ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Επιστήμονες στρέφουν ακτίνα λέιζερ προς το βαθύ διάστημα – Δείτε τα αστέρια σε υψηλή ανάλυση (φωτό)

Επιστήμονες στρέφουν ακτίνα λέιζερ προς το βαθύ διάστημα – Δείτε τα αστέρια σε υψηλή ανάλυση (φωτό)

Για να ρυθμίσουν το τηλεσκόπιό τους οι επιστήμονες στρέφουν μια ακτίνα λέιζερ προς το βαθύ διάστημα και η αποτύπωση του φαινομένου είναι εντυπωσιακή.

Το φαινόμενο που παρατηρείται όταν ακτίνες λέιζερ «κοιτούν» προς το διάστημα, ώστε οι επιστήμονες να βαθμονομήσουν τα τηλεσκόπιά τους ώστε να διορθώσουν «την ατμοσφαιρική θόλωση», αποτυπώθηκε σε φωτογραφία κερδίζοντας όχι μόνο τις εντυπώσεις αλλά και μια θέση σε μια άλλη κατηγορία.

Προσπαθώντας να μάθουν περισσότερα για ένα μακρινό νεφέλωμα, οι επιστήμονες στη Γη κατέφυγαν στο να σημαδέψουν προς το διάστημα ακτίνες λέιζερ για να διευκολύνουν τις ερευνητικές τους προσπάθειες. Έτσι, η συγκεκριμένη φωτογραφία έγινε μία από τις Φωτογραφίες της Εβδομάδας για την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και το Νότιο Παρατηρητήριο (ESO).

​Σύμφωνα με το επιστημονιό περιοδικό Live Science, ενώ ένα ζευγάρι γιγαντιαίων αστεριών γνωστό ως Eta Carinae, που βρίσκεται 7.500 έτη φωτός μακριά, στο νεφέλωμα Carina, έχει γίνει ένα από τα πιο φωτεινά συστήματα αστεριών στον Γαλαξία λόγω της «σταθερής έκρηξης αερίου και σκόνη για σχεδόν 200 χρόνια», η παρατήρησή τους μπορεί να είναι μάλλον δύσκολη, σε μεγάλο βαθμό λόγω και της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, που προκαλεί «θόλωση και παραμόρφωση της θέας των ουράνιων σωμάτων».

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, οι επιστήμονες πυροδοτούν λέιζερ χρησιμοποιώντας ένα από τα εξαρτήματα του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου, προκειμένου να προσομοιώσουν τα «μακρινά αστέρια».

Χρησιμοποιώντας αυτές τις προσομοιώσεις για εξάσκηση, οι ερευνητές μπορούν στη συνέχεια να βαθμονομήσουν καλύτερα τα τηλεσκόπια για να «διορθώσουν την ατμοσφαιρική θόλωση» όταν ακολουθούν την πραγματική συμφωνία, αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.