Μητσοτάκης: «Παραλογισμός το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Με την ίδια λογική θα μπορούσε να είχε υπογράψει και με το Μαρόκο»

«Όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι οι σχέσεις μας δεν μπορούν να εξομαλυνθούν»

Μητσοτάκης: «Παραλογισμός το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Με την ίδια λογική θα μπορούσε να είχε  υπογράψει και με το Μαρόκο»

«Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες και αυτό είναι υβριδική απειλή», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε σε ότι «αυτό το μοντέλο έχει χρησιμοποιηθεί και από άλλες χώρες και όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας. Έχει χρησιμοποιηθεί από τις Βαλτικές χώρες, από την Λευκορωσία. Αυτές είναι μεγάλες προκλήσεις».

«Θα έχω την ευκαιρία να το σχολιάσω αυτό στην ομιλία μου στον ΟΗΕ αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι πάντα ήθελα μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία. Στην πρώτη συνάντηση που είχα με τον Ταγίπ Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη πριν από τρία χρόνια του είπα ότι πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή αλλά αν δείτε την αντίδραση της Τουρκίας από τότε η Τουρκία μετά από δυο μήνες πήγε και υπέγραψε το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο.

Δεν υπολογίζουν την ύπαρξη των ελληνικών νησιών. Δεν υπάρχουν γι’ αυτούς. Αν δείτε τους χάρτες θα καταλάβετε ότι είναι ένας γεωγραφικός παραλογισμός.

Η Λιβύη και η Τουρκία δεν συναντώνται πουθενά. Με την ίδια λογική θα μπορούσε να έχει υπογράψει και με το Μαρόκο», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Στην συνέχεια εργαλειοποίησαν το μεταναστευτικό το Μάρτιο του 2020, μεγάλη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και αμφισβητεί την κυριαρχία στα νησιά μας. Αυτή δεν είναι μια εποικοδομητική προσέγγιση. Όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι οι σχέσεις μας δεν μπορούν να εξομαλυνθούν».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι:

«Πολλά γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αν συνεχίσει η Τουρκία σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τις ΗΠΑ και αν είναι επιλογή της να μεταπηδήσει γεωπολιτικά σε άλλες σφαίρες επιρροής ας γίνει αλλά είναι χώρα -μέλος του ΝΑΤΟ και είναι η μόνη χώρα που δεν επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση και είμαι πάντα ανοιχτός στην επίλυση μέσω διαλόγου».

Κατέληξε δε λέγοντας:

«Δεν είμαι εγώ αυτός που δεν θέλει να μιλήσει στον Ταγίπ Ερντογάν. Εκείνος έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει να μου μιλάει. Αλλά τα έχω ξανακούσει αυτά και πάντα καταλήγουμε να καθόμαστε και να μιλάμε και πάλι.

Επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύνεις τις διαφορές σου και είναι το διεθνές δίκαιο. Έχουμε διαφορά ως προς την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών αλλά υπάρχουν τρόποι να λύσουμε τις διαφορές μας προσφεύγοντας στο διεθνές δικαστήριο με προϋποθέσεις για να επιτευχθεί συμφωνία αλλά οι διαφορές δεν λύνονται με επιθετικές κινήσεις όπως η επίδειξη φωτογραφιών ούτε με αυτοκρατορικές φαντασιώσεις και χρησιμοποιώντας εμπρηστική ρητορική».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.