ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κ. Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» (βίντεο)

Κ. Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» (βίντεο)

«Θα ήθελα να αναφερθώ στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και να σας διαβάσω στα ελληνικά τα συμπεράσματα», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας».

«Όπως αντιλαμβάνεστε ζήτησα και έλαβα από τους ομολόγους μου την πλήρη στήριξή τους. Το μνημόνιο αυτό είναι κατ εμάς ένα μνημόνιο παντελώς άκυρο και γιατί καταπατά τα δικαιώματα των νησιών αλλά και γιατί δεν έχει την τυπική επικύρωσή του.

Ήθελα εδώ από τις Βρυξέλλες να στείλω ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα. Έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αποφασιστικότητα, έχουμε σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε δίκιοο αλλά έχουμε και πολύ ισχυρύς συμμάχους οι οποίοι θα στέκονται πάντα δίπλα στην Ελλάδα ιδίως όταν πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Ευχαριστώ την Κριστίν Λαγκάρντ για τα καλά λόγια που έχει πει πρόσφατα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Εξήγησα γιατί οι κανόνες που μας υποχρεώνουν να έχουμε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έχουν ξεπεραστεί.

Το 2020, ίσως και εντός του α’ εξαμήνου θα θέσουμε αίτημα ώστε από το 2021 να μειωθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Συγχαίρω τον Μπόρις Τζόνσον για την εκλογική επιτυχία. Λυπάμαι για την έξοδο της Βρετανίας, έχουμε πλέον ένα χρονοδιάγραμμα για να διαπραγματευθούμε μια νέα εμπορική συμφωνία»

Απαντώντας σε ερώτηση στη συνέχεια, για την τουρκική προκλητικότητα και τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο κ.Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός:

«Θεωρούμε την συμφωνία αυτή άκυρη-ανυπόστατη, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Κυρίως όσον αφορά την νομιμοποίηση της συμφωνίας, την πολιτική της νομιμοποίηση.

Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ότι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός από την Τουρκία, βρίσκεται αποκλεισμένη απελπιστικά σε διπλωματικό επίπεδο

Είχαμε ξεκάθαρη δήλωση και από τον πρέσβη των ΗΠΑ, από Ρωσία, Αίγυπτο

Δεν παίζουμε με τις λέξεις, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που λέμε, υπερασπιζόμαστε την ελληνική κυριαρχία με κάθε τρόπο. Ο πρόεδρος Μακρόν ήταν υποστηρικτικός και θέλω να τον ευχαριστήσω και δημόσια. Το έκανε στο ΝΑΤΟ, το έκανε και σήμερα

Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε κλιμάκωση. Δεν εξερτάται από μας. Αφορά την άλλη πλευρά. Για τις δηλώσεις του Μπόικο, μερικές φορές χανόμαστε στη μετάφραση. Στήριξε ανεπιφύλακτα την Ελλάδα, χωρίς αστερίσκο ή επιφύλαξη, έκανε γενικότερη ανάλυση, και το μεταναστευτικό και πιστεύω ότι η τοποθέτησή του αφορούσε αυτό».

Όσον αφορά μία νέα συνάντηση με τον Ρ.Τ.Ερντογάν ο πρωθυπουργός είπε:

«Δεν είναι κάτι που προγραμματίζω αυτή τη στιγμή (σ.σ. μια νέα συνάντηση με τον Ερντογάν). Από την άλλη θέλω να σας πω ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένει ανοικτός. Και εμείς από την πρώτη στιγμή που συνάντησα τον κ. Ερντογάν του είπα ότι θέλω να κρατήσω ανοιχτό και τον δίαυλο των ΜΟΕ, το πώς θα μειώσουμε δηλαδή τη στρατιωτική ένταση αλλά να κάνουμε και ένα νέο διάλογο διερευνητικών συζητήσεων και επαφών», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Δεν σταματάμε να συζητούμε, δεν συζητούμε όμως μόνο για τις κάμερες και τις εντυπώσεις. Αν υπάρχει σοβαρός λόγο και δυνατότητα να κάνουμε μία πρόοδο στα ζητήματα αυτά βεβαίως και είμαι ανοιχτός να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν ανά πάσα στιγμή».

Ακολούθως ο κ.Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τη στήριξη από τις ΗΠΑ και απάντησε:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν με δηλώσεις και στο επίπεδο της συνεργασίας για το πώς μπορούμε να εξοπλίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις λόγω της οικονομικής κρίσης έμειναν πίσω οι εξοπλισμοί. Επικυρώθηκαν από τη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες τα θέματα της αναβάθμισης των F-16 και της προμήθειας ανταλλακτικών για τα αεροσκάφη Mirage. Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω στις Ηνωμένες Πολιτείες και το επίπεδο της οικονομικής μας συνεργασίας»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.