ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μπετόβεν: Ανάλυση του DNA του έδειξε πως μάλλον δεν ήταν μουσική ιδιοφυΐα

Αυτό δε σημαίνει ότι οι μουσικές του ικανότητες δεν ήταν εκπληκτικές

Μπετόβεν: Ανάλυση του DNA του έδειξε πως μάλλον δεν ήταν μουσική ιδιοφυΐα

Νέα μελέτη ανατρέπει όσα πιστεύαμε για τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, αφού οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA του και διαπίστωσαν πως ίσως να μην ήταν μουσική ιδιοφυΐα.

Βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων που έχουν δημοσιοποιηθεί ποιος πιστεύετε ότι ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα;

  • ISIS (3%, 530 Votes)
  • ISIS, ΗΠΑ, Βρετανία και Ουκρανία (92%, 15.530 Votes)
  • Προβοκάτσια ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (4%, 737 Votes)

Σύνολο ψήφων: 16.797

Loading ... Loading ...

Ο Μπετόβεν, ένας από τους πιο διάσημους μουσικούς στην ιστορία της ανθρωπότητας, είχε μάλλον χαμηλή γενετική προδιάθεση για συγχρονισμό ρυθμών, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (26/03).

Συγκεκριμένα, μια μελέτη στο Current Biology, την οποία συνυπογράφουν το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt (VUMC) και τα Ινστιτούτα Max Planck για την Εμπειρική Αισθητική στη Φρανκφούρτη και την Ψυχογλωσσολογία στο Ναϊμέγκεν της Ολλανδίας, διερεύνησε το ερώτημα σε ποιο βαθμό τα εξαιρετικά ανθρώπινα επιτεύγματα επηρεάζονται από γενετικούς παράγοντες.

Τι έδειξε η έρευνα για τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε το DNA του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν για να διερευνήσει τη γενετική του μουσική προδιάθεση, μια ικανότητα που συνδέεται στενά με τη μουσικότητα, χρησιμοποιώντας αλληλουχίες από μια μελέτη του 2023, κατά την οποία το γενετικό υλικό του συνθέτη εξήχθη από τούφες των μαλλιών του.

«Για τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν χρησιμοποιήσαμε την πρόσφατη αλληλουχία του DNA του για να υπολογίσουμε μια πολυγονιδιακή βαθμολογία ως δείκτη για τη γενετική του προδιάθεση σχετικά με τον συγχρονισμό των παλμών», δήλωσε η Τάρα Χενέσοβιτς, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, πρόσφατη μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πρόγραμμα Ανθρώπινης Γενετικής του Vanderbilt και μεταξύ των συγγραφέων της μελέτης.

Ακόμα, η ίδια πρόσθεσε: «Είναι ενδιαφέρον ότι ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, ένας από τους διασημότερους μουσικούς στην ιστορία, είχε μια μη αξιοσημείωτη πολυγονιδιακή βαθμολογία για τη γενική μουσικότητα σε σύγκριση με δείγματα πληθυσμού από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία και το BioVU Repository του Vanderbilt».

Πάντως, οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι θα ήταν λάθος να συμπεράνουμε από τη χαμηλή πολυγονιδιακή βαθμολογία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν ότι οι μουσικές του ικανότητες δεν ήταν εξαιρετικές.

«Σκοπός μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μελέτη ως παράδειγμα των προκλήσεων που προκύπτουν από την πραγματοποίηση γενετικών προβλέψεων για ένα άτομο που έζησε πριν από 200 χρόνια», δήλωσε η Τάρα Χενέσοβιτς και πρόσθεσε: «Η αναντιστοιχία μεταξύ της πρόβλεψης με βάση το DNA και της μουσικής ιδιοφυΐας του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν παρέχει μια πολύτιμη διδακτική στιγμή, διότι αποδεικνύει ότι οι εξετάσεις DNA δεν μπορούν να μας δώσουν μια οριστική απάντηση για το αν ένα συγκεκριμένο παιδί θα καταλήξει να είναι μουσικά προικισμένο».

Επίσης, η ίδια δήλωσε ότι η μελέτη δεν αποκλείει ότι το DNA συμβάλλει στις μουσικές δεξιότητες των ανθρώπων, σημειώνοντας ότι προηγούμενες μελέτες έχουν βρει μια μέση κληρονομικότητα, δηλαδή το ποσοστό των ατομικών διαφορών που εξηγείται από όλους τους γενετικούς παράγοντες, της τάξης του 42% για τη μουσικότητα.

Από την πλευρά της, η Ρέινα Γκόρντον, συν-συγγραφέας της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ωτορινολαρυγγολογίας στο VUMC και μεταπτυχιακή σύμβουλος της Τάρα Χενέσοβιτς, ανέφερε: «Στη σημερινή εποχή των “μεγάλων δεδομένων”, όπως η δεξαμενή BioVU του Vanderbilt, είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε με λεπτομέρεια μεγάλες ομάδες ανθρώπων για να αποκαλύψουμε τα γενετικά υποκείμενα χαρακτηριστικών όπως η ικανότητα για ρυθμό ή η μουσική δραστηριότητα. Η παρούσα μελέτη και άλλες πρόσφατες εργασίες υποδηλώνουν, επίσης, ότι το περιβάλλον παίζει βασικό ρόλο στη μουσική ικανότητα και τη δέσμευση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, η Τάρα Χενεσόβιτς είπε: «Οι πολυγονιδιακές βαθμολογίες προορίζονται να λειτουργήσουν καλά για συγκρίσεις μεγάλων ομάδων ανθρώπων, ώστε να μας πουν πώς ο γενετικός κίνδυνος για ένα χαρακτηριστικό σχετίζεται με τη γενετική που εμπλέκεται σε άλλα χαρακτηριστικά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.