ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η δικαίωση της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ: Επιλέχθηκε το M-346 Master ως το νέο αεροσκάφος προκεχωρημένης εκπαίδευσης της ΠΑ!

Η δικαίωση της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ: Επιλέχθηκε το M-346 Master ως το νέο αεροσκάφος προκεχωρημένης εκπαίδευσης της ΠΑ!

H τραγωδία με το εκπαιδευτικό αεροσκάφος προκεχωρημένης εκπαίδευσης T-2Ε Buckeye, (ηλικίας μόλις… 45 ετών περίπου) που παρέσυρε στον θάνατο τον επισμηναγό (Ι) Νίκο Βασιλείου, πατέρα δύο παιδιών πριν από δύο ημέρες φαίνεται ότι αποτέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα για να αποφασιστεί η ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 Master και όχι με… σοβιετικής εποχής τσεχοσλοβακικά (ναι, κάποτε υπήρχε μία χώρα που την έλεγαν Τσεχοσλοβακία) L-39!

H ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ του τεύχους Σεπτεμβρίου που κυκλοφορεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, για άλλη μια φορά απέδειξε γιατί είναι το κορυφαίο σε κυκλοφορία περιοδικό άμυνας και ασφάλειας στην Ευρώπη: Αφενός μεν προειδοποιούσε ότι τα T-2Ε Buckeye απλά δεν αντέχουν άλλο, αφ’ετέρου αποκάλυπτε την σκληρή μάχη που δινόταν στο παρασκήνιο του ΓΕΑ μεταξύ της λογικής και της… σοβιετικής εποχής (παραδόξως η… αμερικανική Lockheed Martin του παραρτήματος του Καναδά, προωθούσε το τσεχοσλοβακικό αεροσκάφος).

Και ευτυχώς, όπως όλα δείχνουν επικρατεί η λογική: Το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (ΑΑΣ) έλαβε απόφαση υπέρ του «πακέτου» της καναδικής CAE που περιελάμβανε το Μ-346 Master και εισηγείται.

Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ (όλο το τεύχος είναι αφιερωμένο στην Πολεμική Αεροπορία) διαβάστε το παρασκήνιο και τις δυνατότητες που αποκτά η Πολεμική Αεροπορία με την χρήση των M-346 (μην ξεχνάμε ότι το αεροσκάφος χρησιμοποιείται και για ελαφρά υποστήριξη, ενώ στην ρωσική εκδοχή του, το Yak-130 εκτός από εκπαιδευτικό αποτελεί και το κορυφαίο αεροσκάφος εγγύς υποστήριξης της ρωσικής Αεροπορίας)

Ετσι λοιπόν απαντάται το δίλημμα το οποίο υπό κανονικές προϋποθέσεις δεν θα έπρεπε καν να είναι δίλημμα, αλλά μονόδρομος, της ΠΑ, για προμήθεια νέων αεροσκαφών προκεχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

Επίσης στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ θα βρείτε δωρεάν τρεις μεγάλες εκδόσεις-προσφορές:

1. Το πλέον ολοκληρωμένο σύγγραμα για το «Μακεδονικό Ζήτημα» από την αρχή της γέννησής του μέχρι σήμερα.

Ενα βιβλίο-σταθμός που φωτίζει όλες αυτές τις πτυχές που η κυβέρνηση έκρυψε από τους Ελληνες πολίτες και προχώρησε στην συμφωνία των Πρεσπών.

Θα διαβάσετε πώς και γιατί επιλέχθηκε από την κυβέρνηση το χωριό Ψαράδες για να υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών και τι ρόλο έχει παίξει η προγενέστερη συμφωνία των, προγόνων του ΣΥΡΙΖΑ, κομμουνιστικών κομμάτων των Βαλκανίων στο ίδιο χωριό.

2. Ακόμα στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ θα βρείτε ένα ακόμα βιβλίο από τις μεγάλες μάχες του Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949,

3. Μια συλλεκτική έκδοση του περιοδικού «ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ» από την σειρά οι «Οι μεγάλες μάχες του Ελληνισμού» με ιστορική έρευνα και ανάλυση του πολέμου 1940-1941 που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδα..

Ακόμα θα διαβάσετε στη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ:

ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ TASMO

Yπεροχή της ΠΑ σε Αιγαίο & Αν. Μεσόγειο

Οι αποστολές τύπου TASMO (Tactical Air Support for Maritime Operations) ή τακτική αεροπορική υποστήριξη για ναυτικές επιχειρήσεις αποτελούν ένα από τα πλέον δύσκολα είδη αεροπορικών επιχειρήσεων. Αποστολή των ιπταμένων που θα κληθούν να τη φέρουν εις πέρας είναι η κρούση ναυτικών επιφανείας του αντιπάλου σε χώρο και χρόνο απολύτως κρίσιμο για την εξέλιξη των επιχειρήσεων. Η ΠΑ είναι μια από τις λίγες αεροπορικές δυνάμεις διεθνώς η οποία έχει ενσωματώσει στο δόγμα της αυτές τις επιχειρήσεις και μάλιστα τις έχει εξελίξει σε σημαντικό βαθμό απέναντι σε ευρύ φάσμα απειλών.

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ

Πόσοι ακόμα νεκροί;

Οι επιχειρήσεις εναέριας πυρόσβεσης έχουν πολλά κοινά με τις επιχειρήσεις αέρος-εδάφους της Π.Α.: και στις δύο περιπτώσεις απαιτούνται «πακέτα» εναέριων μέσων – ούτε αποσπασματικές αποστολές αεροσκαφών ή ελικοπτέρων ούτε χρήση ακατάλληλων μέσων. Για παράδειγμα, είναι κοινό μυστικό ότι αν υπήρχαν τα ρωσικά αεροσκάφη σε σημαντικό αριθμό (4-6), η καταστροφή στην Κινέτα αλλά και στην Ραφήνα θα είχε περιοριστεί στο ελάχιστο. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη καταστροφή στον Κάλαμο και στο Μάτι, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί κυρίως με ελικόπτερα μέσα στις δύσβατες πλαγιές και τα φαράγγια.

Sukhoi Su-57

Τα φονικά οπλικά συστήματα του νέου μαχητικού της RuaF

Το Sukhoi Su-57 αποτελεί το νέο μαχητικό της ρωσικής Αεροπορίας που κατατάσσεται στα μαχητικά 5ης γενιάς. Αν και τα στοιχεία αναφορικά με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του έχουν παρουσιαστεί λιγότερη γνωστή είναι η πραγματικά εντυπωσιακή γκάμα των όπλων που μπορεί να φέρει τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

ΡΑΝΤΑΡ AESA

Οι εξελίξεις στα δυτικά και τα ρωσικά συστήματα

Η παρουσία του ραντάρ σήμερα στα μαχητικά αεροσκάφη έχει ανατρέψει πολλά από τα δεδομένα που επικρατούσαν καθώς οι νέες τεχνολογίες που έχουν εφαρμοστεί σε αυτά έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στην εναέρια μάχη. Ιδιαιτέρα μετά την εμφάνιση των ραντάρ ενεργού ηλεκτρονικής σάρωσης τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί ακόμη περισσότερο.

ΑΗ-64D Block III Longbow Apache

Vs Mil Mi-28N Night Hunter

Ποιό είναι το καλύτερο;

Τριάντα και πλέον χρόνια μετά την πρώτη σύλληψη των σχεδίων των ελικοπτέρων ΑΗ-64 και Mil Mi-28, αυτά παραμένουν στο προσκήνιο, γίνονται «συστήματα συστημάτων», εξελίσσονται και εξακολουθούν να διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στις επιχειρήσεις του 21ου αιώνα.

Ατρακτίδια στόχευσης-ναυτιλίας

ΠΑ Vs ΤΗΚ

Τα ατρακτίδια αναγνώρισης και σκόπευσης συνιστούν ένα πολλαπλασιαστή ισχύος για τα μαχητικά αεροσκάφη. Στην ΠΑ τα πρώτα ατρακτίδια υιοθετήθηκαν στα αεροσκάφη A-7H και F-4E ενώ οι πιο σημαντικές προσθήκες αφορούν το σύστημα Lantirn και Litening. Παρόλα αυτά η ανάγκη ενίσχυση με νέα συστήματα είναι υπαρκτή.

Καταστολή αεράμυνας: Εξοντώνοντας τα εχθρικά α/α συστήματα

Η καταστολή αεράμυνας (SEAD) συνιστά ένα από τα πλέον εξειδικευμένα είδη αεροπορικών επιχειρήσεων. Τα αεροσκάφη που πραγματοποιούν αυτού του είδους τις αποστολές πρέπει να πετάξουν πρώτα και να εισχωρήσουν μέσα στον κώνο επικινδυνότητας των εχθρικών Α/Α συστημάτων, να εκτεθούν και να δηλώσουν την «υπογραφή» τους, με στόχο είτε την αδρανοποίησή της είτε διακινδυνεύοντας τη ενεργοποίησή της προκειμένου να την καταστρέψουν. Οι ελληνικές δυνατότητες στον τομέα αυτό είναι αξιοσημείωτες -και από τις πλέον προηγμένες στο ΝΑΤΟ- με δύο εξειδικευμένες Μοίρες μαχητικών F-16C/D Block 50/52+ οπλισμένες με βλήματα AGM-88B HARM.

Η έκθεση της CIA και οι απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα

Τι προκάλεσε τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα; Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία αυτό ήταν μια έκθεση της CIA στην οποία διαγράφονταν τα σχέδια της Ρωσίας για τη δημιουργία ενός «Ορθόδοξου Τόξου» με κέντρο την Ελλάδα στο πλαίσιο ενός γενικότερου συμφώνου νέας γεωπολιτικής ανακατάταξης στο οποίο θα περιλαμβανόταν και η Τουρκία.

Α’ Βαλκανικός Πόλεμος: Η Ναυμαχία της Έλλης

Η ναυμαχία της Έλλης στις 3/16 Δεκεμβρίου του 1912, ήταν η πρώτη από τις δύο κορυφαίες μάχες μεταξύ του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού και του Οθωμανικού Στόλου κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο και πραγματοποιήθηκε στην έξοδο των στενών των Δαρδανελλίων (ή Ελλησπόντου).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.