Έτσι μπορείτε να εμποδίσετε τα smartphones σας να ακούνε τι λέτε

Έτσι μπορείτε να εμποδίσετε τα smartphones σας να ακούνε τι λέτε

Τα σύγχρονα smartphones έχουν πολλές δυνατότητες, μία από αυτές είναι να ακούν τους χρήστες από το μικρόφωνο που έχουν εγκατεστημένο.

Τα κινητά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει η προέκταση του χεριού μας. Έχουν γίνει απαραίτητα και αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ο κάθε άνθρωπος στο έξυπνο τηλέφωνό του κατεβάζει τις αγαπημένες του εφαρμογές. Όμως τα τηλέφωνα αυτά έχουν την δυνατότητα να ακούν τι λένε οι χρήστες.

Πιο συγκεκριμένα, τα σύγχρονα κινητά smartphone μπορούν να ακούσουν τους ιδιοκτήτες τους χωρίς να το γνωρίζουν και, πολλές φορές, αυτοί τους το έχουν επιτρέψει ακούσια, όπως υποστηρίζει ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών, Σεργκέι Βακούλιν, σε συνέντευξή του.

Κάποιες εφαρμογές εγγράφουν φωνητικά δεδομένα

Ορισμένες εφαρμογές, που είναι εγκατεστημένες σε smartphone, μπορούν να εγγράψουν φωνητικά δεδομένα για μελλοντική ανάλυση και μεταφορά σε τρίτους. Οι διαφημιστικές υπηρεσίες ενδιαφέρονται κυρίως για τη λήψη αυτών των πληροφοριών, δήλωσε ο Βακούλιν, τονίζοντας ότι μια εφαρμογή μπορεί να «κατασκοπεύσει» τον ιδιοκτήτη του κινητού, για να πουλήσει τα δεδομένα του.

«Όχι μόνο για τη συλλογή, αλλά συγκεκριμένα για την πώληση (δεδομένων). Συχνά, συμβαίνει κάποιος να πάρει ένα δάνειο από μια τράπεζα και να λάβει αμέσως μια κλήση από μια άλλη τράπεζα που προσφέρει ένα άλλο δάνειο. Η πώληση δεδομένων είναι πολύ συνηθισμένη», σχολιάζει ο ειδικός. Οπως λέει ο Βακούλιν, ο ιδιοκτήτης δίνει πρόσβαση στο μικρόφωνό του, όταν εγκαθιστά ορισμένες εφαρμογές στο κινητό.

Το μικρόφωνο μπορεί στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης και το smartphone μπορεί να σας «ακούσει», ακόμα και όταν η οθόνη είναι κλειδωμένη. Για την προστασία από την υποκλοπή, ο ειδικός συνέστησε να περιοριστεί ο αριθμός των εφαρμογών με πρόσβαση στο μικρόφωνο. Παράλληλα, για σημαντικές σας συζητήσεις ο Βακούλιν συμβουλεύει να αγοράσετε ένα απλούστερο τηλέφωνο, που δεν μπορεί να συνδεθεί σε σύγχρονα δίκτυα επικοινωνίας.

Τρεις κατηγορίες εφαρμογών που πρέπει να αποφεύγετε

Εφαρμογές για τον καιρό

Ενώ είναι πολύ δημοφιλείς, έχουν βρεθεί αρκετές τέτοιες εφαρμογές με ιούς. Είναι πιο ασφαλές να κοιτάτε τον καιρό μέσα από το πρόγραμμα περιήγησής σας. svg%3E

Βελτιστοποιητές

Τέτοια προγράμματα καθαρίζουν την cache και σβήνουν προγράμματα που δεν χρησιμοποιείτε. Ωστόσο, τα περισσότερα κινητά έχουν ήδη αυτή την λειτουργία και έτσι αυτές οι εφαρμογές είναι άχρηστες. Το μόνο που θα κάνουν είναι να τελειώνουν την μπαταρία σας πιο γρήγορα.

Ενσωματωμένα προγράμματα περιήγησης

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνήθως είναι αργά αυτά τα προγράμματα και αντίθετα με τον Google Chrome, δεν έχουν προστασία δεδομένων και μειώνουν την απόδοση του συστήματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.