ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

“Θα απαντήσουμε σχετικά με τα όπλα στο διάστημα”

“Θα απαντήσουμε σχετικά με τα όπλα στο διάστημα”

 «Η Ρωσία θα μπορέσει να απαντήσει σε όσους θελήσουν να εγκαταστήσουν όπλα στο διάστημα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Μπλαγκοβέσενσκ (ρωσική Άπω Ανατολή) ο Αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Ρογκόζιν αναφέρει το Itar tass.ru.

Από την άλλη,  τόνισε, η Ρωσία «ακολουθεί σταθερά τις θέσεις της μη διάδοσης όπλων στο διάστημα και δεν θα παραβιάσει την παράδοση της διαφύλαξης του διαστήματος ως ζώνης συνεργασίας και επιστημονικών ερευνών».

Επίσης κατά την άποψή του, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα χρήσης στρατηγικών όπλων. Για την πρόληψη αυτού του κινδύνου, είπε ο Ρογκόζιν, πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα πληροφόρησης, καθώς και σύστημα πυρός της εναέριας διαστημικής άμυνας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου αντιπροέδρου που μόνο τυχαίες δεν είναι επανέφερε όμως στην επικαιρότητα το ζήτημα της στρατιωτικής χρήσης του διαστήματος και των ορίων της. Βέβαια το εν λόγω πρόβλημα είναι τόσο παλιό όσο και η παρουσία του ανθρώπου στο διάστημα.

 Κατά καιρούς όμως διάφορες πτυχές του εμφανίζονται με περισσότερη ένταση από τις υπόλοιπες. Θα επιχειρήσουμε λοιπόν μια συνοπτική αναφορά των σημαντικότερων παραμέτρων της στρατιωτικής χρήσης του διαστήματος από την πλευρά του δημοσίου διεθνούς δικαίου.

Ι. Μορφές χρήσης

Ο εξωατμοσφαιρικός διαστημικός χώρος που περιβάλλει τη Γη μπορεί να γίνει αντικείμενο στρατιωτικής εκμετάλλευσης υπό τρεις μορφές:

α) ως χώρος διέλευσης βαλλιστικών πυραύλων,

β) ως θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων και

γ) ως μέσο υποστήριξης επίγειων στρατιωτικών επιχειρήσεων.

α) Χώρος διέλευσης βαλλιστικών πυραύλων

β) Θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων

Το διάστημα ως θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε πειραματικό επίπεδο μέχρι στιγμής. Πρόκειται για επιχειρήσεις παρακώλυσης χρήσης του διαστήματος από τον εχθρό. Τέτοιες επιχειρήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν τόσο από το έδαφος όσο και από το διάστημα.

Τα σχετικά οπλικά συστήματα διακρίνονται σε συστήματα διαστήματος-εδάφους (δηλαδή εκκινούν από το διάστημα για να πλήξουν στόχους πάνω στη Γη), διαστήματος-διαστήματος και εδάφους/αέρος-διαστήματος.

Τα όπλα διαστήματος-εδάφους παρά τις αρχικές προσδοκίες δεν έτυχαν ευρείας εφαρμογής. Τυπικό παράδειγμα ήταν το μερικώς δοκιμασμένο σοβιετικό σύστημα τροχιακού βομβαρδισμού (orbital bombardment systems, OBS), δηλαδή βαλλιστικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές τοποθετημένοι σε τροχιά, που σε περίπτωση σύρραξης θα μπορούσαν να πλήξουν επίγειους στόχους. Τέτοια συστήματα όμως ήταν αφενός εξαιρετικά δαπανηρά και αφετέρου εξαιρετικά ευάλωτα, αφού ο εχθρός μπορούσε εύκολα να τα εντοπίσει και να τα καταστρέψει.

Μια άλλη μορφή όπλων διαστήματος-εδάφους ήταν τα μερικώς τροχιακά συστήματα βομβαρδισμού (fractional orbital bombardment systems, FOBS). Μετά την έναρξη των εχθροπραξιών ένας βαλλιστικός πύραυλος θα εκτοξευόταν σε πολική τροχιά και θα έπληττε επίγειους στόχους (η πολική τροχιά είναι μια τροχιά που διαγράφεται πάνω από τους πόλους της Γης∙ σε συνδυασμό με την περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της ένα σώμα κινούμενο σε πολική τροχιά μπορεί να περάσει πάνω από οποιοδήποτε σημείο της Γης).

Τρίτη κατηγορία όπλων διαστήματος-εδάφους είναι τα τροχιακά λέηζερ. Εντούτοις η εξαιρετικά μεγάλη κατανάλωση ενέργειας από τέτοια συστήματα, η οποία απαιτεί τη χρήση ογκωδών γεννητριών σε τροχιά, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα χρήσης, τουλάχιστον με την υπάρχουσα τεχνολογία.

Η επόμενη κατηγορία διαστημικών όπλων είναι τα όπλα διαστήματος-διαστήματος. Αυτά άρχισαν να αναπτύσσονται κυρίως στα πλαίσια της αμερικανικής πρωτοβουλίας στρατηγικής αμύνης (Strategic Defence Initiative – SDI), που ανακοινώθηκε επίσημα από τον πρόεδρο Ρήγκαν το 1983. Τα όπλα διαστήματος – διαστήματος προέβλεπαν τη χρήση ειδικών δορυφόρων (killer satellites) για την εξουδετέρωση δορυφόρων του εχθρού.

γ) Υποστήριξη επίγειων επιχειρήσεων

Η τελευταία και πλέον διαδεδομένη στρατιωτική χρήση του διαστήματος είναι προς υποστήριξη επίγειων επιχειρήσεων. Η χρήση κατασκοπευτικών δορυφόρων ή αλλιώς δορυφόρων τηλεπισκόπησης (remote sensing satellites) ανήκει πια στην ημερήσια διάταξη. Ευρείας χρήσης τυγχάνουν επιπλέον και τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης. Τυπικό παράδειγμα είναι το σύστημα GPS (Global Positioning System), το οποίο χρησιμοποιείται για την καθοδήγηση επίγειων συστημάτων, πλοίων, αεροσκαφών, βλημάτων κτλ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr            

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.