ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Στην «αποτυχία της λογικής Σόιμπλε» χρεώνει ο Δημ. Παπαδημούλης την κατάσταση στην Ευρώπη

Στην «αποτυχία της λογικής Σόιμπλε» χρεώνει ο Δημ. Παπαδημούλης την κατάσταση στην Ευρώπη

Κατά την διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξής του ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε διεξοδικά στις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, μίλησε για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε Ισπανία-Πορτογαλία εκ μέρους της Κομισιόν, για το θέμα των ιταλικών τραπεζών και της Deutsche Bank, καθώς και για την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία.

Ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι είναι πλέον πασιφανής η αποτυχία της άτεγκτης, μονεταριστικής «γραμμής Σόιμπλε» στον οικονομικό τομέα. Όπως παρατήρησε κ. Παπαδημούλης, η Ευρώπη, στην οποία επιβλήθηκε αυτή η γραμμή, ακόμη ταλαιπωρείται από βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση. Αντιθέτως, πρόσθεσε,  στις ΗΠΑ, όπου εφαρμόστηκαν πολιτικές με λογική κεϋνσιανισμού, τα αποτελέσματα είναι εμφανώς καλύτερα.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Podemos και άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά, ώστε να ενδυναμώσει η τάση αμφισβήτησης της σκληρής, νεοφιλελεύθερης αντίληψης για τη Γηραιά Ήπειρο. Η τάση αυτή, είπε, ήδη υπάρχει και μπορεί να κερδίσει έδαφος, παρά τις δυσκολίες.

“Να ποιοι θα πληρώσουν το Brexit”   

Μιλώντας για το Brexit, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε πως όσοι αριστεροί πανηγύρισαν για την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος, ωσάν να ήταν μια προοδευτική νίκη, θα πρέπει να δουν αρκετές, σοβαρότατες παραμέτρους. Ανέφερε ως παράδειγμα την αύξηση των που κατέγραψαν στην Αγγλία οι ρατσιστικές επιθέσεις  έπειτα από τη νίκη του Brexit, υπό συνθήκες προφανούς αναθάρρησης της ακροδεξιάς και της εθνικιστικής δεξιάς. Προέβλεψε, ακόμη, ότι τα μέτρα που θα ληφθούν στη Βρετανία λόγω του Brexit, θα μειώσουν τις κοινωνικές δαπάνες και θα πλήξουν τα πλέον αδύναμα στρώματα, ασχέτως αν κάποιοι ψήφισαν την έξοδο της χώρας από την ΕΕ ως έκφραση αντίθεσης πχ στην παγκοσμιοποίηση.

Προέβλεψε πάντως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πως, το γεγονός ότι  οι ηγέτες του Brexit (Φάραντζ, Τζόνσον) έφυγαν «σαν λαγοί» από το πολιτικό προσκήνιο, θα αναστείλει σε άλλες χώρες παρόμοιες διαθέσεις απομάκρυνσης από την ΕΕ, διότι φανερώνει έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου.

Για όσα έγιναν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ   

Σχολιάζοντας όσα έγιναν στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο κ. Παπαδημούλης είπε πως, ναι μεν εκφράζεται μια υπερβολική «ρωσοφοβία», την οποία συντηρούν «γνωστοί κύκλοι», αλλά – πρόσθεσε- διαφαίνεται στην Ευρώπη και μια γραμμή υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Μόσχα. Αυτή η τάση, σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης, βασίζεται στο οικονομικό συμφέρον.

Ως παράδειγμα  ανέφερε τον νηφάλιο τρόπο με τον οποίο ο γερμανικός Τύπος αντιμετώπισε την πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρόεδρο Πούτιν, στην Αγία Πετρούπολη, «το ρωσικό Νταβός», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης ανέλυσε την τακτική της ελληνικής πλευράς  στο παιχνίδι «λεπτών ισορροπιών», που απαιτούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Η λογική την οποία εξέφρασε μεταξύ άλλων στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συνδύαζε την έκφραση κατανόησης για τις ανάγκες ασφάλειας των χωρών της Βαλτικής με την προβολή της ελληνικής επιθυμίας και αξίωσης, για περισσότερη ασφάλεια, απέναντι στην πολιτική της Τουρκίας.  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.