ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αποτελέσματα εθνικών εκλογών 2023: Κανείς δεν έχει αυτοδυναμία – Παραιτείται ο Κ.Μητσοτάκης και πάει σε δεύτερες εκλογές με «αέρα νίκης»

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα καταθέσει άμεσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα του δοθεί από την ΠτΔ Α.Σακελλαροπούλου για να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα οι δεύτερες εκλογές

Αποτελέσματα εθνικών εκλογών 2023: Κανείς δεν έχει αυτοδυναμία – Παραιτείται ο Κ.Μητσοτάκης και πάει σε δεύτερες εκλογές με «αέρα νίκης»

Κανένα κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία και συνεπώς κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση βάσει των αποτελεσμάτων των σημερινών εκλογών, όπως αυτά καταγράφονται μέχρι στιγμής από τa exit polls.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είναι και ο μεγάλος και αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών, θα παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης άμεσα προκειμένου να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών για προσφυγή στην β’ κάλπη  με επικρατέστερο σενάριο τώρα αυτές να επισπεύδονται για τις  25 Ιουνίου αντί για τις  2 Ιουλίου, όπως ήταν η αρχική -προ αποτελεσμάτων- εκτίμηση.

Oι έδρες των κομμάτων που καταλαμβάνονται στη Βουλή, βάσει των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων:

  • Τα αποτελέσματα: 
    • ΝΔ 40,87% (145 έδρες)
    • ΣΥΡΙΖΑ 20,9% (72 έδρες)
    • ΠΑΣΟΚ 11,92% (42 έδρες)
    • ΚΚΕ 7,05% (25 έδρες)
    • Ελληνική Λύση 4,49% (16 έδρες)
    • Νίκη 2,93%
    • Πλεύση Ελευθερίας 2,78%
    • ΜέΡΑ25 2,48%

Πρώτη ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος θα έχουμε στις 20:30, με καταμετρημένο το 25% των ψήφων στην επικράτεια, ενώ μεταξύ 21:00 και 22:00 εκτιμάται ότι θα έχουμε αποτελέσματα της καταμέτρησης έως και στο 80% του συνόλου.

Όμως η εντολή που θα παραλάβει ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης θα πρέπει να επιστραφεί, εκτός αν κάποια από τα άλλα κόμματα του δώσουν 30 έδρες τουλάχιστον. Ποια είναι αυτά τα κόμματα; ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: 35 – 36, Ελληνική Λύση: 15, Πλεύση Ελευθερίας: 0 – 10.

Αν δεν βρεθούν οι 30+ έδρες από αυτά τα κόμματα, τότε πάμε σε νέες εκλογές 25 Ιουνίου ή 2 Ιουλίου.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης, αν παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, κάτι σφόδρα πιθανό, παραιτείται από πρωθυπουργός και διορίζεται κάποιος άλλος κοινής αποδοχής μέχρι να ξαναγίνουν εκλογές, με τον Κ.Μητσοτάκη και την ΝΔ να έχει σαφώς τον πρώτο λόγο, εκτός και αν ενωθεί η αντιπολίτευση, πράγμα απίθανο.

Άλλωστε υπάρχει και το μαξιλάρι της ΝΙΚΗΣ, μια περίεργη προσπάθεια θεολόγων, που έχει κάπου 1% πανελλαδικά, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα προστεθεί σε αυτό το ποσοστό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.