ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κομισιόν: Παρατείνεται για έξι μήνες το πρόγραμμα παρακολούθησης fake news στα social media

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη, γι' αυτό θέλουμε οι πλατφόρμες να εντείνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για την COVID-19», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για τη Διαφάνεια

Κομισιόν: Παρατείνεται για έξι μήνες το πρόγραμμα παρακολούθησης fake news στα social media

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή (3/12) πως παρατείνεται έως τον Ιούνιο του 2022 το πρόγραμμα παρακολούθησης της παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη, γι’ αυτό θέλουμε οι πλατφόρμες να εντείνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων και μάλιστα σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ», ανέφερε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα.

Όπως δήλωσε, «αναμένεται από τις πλατφόρμες να μεταφράσουν τα διδάγματα από το πρόγραμμα παρακολούθησης της COVID σε ένα ισχυρότερο πλαίσιο παρακολούθησης για τον νέο Κώδικα κατά της παραπληροφόρησης».

Από την άλλη, ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, πρόσθεσε ότι οι σημερινοί και οι μελλοντικοί υπογράφοντες πρέπει να συνεργαστούν αποτελεσματικά και να παραδώσουν έναν ισχυρό Κώδικα, ο οποίος θα αλλάξει ξεκάθαρα το παιχνίδι για την προσαρμογή της ευθύνης των διαδικτυακών πλατφορμών, διασφαλίζοντας έγκαιρα, επαρκή και αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στην ΕΕ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «ο χώρος ενημέρωσης δεν πρέπει να είναι μια Άγρια Δύση, που εκθέτει τον πολίτη σε αδάμαστη ροή παραπληροφόρησης».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι το YouTube επέκτεινε την πολιτική ιατρικής παραπληροφόρησης, για να συμπεριλάβει ισχυρισμούς για εμβόλια που έρχονται σε αντίθεση με τη συναίνεση των τοπικών υγειονομικών αρχών ή τον ΠΟΥ.

Το TikTok αύξησε τον αριθμό των λέξεων-κλειδιών / hashtag που μπορούν να ενεργοποιήσουν ετικέτες και banner, που σχετίζονται με την COVID-19 και τα εμβόλια.

Το Twitter ενημέρωσε την πολιτική του σχετικά με τις παραπλανητικές πληροφορίες για τα εμβόλια.

Το LinkedIn της Microsoft έχει διευρύνει τη συνεργασία με παράγοντες επιρροής στην Ευρώπη, για τη διάδοση έγκυρων μηνυμάτων σχετικά με τον εμβολιασμό.

Η Meta/Facebook έχει ενημερώσει τις πολιτικές της παγκοσμίως σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών κατά της COVID-19, για παράδειγμα ψευδές περιεχόμενο που υποστηρίζει ότι τα εμβόλια δεν υπάρχουν για παιδιά ή ότι είναι μη ασφαλή και μη ελεγμένα.

Πρόσφατα, 26 νέοι υποψήφιοι υπογράφοντες εντάχθηκαν στη διαδικασία σύνταξης για την ενίσχυση του Κώδικα Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση, η οποία αναμένεται πλέον έως το τέλος Μαρτίου του 2022.

Το εκτεταμένο χρονοδιάγραμμα θα επιτρέψει στους υπογράφοντες να συντάξουν ένα ισχυρό μέσο με λεπτομερείς δεσμεύσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Κομισιόν προτρέπει τα υπογράφοντα μέρη να πραγματοποιήσουν την αναθεώρηση ταχέως, τηρώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για το πρόγραμμα παρακολούθησης, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες συστάσεις της Ομάδας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστών Υπηρεσιών Οπτικοακουστικών Μέσων (ERGA).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.