγοντας προσβολής του ηθικού του Στρατεύματος αλλά και συνάμα πηγή προστριβών μεταξύ των συναδέλφων μας. Αναρωτηθήκατε ποτέ πως νιώθει ο στρατιωτικός που υπηρετεί στο Στρατό Ξηράς και δεν αποζημιώνεται για την εκτέλεση των υπηρεσιών αργιών σε σχέση με τους συναδέλφους του, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας που λαμβάνουν κανονικά την σχετική αποζημίωση; Μάλλον δεν το θεωρήσατε τόσο σημαντικό για να επιλυθεί άμεσα. Τα γρήγορα αντανακλαστικά σας εξαντλούνται στις διαταγές εμπλοκής των ΕΔ σε εμπλοκές ξένες προς την αποστολή μας. Εκεί πραγματικά έχουμε εκπλαγεί με την ταχύτητα έκδοσης των αντίστοιχων διαταγών σας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι όποιες «παραλήψεις» έλαβαν χώρα από λάθος και δεν αποτελούν προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων σε βάρος του ορθού και δικαίου απέναντι σε στελέχη ίσης απόδοσης και λειτουργίας.

  1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, όπως έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη θα συνεχίσει να μάχεται με όλες τις δυνάμεις της για την εξεύρεση των αποδοτικότερων λύσεων στα προβλήματα των στρατιωτικών. Ευελπιστούμε ότι το ΓΕΣ θα μεριμνήσει και θα προβεί σύντομα στην εκτέλεση πληρωμής των υπηρεσιών αργιών των ετών  2018, 2021 και 2022  που παραμένουν απλήρωτες, αποδεικνύοντας στην πράξη την βούληση της Στρατιωτικής και Πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, για ισότιμη αντιμετώπιση των Ελλήνων Στρατιωτικών με τους υπόλοιπους εργαζομένους.
  2. Εισηγητές θέματος:

–   Πρόεδρος ΕΣΠΕΕΡ, Νικόλαος Αντωνόπουλος τηλέφ. 6971601974

–   Αν. Γεν. Γραμματέας ΕΣΠΕΑΜ/Θ, Στέλιος  Πουρναράκης τηλ.6947765423.

  1. Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Αντισμήναρχος (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλ. 6983503377.

Μετά τιμής

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτριος Ρώτας

Ασμχος (ΥΔΚ)

Γεώργιος Θεοδώρου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τχης (ΠΖ)»

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.