ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Περιπολικά και ασθενοφόρα: Σε αυτές τις περιπτώσεις επιτρέπεται η χρήση του φάρου και της σειρήνας

Κρίνεται απαραίτητο να μην αδιαφορούμε στο σήμα τους

Περιπολικά και ασθενοφόρα: Σε αυτές τις περιπτώσεις επιτρέπεται η χρήση του φάρου και της σειρήνας

H χρήση των φάρων και των σειρηνών επιτρέπεται μόνο υπό προϋποθέσεις καθώς γνωστοποιούν στους οδηγούς ότι διέρχεται όχημα άμεσης ανάγκης.

Οι οδηγοί των οχημάτων άμεσης ανάγκης καλούνται να φτάσουν εγκαίρως στον προορισμό τους, κινούμενοι στους γεμάτους δρόμους της  πόλης.

Είναι οι οδηγοί ασθενοφόρων που μάχονται για την έγκαιρη διακομιδή των ασθενών σε μια νοσοκομειακή μονάδα, οι άνδρες της ΕΛΑΣ που διασφαλίζουν την έννομη τάξη και οι πυροσβέστες που παλεύουν με τις φλόγες.

Σύμμαχός τους οι ειδικές συσκευές προειδοποίησης (φάροι και σειρήνες) μέσω των οποίων ενημερώνουν τους υπόλοιπους οδηγούς του οδικού δικτύου πως πρέπει να τους εξασφαλίσουν τον απαραίτητο χώρο, ώστε να γίνει απρόσκοπτα η διέλευση.

 Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα με την παράγραφο 4 του Άρθρου 44 (Οχήματα άμεσης ανάγκης – Έργα στις οδούς) του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η χρήση των ειδικών συσκευών προειδοποίησης επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δικαιολογείται αυτό εκ του κατεπείγοντος της αποστολής τους.

Δηλαδή η ενεργοποίηση του φάρου και της σειρήνας επιτρέπεται μόνο εφόσον έχουν κληθεί για κάποιο περιστατικό. Για παράδειγμα, ένα ασθενοφόρο μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συσκευές προειδοποίησης σε περιπτώσεις όπως κατά την απόπειρα να προσεγγίσει το σημείο όπου βρίσκεται ο άνθρωπος που χρήζει βοήθειας ή εν μέσω της διαδικασίας διακομιδής ασθενούς στο νοσοκομείο.

Αντίστοιχα, ένα πυροσβεστικό όχημα μπορεί να ενεργοποιήσει τους φάρους και τις σειρήνες σε περιπτώσεις όπως είναι η επιχειρησιακή δράση, για την παροχή κάθε είδους δυνατής συνδρομής για τη διάσωση των ατόμων και υλικών αγαθών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ανεξαρτήτως, πάντως, από το αν τα οχήματα άμεσης ανάγκης κάνουν άσκοπη ή μη χρήση των συσκευών προειδοποίησης, κρίνεται απαραίτητο να μην αδιαφορούμε στο σήμα τους και να δημιουργούμε τον απαραίτητο χώρο για την απρόσκοπτη διέλευσή τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.