ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ν. Ξυδάκης: «Η Ελλάδα λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας μεταξύ της Ευρώπης και του μεσογειακού αραβικού κόσμου»

Ν. Ξυδάκης: «Η Ελλάδα λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας μεταξύ της Ευρώπης και του μεσογειακού αραβικού κόσμου»

Τα χαρακτηριστικά της αστάθειας που καταγράφεται στην Τουρκία, τόσο στα παράλια του Αιγαίου όσο και πολύ περισσότερο στις κουρδικές περιοχές της τουρκοσυριακής μεθορίου, περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης σε συνέντευξή του.

Ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ότι μπορεί αυτή τη στιγμή να καταγράφεται μία αστάθεια στο Αιγαίο, με την αύξηση των προσφυγικών ροών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, αλλά το φαινόμενο δεν είναι μεγάλης έκτασης.

Οι άνθρωποι που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και την ΕΕ, γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή τα κράτη μέλη της είναι από επιφυλακτικά, ως και εχθρικά, σε κάποιες περιπτώσεις. «Είναι ισχυρός αποτρεπτικός παράγων το να μη σε θέλουν», όπως υπογράμμισε, με τα σύνορα να είναι σε πολλές περιπτώσεις κλειστά και τα περάσματα να είναι επικίνδυνα.

«Κανείς δεν θέλει να περάσει στην Ελλάδα και να κολλήσει εδώ», είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα οι μετεγκαταστάσεις κινούνται με ρυθμούς χελώνας και ενώ υπάρχει συμφωνία για 180.000 άτομα, δεν έχει μετεγκατασταθεί παρά ένα 5% περίπου, λόγω της γραφειοκρατίας, της απροθυμίας κάποιων κρατών μελών, ακόμη και της ανοιχτής τους άρνησης, όπως στις χώρες του Βίζενγκραντ. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης αγνοούνται, γίνονται προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, στην Ουγγαρία σχεδιάζεται και δημοψήφισμα προκειμένου να επικυρωθεί η απόφαση μη συμμόρφωσης.

Η Τουρκία, την ίδια ώρα, τηρεί χαμηλούς τόνους προς την Ελλάδα και περιπτώσεις όπως των 8 στρατιωτικών της που διέφυγαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα δεν επηρεάζουν σημαντικά τις διμερείς σχέσεις, εκτίμησε ο ίδιος.

Αυτό που απασχολεί την Άγκυρα δεν είναι το Αιγαίο και το προσφυγικό, όπως πέρυσι όπου οι ροές ανθρώπων από τα παράλια προς τα νησιά μας χρησιμοποιήθηκαν για πολιτική μόχλευση, αλλά η εισροή προσφύγων στα νότια σύνορά της και η σταθεροποίηση της συγκεκριμένης περιοχής, εκτίμησε ο κ. Ξυδάκης.

Στην κατεύθυνση αυτή η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε σειρά κινήσεων, προκειμένου να μπορέσει σε διπλωματικό επίπεδο να είναι συμμέτοχη στην επόμενη ημέρα της Συρίας και όχι να αποτελεί μέρος του προβλήματος, προσέθεσε.

Το μείζον είναι η διαχείριση της κουρδικής οντότητας στην περιοχή και το τελευταίο διάστημα υπάρχουν σημαντικές και ραγδαίες εξελίξεις, καθώς οι κυρίως κουρδικές δυνάμεις κινούνται για να αποκόψουν την «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν μία «γέφυρα» μεταξύ των κουρδικών περιοχών ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη.

Σε αυτό το τοπίο, η Ελλάδα λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας, όπως ήταν πάντα, αλλά με μεγαλύτερη ένταση και εμφανέστερα, προκειμένου να δημιουργήσει τη δική της γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και του μεσογειακού αραβικού κόσμου.

Καθώς δεν ήταν ποτέ δυνάστης και επιτιθέμενος στην περιοχή, έχει χιλιόχρονες παραδόσεις συμβίωσης και υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης με τις χώρες και τους λαούς αυτούς, σημείωσε, υπάρχει παραδοσιακά καλή σχέση με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, με την Ιορδανία, αλλά και το Ιράν, η Ελλάδα μιλάει με όλους και αυτό είναι ένα διπλωματικό εθνικό πλεονέκτημα, τόνισε ο κ.Ξυδάκης.

Στην επερχόμενη συνάντηση κορυφής των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, δίδεται επίσης μεγάλη σημασία, όχι ως αντίβαρο στους «σκληρούς» του Βίζεγκραντ, αλλά για να αναζητηθούν τρόποι αξιοποίησης των κοινών στρατηγικών χαρακτηριστικών των χωρών του νότου, που έχουν υποστεί την κρίση των τελευταίων ετών.

Σημείωσε επίσης ότι το γεγονός πως οι περισσότερες από τις χώρες αυτές έχουν σοσιαλιστικές και αριστερές κυβερνήσεις αποτελεί ένα ακόμη σημείο προσέγγισης και πολιτικής αξιοποίησης, θυμίζοντας ότι για κάποιος αναλυτές η κρίση στην Ευρώπη συνδέεται με την κρίση της σοσιαλδημοκρατίας, που τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα υπήρξε η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Είναι μία ευκαιρία να αναβαπτιστεί, με νέες ιδέες, νέα στάση, να μεταφραστεί σε κοινές εθνικές πολιτικές, σε θέματα όπως η λειτουργία της Ευρωζώνης, η ρύθμιση της λειτουργίας των τραπεζών, η αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων όπως η ανεργία και η ανισότητα.

Υπάρχει ο κοινός παρονομαστής, το κοινό έδαφος για κινήσεις που θα είναι ακραία επωφελείς για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τόνισε ο κ.Ξυδάκης, τελικά, για κινήσεις που είναι αναγκαστικές προκειμένου η Ευρώπη να αναστηλώσει την εικόνα της προς τους πολίτες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.