ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γιατί είχαν τρύπες τα κεφάλια των Αρχαίων Ελλήνων; – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες;

Γιατί είχαν τρύπες τα κεφάλια των Αρχαίων Ελλήνων; – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες;

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν τον τρόμο με τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες ασκούσαν την νευροχειρουργική. Αυτή γινόταν μέσα από τη μέθοδο του τρυπανισμού.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή ανθρωπολογίας, Δρ. Αναγνώστη Αγελαράκη ανακάλυψαν ότι οι αρχαίοι Έλληνες γιατροί στην πρωτοβυζαντινή περίοδο (330-824 μ.Χ.), πραγματοποιούσαν χειρουργικές επεμβάσεις με τη μέθοδο του τρυπανισμού.

Ο τρυπανισμός συνιστά μια χειρουργική τεχνική, κατά την οποία διανοίγεται μια οπή σε οστό του κρανίου, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στον εγκέφαλο.

Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, ανέφεραν ότι από τους 10 σκελετούς που εξέτασαν, έξι ανδρών και τεσσάρων γυναικών, ανώτερης κοινωνικής τάξης που βρέθηκαν στη Θάσο, ανακάλυψαν στο κράνιο ενός σκελετού, σημάδια μίας σύνθετης χειρουργικής μεθόδου.

«Βάσει των ανατομικών τους χαρακτηριστικών, καταλαβαίνει κανείς ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είχαν πολύ απαιτητικές, σωματικά, ζωές», εξήγησε ο Δρ. Αγελαράκης, προσθέτοντας:

«Φαίνεται από τη θεραπεία των τραυματισμών τους, ότι τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες είχαν υποβληθεί σε χειρουργική ή ορθοπαιδική θεραπεία από έναν πολύ έμπειρο γιατρό / χειρούργο. Πιστεύουμε ότι ήταν στρατιωτικός γιατρός».

Στα κρανία των αντρών, οι οποίοι υπηρετούσαν ως τοξότες και ιππείς στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, παρατηρήθηκε ότι ένας εξ αυτών είχε υποβληθεί σε χειρουργείο στο κεφάλι, στον λαιμό και στον εγκέφαλο, ύστερα από λοίμωξη, από την οποία κιόλας και κατέληξε.

«Η χειρουργική αυτή επέμβαση αποτελεί την πιο περίπλοκη που έχω δει ποτέ στα 40 χρόνια που εξετάζω ανθρωπολογικά ευρήματα», σημείωσε ο ακαδημαϊκός.

«Είναι απίστευτο ότι διεξήχθη μία τόσο περίπλοκη χειρουργική επέμβαση, σε μια περίοδο χωρίς αντιβιοτικά», τόνισε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Αγελαράκης και η ομάδα του επισημαίνουν ότι περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ανακάλυψή τους, θα βρει κανείς στο νέο βιβλίο του με τίτλο «Τοξότης στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και χειρουργικές παρεμβάσεις στο Παλιόκαστρο της Θάσου στην πρωτοβυζαντινή περίοδο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.