Μυστηριώδες λευκό σύννεφο εμφανίστηκε και πάλι στον Άρη

Μυστηριώδες λευκό σύννεφο εμφανίστηκε και πάλι στον Άρη

Ένα λευκό ίχνος υδρατμών έκανε την επανεμφάνισή του στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Το φαινόμενο εντόπισε διαστημικό όχημα πάνω από ένα ηφαίστειο στον «κόκκινο πλανήτη».

Οι αστρονόμοι εντόπισαν ένα λευκό ίχνος υδρατμών πάνω από ένα ηφαίστειο στον ισημερινό του πλανήτη Άρη.

Έμοιαζε με ένδειξη έκρηξης, καθώς όμως οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του «κόκκινου πλανήτη» είναι εξαιρετικά χαμηλές, οι επιστήμονες ήταν υποχρεωμένοι να δώσουν μία διαφορετική εξήγηση. Είχαν παρατηρήσει, άλλωστε, και στο παρελθόν ένα αντίστοιχο φαινόμενο, σύμφωνα με το Science Alert.

Η «ουρά» υδρατμών μήκους 1.500 χιλιομέτρων φωτογραφήθηκε από το διαστημόπλοιο Mars Express στις 13 Σεπτεμβρίου. Παρότι, ο ατμός έμοιαζε να αναδύεται από την κορυφή του ηφαιστείου, οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματοςπιστεύουν ότι πρόκειται απλώς… για οφθαλμαπάτη καθώς έχουν μεσολαβήσει εκατομμύρια χρόνια από την τελευταία φορά που σημειώθηκε έκρηξη ηφαιστείου στον Άρη.

Οι μετεωρολόγοι, ωστόσο, γνωρίζουν το φαινόμενο που προκάλεσε την οφθαλμαπάτη. Παρατηρείται συνήθως στην κάτω πλευρά των βουνών, όπου πυκνές μάζες αέρα κοντά στην επιφάνεια ανεβαίνουν προς τα πάνω και διογκώνονται καθώς ψύχονται, επιτρέποντας συμπύκνωση της υγρασίας σε σωματίδια σκόνης.

Ανά ορισμένα γήινα έτη, σύννεφα παγωμένου νερού απελευθερώνονται καθώς αέρας με υγρασία κινείται προς τα πάνω στις πλαγιές του ηφαιστείου. Παρόμοιες εικόνες είχαν ληφθεί από το Mars Express το 2009, το 2012 και το 2015. Ως εκ τούτου, η επανεμφάνιση τού φαινομένου το 2018 δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως η επανεμφάνιση σύννεφου θα επιτρέψει στους επιστήμονες να υπολογίσουν την πυκνότητα των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα του Άρη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.