Ν.Δένδιας για Συμφωνία Πρεσπών: «Τα μνημόνια θα έρθουν για κύρωση όταν το επιτρέψει το εθνικό συμφέρον»

Τι τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών στην Ολομέλεια της Βουλής

Ν.Δένδιας για Συμφωνία Πρεσπών: «Τα μνημόνια θα έρθουν για κύρωση όταν το επιτρέψει το εθνικό συμφέρον»

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ότι «τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία θα έρθουν για κύρωση όταν το εθνικό συμφέρον και το πρόγραμμα της Βουλής το επιτρέψουν»,  απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τον χρόνο ψήφισης των μνημονίων που συνοδεύουν την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η κυβέρνηση οφείλει να κάνει «ευρύτερη θεώρηση» για τον κατάλληλο χρόνο κύρωσης των συγκεκριμένων συμφωνιών προσθέτοντας πως «Όταν το κρίνει θα έρθουν προς ψήφιση».

Παράλληλα επανέλαβε πως «η ΝΔ και η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες επιφυλάξεις για συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός, η Συμφωνία θα τηρηθεί από την στιγμή που κυρώθηκε από την Βουλή» ενώ πρόσθεσε πως η Βόρειος Μακεδονία καταβάλλει προσπάθεια να τηρηθεί η Συμφωνία υπάρχουν ακόμα όμως σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή της,

«Είμαστε ευχαριστημένοι από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βόρεια Μακεδονία; Υπάρχουν ζητήματα για τα σχολικά βιβλία, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες. Υπάρχουν ζητήματα στην άρση της προσπάθειας της Βόρειας Μακεδονίας να εμφανίζεται ως διάδοχος της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όμως, ως γενική τάση και αυτό που εκλαμβάνω είναι ότι καταβάλλεται από την άλλη πλευρά προσπάθεια – με προβλήματα και τεράστιες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας πως η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία περιπολεί στον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας ήδη.

Τέλος, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Βορείου Μακεδονίας και συνολικά των Βαλκανίων είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Γιώργο Καμίνη ο οποίος χαρακτήρισε «κουτοπόνηρη» συμπεριφορά την καθυστέρηση κύρωσης των μνημονίων, κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την συγκεκριμένη εκκρεμότητα υποστηρίζοντας πως το δικό του κόμμα θα υπερψηφίσει. «Δεν θέλω να προδικάσω την στάση του δικού μας κόμματος. Ελπίζω ότι θα μπορείτε να στηριχθείτε στις δικές μας ψήφους» είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.