ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αλ. Τσίπρας: «Αυτό που θέλουμε είναι να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος»

Αλ. Τσίπρας: «Αυτό που θέλουμε είναι να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος»

Τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες θα μπουν στα δημόσια ταμεία σε 3 δόσεις, είπε ο πρωθυπουργός που μάλιστα τα χαρακτήρισε και απρόσμενα έσοδα. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί η πρώτη δόση και θα έχουμε τη δυνατότητα να διανεμηθούν σε έκτακτες δράσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως ιδρύθηκε ίδρυμα καινοτομίας που θα έχει κουμπαρά 240 εκατομμυρίων για να ενισχυθεί η έρευνα και η τεχνολογία για να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ήδη 3,5 δισ. ευρώ («1,8 ήδη και 1,7 με τη δόση που αναμένουμε να πάρουμε τον Οκτώβρη»), μπαίνουν στα ταμεία γι’ αυτές τις ανάγκες, και συμπλήρωσε πως περίπου 2,5 δισ. ευρώ προβλέπει η συμφωνία στη συνέχεια.

Για το σκέλος της διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως «έχουμε μπροστά μας την υλοποίηση των βημάτων που πρέπει να γίνουν για την υποδόση των 1,8 δισ. ευρώ», αλλά είναι κατά το πλείστον τεχνικού τύπου ζητήματα, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, τόνισε πως είναι τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα που εκκρεμούν και εξέφρασε τη βούληση «να τρέξουμε, να επιταχύνουμε, να τελειώσουμε τη διαδικασία υλοποίησης των συμφωνηθέντων».

Φυσικά υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά ζητήματα, που σύμμαχό μας έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσέθεσε και επισήμανε: «Πίσω από αυτό δεν μπορούμε να πάμε. Η συζήτηση γίνεται όχι μόνο σε επίπεδο θεσμών και Ελλάδας, αλλά και σε διευρωπαϊκό επίπεδο, και εκεί θα υπάρξει η χρυσή τομή για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση για να προχωρήσουμε. Κάθε αξιολόγηση από εδώ και στο εξής θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη. Αλλά δεν εφησυχάζουμε».

Όσον αφορά την καθυστέρηση στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συνδιαλλαγές, η καθυστέρηση οφείλεται από την πλευρά των θεσμών, είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε: «Η εικόνα είναι αντίστροφη με εκείνη που υπήρχε με άλλες κυβερνήσεις σε σχέση με θεσμούς. Τώρα εμείς πιέζουμε. Και γι’ αυτό, και για το αναπτυξιακό ταμείο, και για το νομοσχέδιο που αφορά την εθελοντική δήλωση εισοδημάτων».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι θέλει να φέρει το νέο και να υπερβεί το όνομά του. Αλλά αποδεικνύει ότι είναι ότι ακριβώς αυτό σηματοδοτεί. Η συνέχεια μιας οικογένειας που βρίσκεται στην πολιτική ζωή του τόπου για πάνω από 70 χρόνια» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ όταν κλήθηκε να συγκρίνει τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή με τη σημερινή.

«Ο κ. Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός σε μία άλλη περίοδο και έχει κριθεί για το πώς διαχειρίστηκε τις καλές εποχές. Η ΝΔ του τότε και του τώρα έχει μεγάλες διαφορές. Τότε είχε στρατηγική του μεσαίου χώρου και αργότερα υιοθέτηση τον Γεωργιάδη και τον Βορίδη. Και βγαίνει ο Σόιμπλε και κατηγορεί τη Σύνοδο και βγαίνει ο κ. Γεωργιάδης και λέει άπαιχτος. Ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς με τη στάση του αποδεικνύει ότι αυτό που είναι είναι η συνέχεια ενός παλιού συστήματος. Υπερασπιστής ενός πολιτικού συστήματος που ήταν διαπλεκόμενο. Μπορούμε να βρούμε κοινούς τόπους αλλά σε ό,τι αφορά τη στάση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε αποδεικνύει ότι είναι εκφραστής του συστήματος που ο λαός καταδίκασε» σημείωσε.

«Αν με ρωτάτε για τη ΝΔ, του τότε και του τώρα, έχει μεγάλη διαφορά. Η ΝΔ, του κ. Καραμανλή είχε στρατηγική το μεσαίο χώρο» επεσήμανε και είπε: «Όπως κρίνει όλους τους πρωθυπουργούς, θα κρίνει και εμένα ο ιστορικός του μέλλοντος».

«Ο Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός σε μια άλλη περίοδο για τη χώρα, όταν είχε μπροστά της Ολυμπιακούς Αγώνες και είχε μπροστά της εξαιρετικά θετικούς ορίζοντες και τον έχει κρίνει ο λαός και η ιστορία», ανέφερε.

Την απόφαση του να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την απόκτηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών υπερασπίστηκε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που έγινε από δημοσιογράφο στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας ανέφερε, επιτιθέμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και καλώντας τον να συμβάλει στη σύσταση του ΕΣΡ: «O κ. Mαρινάκης δίνει για να εκπέμψει, όσα για πέντε Champions League και ο κ. Μητσοτάκης λέει “όχι, τζάμπα αγόρι μου”, είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Δεν θέλουμε να μας λιβανίζουν ΜΜΕ. Υπάρχει πρόβλημα αντικειμενικής ενημέρωσης. Το δεύτερο και πιο σημαντικό σκέλος να υπάρξει ΕΣΡ. Να σταματήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό και να πάμε μαζί στον ορισμό του ΕΣΡ».

«Αυτό που θέλουμε είναι να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος. Ποια κυβέρνηση είχε το σθένος τόσα χρόνια να πάει κόντρα σε μία από τις κορυφές του τριγώνου της διαπλοκής. Δεν θέλω να τσουβαλιάσω αλλά το σύστημα σε γενικές γραμμές ίσχυε αυτό. Θαλασσοδάνεια – τραπεζίτες που τους τα έδιναν – κυβερνήσεις που έκαναν τα στραβά μάτια. Ο Μεϊμαράκης είχε υποσχεθεί ότι θα έβγαινε το ΕΣΡ και θα το έκανε αν έβγαινε. Το πρώτο που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ήταν να μη βγει το ΕΣΡ», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι: «Οι θέσεις εργασίας είναι ό,τι πιο πολύτιμο. Αλλά δεν αφορά μόνο μια μερίδα εργαζομένων, αφορά το 1,5 εκατ. σχεδόν ανέργους που έχουμε παραλάβει. Το λέω με ειλικρίνεια. Δεν κλείνει τους σταθμούς σας- αν κλείσουν- ο αριθμός των αδειών, είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες σας δεν μπήκαν στον διαγωνισμό. Όσοι θελήσανε μπήκανε στο διαγωνισμό και έκαναν προσφορές».

«Έγινε με τον πιο αδιάβλητο τρόπο. Είχε τα καλά του, είχε και τα προβλήματά του, αλλά ήταν αδιάβλητος, δεν υπάρχει αμφιβολία, δεν δώσαμε άδεια στους φίλους μας. Κινηθήκαμε προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Και είμαστε μπροστά στο σημαντικό πρόβλημα των εργαζομένων, αλλά δεν είναι σημαντικότερο από εκείνο χιλιάδων άλλων εργαζόμενων. Ο νόμος για τα ΜΜΕ που ψηφίστηκε καθορίζει οι θέσεις εργασίας στα μέσα από εδώ και πέρα να είναι αξιοπρεπείς» είπε.

Ξεκαθάρισε πως μόνος γνώμονας ήταν η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και του συμφέροντος των εργαζομένων, που δεν ταυτίζονται, όπως είπε, με εκείνα των εργοδοτών. Θα δώσουμε χρήματα για να μη χαθούν θέσεις εργασίας, κατέστησε σαφές και υπογράμμισε πως «δεν γίνεται όμως να μην προχωρήσουμε στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, κάτι που ήταν και δέσμευση μας χρόνια τώρα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.