ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Κ.Μητσοτάκης: Θέλει να διευρύνει την βάση Ελλήνων ψηφοφόρων εξωτερικού αλλά προέχουν οι Έλληνες που θέλουν να ψηφίσουν και δεν μπορούν

Πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες χωρίς να πρέπει να μεταβούν στο τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι

Κ.Μητσοτάκης: Θέλει να διευρύνει την βάση Ελλήνων ψηφοφόρων εξωτερικού αλλά προέχουν οι Έλληνες που θέλουν να ψηφίσουν και δεν μπορούν

Μετά τη νέα νίκη του στις εθνικές εκλογές ο Κ.Μητσοτάκης θέλει τώρα να διευρύνει την βάση των ψηφοφόρων με τους Έλληνες του εξωτερικού και έτσι αύριο αναμένεται να εισέλθει σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για την άρση των εμποδίων σχετικά με τους αποδήμους.

Όμως τι γίνεται με το μείζον ζήτημα της ψήφου στους Έλληνες που διαμένουν στην χώρα αλλά εκείνη την ημέρα για τον οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα; Γι αυτούς θα κάνει παρέμβαση;

Και εννοείται πρώτοι στην λίστα είναι ιδιαίτερα οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο, καθώς συνήθως οι εκλογές διεξάγονται την στιγμή που έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Γιατί θα πρέπει για να ψηφίσει ένας Έλληνας για παράδειγμα που δουλεύει στην Κρήτη ή την Ρόδο να πρέπει να μεταβεί στην Πρέβεζα ή στο Σουφλί για να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα;

Και για όσους θα πουν ότι μπορούν να δηλώσουν ως ετεροδημότες αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο στον κλάδο που απασχολεί χιλιάδες νέους κατά κύριο λόγο εργαζομένους καθώς ποτέ δεν μπορεί να ξέρουν σε ποιο ακριβώς σημείο θα δουλέψουν τόσο σύντομα.

Ή γιατί να μην μπορεί να ψηφίσει κάποιος που μένει την χώρα και την ημέρα των εκλογών κάτι του τυχαίνει; Π.χ μετάβαση σε άλλο τόπο ή εξωτερικό ιατρικά ή οικογενειακά ζητήματα. Γιατί θα πρέπει να υποστεί την διακυβέρνηση ενός κόμματος που δεν ήτα νεπιλογή του για κάτι το απρόοπτο;

Και αν στην περίοδο της 4ης τεχνολογικής επανάστασης όπως λένε δεν μπορούν να το καταφέρουν να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων, ας μην ανακαλύψουν και πάλι τον τροχό. Ας εφαρμόσουν την επιστολική ψήφο. Τόσο απλά.

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα πρέπει να ασχοληθεί μόνο με τους αποδήμους καθώς μαζί με την διαβούλευση ξεκινάει και η συζήτηση με τα κόμματα. Στόχος κατά πληροφορίες να έρθει στη Βουλή στις 18 Ιουλίου και να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

Σημειώνεται μάλιστα πως σε άτυπη ενημέρωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει πως «το ν/σ που αφορά στην ψήφο των αποδήμων θα αναρτηθεί αύριο, Δευτέρα 17 Ιουλίου για διαβούλευση και αμέσως θα ξεκινήσει η συζήτηση με τα κόμματα. Στόχος είναι να έχει τεθεί προς ψήφιση πριν το κλείσιμο της Βουλής, δηλαδή πριν τα τέλη Ιουλίου».

Με τη νομική αυτή ρύθμιση, ανοίγει ο δρόμος ώστε όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι όμως εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία απ’ όπου και αν κατοικούν. Έτσι, με την έγκριση του νέου νόμου, όσοι έχουν το δικαίωμα ψήφου, θα μπορούν να εγγράφονται στους καταλόγους εξωτερικού και να ψηφίζουν σε πρεσβείες και προξενεία.

«Ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή και τόνισε: «Σήμερα ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια έχουμε μεταξύ λόγων και πράξεων και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να ψηφιστεί από 300 βουλευτές».

Σημειώνεται ότι χρειάζονται οι ψήφοι 200 βουλευτών κι ότι 190 είχαν ψηφίσει τη σχετική διάταξη της ΝΔ το 2021 ενώ αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι διαμορφώνεται μία ευρύτερη συναίνεση.

Το 2021, όταν είχε κατατεθεί η σχετική ρύθμιση, είχε υπερψηφιστεί από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση με 190 βουλευτές, πλην όμως δεν είχε συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων για να περάσει. Σήμερα, τα τρία κόμματα αθροίζουν 202 ψήφους, ενώ διάθεση υπερψήφισης έδειξε και η Πλεύση Ελευθερίας δια της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία διαθέτει 8 βουλευτές.

Με το ΚΚΕ παγίως να μην υπερψηφίζει, η «μπάλα» τώρα περνά και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε εσωκομματική περιδίνηση, ενώ μένει να φανεί πώς θα τοποθετηθούν και τα δύο μικρότερα δεξιότερα κόμματα, οι Σπαρτιάτες και η ΝΙΚΗ. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι η νέα κοινοβουλευτική περίοδος σημαίνει δουλειά και αποκατάσταση στρεβλώσεων.

Σε ανάρτηση της, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, σημειώνει «ιστορική η ευκαιρία και η ευθύνη όλων των βουλευτών». Σημειώνεται δε πως η ίδια θα καλέσει για συζητήσεις εκπροσώπους όλων των κομμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.