Ρωσία: «Σαμποτάζ η διαρροή οξυγόνου στο Soyuz-MC-09»

Ρωσία: «Σαμποτάζ η διαρροή οξυγόνου στο Soyuz-MC-09»

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία απέκλεισε την εκδοχή η διαρροή οξυγόνου που είχε σημειωθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και συγκεκριμένα στο περίβλημα του διαστημοπλοίου Soyuz-MC-09, στις 30 Αυγούστου, να οφείλεται σε κατασκευαστικό λάθος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επαναφέρει προς διερεύνηση το ενδεχόμενο, η διαρροή να οφείλεται σε εσκεμμένη πράξη.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η Επιτροπή Εσωτερικών υποθέσεων της κρατικής εταιρείας κατασκευής πυραύλων και διαστημοπλοίων Energia, έπειτα από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο γενικός διευθυντής της κρατικής Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Roskosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν μιλώντας στο πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης.

Ο πρώην πρώτος αναπληρωτής διευθυντής της Roskosmos Νικολάι Σεμπαστιάνοφ είχε δηλώσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι η επιτροπή Εσωτερικών υποθέσεων της εταιρείας Energia κατά την έρευνα που πραγματοποίησε δεν εντόπισε συστημικού χαρακτήρα προβλήματα στην διαδικασία κατασκευής των διαστημοπλοίων Souyz, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρωγμή στα τοιχώματα του διαστημοπλοίου.

«Μια επιτροπή ήδη ολοκλήρωσε το έργο της και απέκλεισε το κατασκευαστικό λάθος, κάτι που είναι σημαντικό για να αναζητηθεί η αλήθεια» δήλωσε ο Ρογκόζιν προσθέτοντας ότι «τώρα απομένει η εκδοχή της εσκεμμένης πράξης, ενώ με το πού ακριβώς δημιουργήθηκε η ρωγμή θα ασχοληθεί μια δεύτερη επιτροπή».

Ο Ρογκόζιν ανέφερε ότι στις 15 Νοεμβρίου έχει προγραμματισθεί έξοδος των κοσμοναυτών στο Διάστημα , κατά την διάρκεια της οποίας οι Ρώσοι κοσμοναύτες, θα αφαιρέσουν ένα τμήμα της προστασίας από πτώση μετεωριτών που διαθέτει το διαστημόπλοιο Soyuz-MC-09 και θα εξετάσουν εξωτερικά την μικρορωγμή που σημειώθηκε στο τμήμα του διαστημοπλοίου στο οποίο διαμένουν οι κοσμοναύτες. «Τότε νομίζω , οι πιθανότητες να προσδιορίσουμε τα ακριβή αίτια θα είναι πολύ μεγαλύτερες», προσέθεσε ο Ρογκόζιν.

Ο επικεφαλής της Roskosmos υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να ερευνήσουμε λεπτομερώς και με υπομονή το περιστατικό για να αποκλείσουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Ο εκτελεστικός διευθυντής επανδρωμένων αποστολών της Roskosmos Σεργκέι Κρικάλεφ δήλωσε με τη σειρά του ότι η Roskosmos δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η τρύπα στο διαστημόπλοιο Soyuz-MC-09 να προκλήθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από κάποιο μέλος του πληρώματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο ότι αυτό έγινε στον Σταθμό» δήλωσε ο Κρικάλεφ προσθέτοντας ότι η επιτροπή της Roskosmos που διερευνά τα αίτια είναι δύσκολο να φανταστεί ότι αυτό συνέβη κατά την διάρκεια της πτήσης στο Διάστημα. Παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ζημιά να προκλήθηκε στην Γη. Και στις δύο περιπτώσεις, κατέληξε ο Κρικάλεφ, ερευνάται τόσο η εσκεμμένη ενέργεια , όσο και το τυχαίο γεγονός

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.