ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μεγαλοβλαστική αναιμία στην εγκυμοσύνη. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Μεγαλοβλαστική αναιμία στην εγκυμοσύνη. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ανάγκες σε σίδηρο είναι μεγάλες. Και αυτό γιατί χρειάζεται αρκετή ποσότητα ώστε να καλυφθεί η αύξηση του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων του εμβρύου και του πλακούντα.

Πολλές είναι οι γυναίκες που εμφανίζουν ωστόσο σιδηροπενική αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή μεγαλοβλαστική αναιμία. 

Τι είναι η μεγαλοβλαστική αναιμία;

Η μεγαλοβλαστική αναιμία προκαλείται από έλλειψη του φυλλικού οξέος, αυτή είναι και η διαφορά της από τη σιδηροπενική αναιμία, που εμφανίζεται μετά από την έλλειψη σιδήρου. Το φυλλικό οξύ λοιπόν, όπως και ο σίδηρος, είναι απαραίτητο σε μία έγκυο γυναίκα. Η έλλειψή του προκαλεί τη μεγαλοβλαστική αναιμία και συνήθως εμφανίζεται στο 20% των εγκύων ενώ είναι συχνότερη στις πολλαπλές κυήσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μεγαλοβλαστικής αναιμίας;

Τα συχνότερα συμπτώματα της μεγαλοβλαστικής αναιμίας είναι η ναυτία, ο εμετός, η ανορεξία τα οποία μάλιστα επιδεινώνονται με την πρόοδο της εγκυμοσύνης.

Τι κινδύνους εγκυμονεί για το έμβρυο;

Η μεγαλοβλαστική αναιμία, συνήθως αν είναι σε βαριά μορφή, μπορεί να προκαλέσει στο 3ο τρίμηνο της κύησης αιμορραγία. Σε πολλές έρευνες που έχουν γίνει, έχει αναφερθεί ότι η μεγαλοβλαστική αναιμία ευθύνεται για αποβολές, προωρότητα και συγγενείς ανωμαλίες από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Πρόληψη και θεραπεία

Συνήθως οι γιατροί συστήνουν πρόσληψη φυλλικού οξέος από την αρχή της κύησης ώστε να προληφθεί οποιοδήποτε περιστατικό μεγαλοβλαστικής αναιμίας. 

Πόσο φυλλικό οξύ πρέπει να λαμβάνει μια εγκυμονούσα;

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, συνιστώνται 800mg ημερησίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ 600mg κατά τη διάρκεια της γαλουχίας και 400mg σε μία μη έγκυο γυναίκα.

Τροφές που μπορείτε να βρείτε φυλλικό οξύ;

Πράσινα ωμά λαχανικά

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: mothersblog.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.