
Περισσότερα από 20 δίποδα ρομπότ διαγωνίστηκαν με ανθρώπους στον πρώτο ημιμαραθώνιο στην Κίνα, το Σάββατο.
Ομάδες από διάφορες εταιρείες και πανεπιστήμια έλαβαν μέρος στον αγώνα, μια επίδειξη της προόδου της Κίνας στην τεχνολογία των ανθρωποειδών. Έναν τομέα στον οποίο η Δύση και συγκεκριμένα οι ΗΠΑ είναι μερικά βήματα πιο μπροστά.
Τα ρομπότ, σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, έκαναν τζόκινγκ στη νοτιοανατολική συνοικία Yizhuang του Πεκίνου, όπου εδρεύουν πολλές από τις εταιρείες τεχνολογίας της πρωτεύουσας.
Οι φόβοι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με το πώς η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ μπορεί μια μέρα να ξεπεράσουν τον άνθρωπο. Και ενώ τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης κερδίζουν γρήγορα έδαφος, από την ασφάλεια μέχρι το μέλλον της εργασίας, ο αγώνας του Σαββάτου έδειξε ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν τουλάχιστον το πάνω χέρι όταν πρόκειται για τρέξιμο.
🤖 China just held a half marathon of the future — robots ran alongside humans
Over 20 locally-made machines joined the race. Not all made it to the finish line — some crashed into barriers, others couldn’t even start.
The winner was Tiangong Ultra from Beijing’s Human Robotics… pic.twitter.com/u4HCDlbEwq
— NEXTA (@nexta_tv) April 19, 2025
Τα ρομπότ τέθηκαν αντιμέτωπα με 12.000 ανθρώπινους διαγωνιζόμενους, τρέχοντας δίπλα-δίπλα μαζί τους σε μια περιφραγμένη λωρίδα.
Αφού ξεκίνησαν από ένα πάρκο, τα συμμετέχοντα ρομπότ έπρεπε να ξεπεράσουν ελαφρές κλίσεις και μια ελικοειδή διαδρομή 21 χιλιομέτρων πριν φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Beijing Daily.
Ακριβώς όπως οι ανθρώπινοι δρομείς έπρεπε να ανανεώνονται με νερό, οι διαγωνιζόμενοι ρομπότ είχαν τη δυνατότητα να παίρνουν νέες μπαταρίες κατά τη διάρκεια του αγώνα. Οι εταιρείες είχαν επίσης τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τα ανδροειδή τους με υποκατάστατα όταν δεν μπορούσαν πλέον να αγωνιστούν, αν και κάθε αντικατάστασης είχε ποινή 10 λεπτών.
🚨🤖🏅
"Tiangong Ultra" clinched the WORLD'S FIRST humanoid robot half-marathon title with a time of 2h40m in Beijing E-Town!📌 Race Highlights:
20 teams participated | "Human-robot co-run" format🔋 Rules: Battery swaps & repairs allowed (time counted toward results). pic.twitter.com/iz01zHll5j
— CGTN Sports Scene (@CGTNSportsScene) April 19, 2025
Το πρώτο ρομπότ που πέρασε τη γραμμή τερματισμού, το Tiangong Ultra – που δημιουργήθηκε από το Κέντρο Καινοτομίας Ανθρωποειδών Ρομπότ του Πεκίνου – ολοκλήρωσε τη διαδρομή σε δύο ώρες και 40 λεπτά. Αυτό είναι σχεδόν δύο ώρες λιγότερο από το παγκόσμιο ρεκόρ ανθρώπου 56:42, που κατέχει ο δρομέας από την Ουγκάντα Jacob Kiplimo. Ο νικητής του αγώνα των ανδρών το Σάββατο τερμάτισε σε 1 ώρα και 2 λεπτά.
Ο Tang Jian, επικεφαλής τεχνολογίας του κέντρου ρομποτικής καινοτομίας, δήλωσε ότι η επίδοση του Tiangong Ultra βοηθήθηκε από τα μακριά πόδια και έναν αλγόριθμο που του επιτρέπει να μιμείται τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι τρέχουν έναν μαραθώνιο. «Δεν θέλω να καυχηθώ, αλλά νομίζω ότι καμία άλλη εταιρεία ρομποτικής στη Δύση δεν έχει φτάσει τα αθλητικά επιτεύγματα της Tiangong», δήλωσε ο Tang, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας ότι το ρομπότ άλλαξε μπαταρίες μόλις τρεις φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα.
The humanoid robot half-marathon in Beijing today.
China knows how to PR. pic.twitter.com/vqqJqN4abz
— Chubby♨️ (@kimmonismus) April 19, 2025
Το ρομπότ μήκους 1,8 μέτρων αντιμετώπισε μερικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι οποίες αφορούσαν τις πολλαπλές αλλαγές μπαταριών. Χρειαζόταν επίσης έναν βοηθό να τρέχει δίπλα του με τα χέρια του να αιωρούνται στην πλάτη του, σε περίπτωση πτώσης.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.