ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Μια μικρή Ελλάδα στον Νείλο: Εντυπωσιακά ευρήματα βυθισμένα στα νερά (φώτο)

Μια μικρή Ελλάδα στον Νείλο: Εντυπωσιακά ευρήματα βυθισμένα στα νερά (φώτο)

Η Ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο κάποτε ήταν έντονη. Αυτό αποδεικνύουν άλλωστε και τα μοναδικά ευρήματα στο Νείλο. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Εντυπωσιακή έκθεση με ξεχωριστά ευρήματα από μια εποχή που η Αίγυπτος έσφυζε από ελληνικές αρχαίες πόλεις, φέρνει στο φως μια έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο.

Για τα 1500 χρόνια, η αρχαία αιγυπτιακή πόλη Θώνις-Ηρακλείου αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες λιμενικές πόλεις της Αιγύπτου και εμπορικά κέντρα.

Οι δύο πόλεις Ηράκλειον και Θώνις ήταν στην πραγματικότητα η ίδια πόλη με δύο ονόματα. Το Ηράκλειο είναι το όνομα της πόλης για τους Έλληνες και τον Θώνις για τους Αιγυπτίους.

Βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στην Αιγυπτιακή ακτή, ή Thonis-Heracleion θεωρείται ότι ήταν το λιμάνι εισόδου στην Αίγυπτο για όλα τα πλοία που έρχονται από τον ελληνικό κόσμο. Ιδρύθηκε πολύ πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας το 331 π.Χ., η Θώνις-Ηρακλείον παρέμεινε ευημερούσα, περίπου μέχρι το 800 μ.Χ., όταν εξαφανίστηκε κάτω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Παρά τη σπουδαιότητά της στην αιγυπτιακή ιστορία, η Thonis-Heracleion ήταν σχεδόν ξεχασμένη, γνωστό μόνο στους αρχαιολόγους μέσω μερικών αρχαίων κειμένων και σπάνιων επιγραφών. Τον 5ο αιώνα π.Χ., ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος έγραψε για το μεγάλο ναό του Θεώνη-Ηρακλείου, όπου ο διάσημος ήρωας Ηρακλής πάτησε πρώτα το πόδι του στην αιγυπτιακή γη.Τα Εκπληκτικά Ευρήματα Βυθισμένων Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων στο Δέλτα του Νείλου (εικόνες)Έλλην πιθανά επιστήμων ,άγαλμα που βρέθηκε στην πόλη Θωνις- Ηράκλειον στην Αίγυπτο

Έλλην πιθανά επιστήμων ,άγαλμα που βρέθηκε στην πόλη Θωνις- Ηράκλειον στην Αίγυπτο

Τα ευρήματα μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν:

  • Τα ερείπια περισσοτέρων από 64 πλοίων που θάφτηκαν στον πυκνό πηλό και την άμμο που καλύπτει τον θαλάσσιο βυθό
  • Χρυσά νομίσματα και βάρη από χαλκό και πέτρα
  • Γιγάντια αγάλματα των 5 μέτρων μαζί με εκατοντάδες μικρότερα αγάλματα μικρότερων θεών
  • Πλάκες από πέτρα που είναι εγγεγραμμένα τόσο στην αρχαία ελληνική (και χρυσό) όσο και στην αρχαία αιγυπτιακή
  • Δεκάδες μικρές σαρκοφάγοι ασβεστόλιθου πιστεύεται ότι κάποτε περιείχαν μουμιοποιημένα ζώα
  • Πάνω από 700 αρχαίες άγκυρες πλοίων

Ευρήματα από τον ναό του Άμμωνα /Ηρακλή

Δωρικός κίονας από τον Νείλο
Η έκθεση με τίτλο «Βυθισμένες Πόλεις: οι Χαμένοι Κόσμοι της Αιγύπτου», περιλαμβάνει δεκάδες αντικείμενα που βρέθηκαν στον βυθό στις εκβολές του ποταμού Νείλου και στην Μεσόγειο

Ένας δύτης επιθεωρεί τμήματα ενός κελιού, ενός ορθογώνιου δωματίου που βρίσκεται μέσα στους ελληνικούς ναούς’.

Χρυσή πλάκα με Ελληνικά κείμενα., στο Ηράκλειον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.