ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νέες αποκαλύψεις στο φως για την τεχνολογία που κρύβει η μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας

Νέες αποκαλύψεις στο φως για την τεχνολογία που κρύβει η μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας

Οι δυσκολίες στην κατασκευή των πυραμίδων πιστεύεται ότι προκάλεσαν διάφορες τεχνολογικές εξελίξεις κατά την κατασκευή τους πριν από 4.500 χρόνια, με μία από αυτές υποτίθεται ότι ήταν μια μέθοδος για την αποστολή τεράστιων ασβεστολιθικών τεμαχίων κατά μήκος του ποταμού Νείλου.

Η προηγμένη ανάλυση ισότοπων επέτρεψε στους ερευνητές να ρίξουν φως στις πρωτοποριακές λύσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό και, συγκεκριμένα, την προέλευση της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας, που αποτελεί το μεγαλύτερο ορόσημο των προαστίων του Καΐρου και ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου.

«Οι ερευνητές αρχίζουν να σκέφτονται πώς οι άνθρωποι γνώριζαν να επεξεργάζονται το σίδερο, οι αρχαίοι χάραξαν τα εκτιμώμενα 2,3 εκατομμύρια πέτρινα τετράγωνα της πυραμίδας του Χέοπα που υπάρχει εδώ και 4.500 χρόνια», αναφέρει μεταξύ άλλων τηλεοπτική σειρά που βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

Την ίδια στιγμή εξηγεί πώς χρησιμοποιήθηκε η ανάλυση ισότοπων σε αντικείμενα από χαλκό, ένα σχετικά μαλακό μέταλλο, για να προσδιοριστεί η προέλευσή τους – τελικά βρέθηκε να προέρχεται από τη χερσόνησο του Σινά, εκατοντάδες μίλια μακριά από την πυραμίδα.

Η συνειδητοποίηση ότι το Σινά ήταν η «πηγή» του χαλκού ξεκίνησε μια «ολόκληρη επιχείρηση εξόρυξης» που ικανοποίησε όχι μόνο τη ζήτηση για απαραίτητα εργαλεία για την ανέγερση της Πυραμίδας του Χέοπα, αλλά και τους τάφους στην Κοιλάδα των Βασιλέων αιώνες αργότερα.

«Απαιτώντας περίτεχνα μνημεία, οι ελίτ της Αιγύπτου, ίσως ακούσια, πυροδότησαν μια μορφή εκβιομηχάνισης» που κατέστησε δυνατή την άνθηση της αναπτυσσόμενης κοινωνίας τους, υποθέτει αναλυτής.

Ένα άλλο ζήτημα που εξετάστηκε επί μακρόν από τους ερευνητές είναι ο τρόπος με τον οποίο οι Αιγύπτιοι κατάφεραν να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες λίθων από λατομεία εκατοντάδες μίλια μακριά από τις πυραμίδες.

«Τα αρχεία επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μόνο μία εφικτή μέθοδος μεταφοράς της πέτρας – σε σκάφη κατά μήκος του Νείλου», αναφέρει η σειρά, επισημαίνοντας ότι ο ποταμός από «ένα εξελιγμένο δίκτυο μεταφορών» που επέτρεψε στον πολιτισμό της Αιγύπτου να ευδοκιμήσει για πάνω από δύο χιλιετίες.

Ο πολιτισμός χρωστάει τη συντριπτική του πρόοδο, κυρίως στον Βασιλιά Χέοπα, καθώς δημιούργησε έναν τύπο κοινωνίας που «υποστήριζε τον ανθεκτικό πολιτισμό της Αρχαίας Αιγύπτου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Πυραμίδα του Χούφου είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο από τα τρία αρχαία μνημεία στο Οροπέδιο της Γκίζας και πιστεύεται ότι χτίστηκε ειδικά για τον περίφημο Φαραώ, αν και το σώμα του δεν έχει ανακτηθεί ποτέ από τον τάφο. Είναι το μοναδικό θαύμα του κόσμου που εξακολουθεί να είναι άθικτο, ενώ εκτιμάται ότι ζυγίζει περίπου έξι εκατομμύρια τόνους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.